czwartek, 3 listopada 2016

Najprostsze babeczki- Czyli waniliowe muffinki z wiórkami kokosowymi

Przepis powstał wczoraj na szybko, ponieważ na nie mal godzinę przed dowiedziałam się, że dzieciaki będą jednak świętowały Halloween. Nieco zaskoczona i wstyd się przyznać, ale kompletnie nieprzygotowana zaczęłam gorączkowo myśleć nad tym co włożę im do toreb. Moja mała córeczka podekscytowana całym przedsięwzięciem postanowiła w tym roku przebrać się za czarownicę. Koniec, końców padło na domowe ekspresowe babeczki. Miękkie, wilgotne w środku wzbogacone wiórkami kokosowymi i dla dzieciaków idealne. Znikły w oka mgnieniu i trzeba było zrobić drugą partię by mieć co sfotografować. Z przepisu powstało dokładnie 12 sztuk więc spokojnie wystarczy na małą przekąskę. Babeczki są banalne w przygotowaniu a co najważniejsze wystarczy niecałe 35 minut by się nimi cieszyć. Wybaczcie również skromną formę prezentacji, ale uważam że krem na wierzchu jest tutaj zbędny. Babeczki same bronią się smakiem no i z powodzeniem sprawdzą się w sytuacji kryzysowej, gdy zaskoczy was niezapowiedziana wizyta gości.





Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jajko/ mleko wyjmujemy wcześniej lub ogrzewamy. 

Składniki: 
200 g mąki (typ 550)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko 
175 ml mleka 3,2%
125 g masła
30 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku budyniowego lub skrobi ziemniaczanej
90 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki(10 ml) ekstraktu waniliowego lub mały aromat waniliowy

1. Mąkę,budyń/skrobię wraz z proszkiem przesiewamy do miski. Jajko lekko ubijamy i łączymy z mlekiem.
2. Masło rozpuszczamy i studzimy. W tym czasie na suchej patelni lekko podrażamy wiórki kokosowe. 
3. Do mąki dodajemy cukier i wlewamy masę jajeczną oraz przestudzone masło oraz ekstrakt. Wsypujemy przestudzone wiórki kokosowe. Całość mieszamy energicznie jedynie do połączenia wszystkich składników. 
4. babeczki porcjujuemy do foremek i pieczemy z 190 st C przez 25 minut. 

1 komentarz: