Kruche maślane ciasteczka... bardzo proste a jednocześnie eleganckie. Już od zeszłego tygodnia chodziły mi po głowie, ale zajęta innymi sprawami zostawiłam to weekend. Przyznam, że ciasto jest idealnie kruche, no i bardzo maślane. Świetnie zachowują swój kształt, nie wyrastają ponieważ w przepisie nie ma żadnego czynnika wspomagającego wyrastanie ciasta. Wystarczy pięć prostych składników, chwila cierpliwości i dobry wypiek gotowy. Dzisiaj w robieniu ciasteczek pomogła mi moja córka Nikola i jej przyjaciółka Wiktoria. Zabawa przy ciastkach oczywiście gwarantowana, bo dla dzieci zawsze jest to ekscytujący moment, gdy mogą same coś przygotować. Ciastka w trzech kształtach i trzech odmianach smakowych. Jedna partia jest z wanilią, druga z cynamonem a trzecia z kardamonem. Zapraszam do wspólnego pieczenia.
Składniki :
150 g masła
300 g mąki u mnie typ 450
1 duże jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
150 g cukru pudru
szczypta soli
Ponadto:
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Wykonanie:
1. Mąkę przesiać na stolnicę uformować kopczyk. Przesiać cukier puder wprost na mąkę
2. Zimne masło podzielić na kawałki i posiekać nożem z mąką i cukrem. Ponownie uformować kopczyk i wbić całe jajko oraz dodać ekstrakt waniliowy. Energicznie zagnieść ciasto jedynie do połączenia składników.
3. Ciasto owinąć folią i schłodzić przez 1 godzinę.
4. Po wskazanym wyżej czasie ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część rozwałkować posypując równomiernie cukrem waniliowym. Ponownie zagnieść i rozwałkować na placek o grubości 2 mm.
5. Wycinać kształty do momentu wyczerpania ciasta. Pozostałe dwie części analogicznie rozwałkować i posypać odpowiednio cynamonem i kardamonem.
5. Blachy z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 st C na 9 minut.
Smacznego!
Wygląda mega!
OdpowiedzUsuńZgadzam się! Fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo przyjemnie :)
OdpowiedzUsuń