piątek, 25 listopada 2016

Krem daktylowy, czyli naturalny substytut białego cukru

Wypieki, desery i domowe słodycze... do ich wyrobu używamy za zwyczaj zwykłego białego cukru. We współczesnym świecie poszukuje się coraz częściej naturalnych i mniej kalorycznych zastępników cukru. Półki ze zdrową żywnością uginają się wręcz od różnych "słodzików" bardziej lub mniej pachnących chemią. Chcecie w naturalny sposób osłodzić swoje kulinarne arcydzieła bez pomocy białego cukru lub miodu??? Skorzystajcie z pasty daktylowej. Prosta w przygotowaniu no i dobrze się przechowuje... Dobra zarówno do domowych wypieków jak i również do dosładzania kawy. Daktyle w postaci suszonej to doskonała przekąska pełna witamin A,B1,B2 i B3 a także C. Prócz tego cenne makro i mikroelementy : Bor, chrom, żelazo, magnez i spore ilości potasu ale także fosforu. Pastę Daktylową wykorzystałam w tym przepisie na sernik : przepis tutaj


Składniki : 
400 g daktyli suszonych
200 ml wrzątku 

Wykonanie: 
1. Daktyle zalać wrzątkiem odstawić do napęcznienie na co najmniej 20 minut. Ja odstawiam na całą noc. 
2. Po wchłonięciu wody blendujemy w malakserze na gładką pastę. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamykamy. Można również spasteryzować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz