Święta, święta i już po... A ja wracam po ponad miesięcznej przerwie do was. Sporo się u mnie ostatnio działo i niestety odbiło się to na blogowaniu. Marzec był pierwszym moim miesiącem bez wpisu od początku przygody z blogowaniem, i nie jestem z tego powodu zachwycona. Praca i domowe obowiązki, zaledwie 3 dni wolnego spowodowały moją nie obecność. Teraz łapię trochę oddechu i wracam do was z nową dozą pomysłów. Na początek coś mega łatwego, bez pieczenia, i w zupełności nieskomplikowanego. Ciasto w wersji fit, bez cukru, glutenu itp. Gotowe w 3 godziny. Smakowo bardzo mi odpowiada, przy natłoku ciężkich świątecznych potraw sprawdzało się wręcz idealnie. Lekkie ciasto o konsystencji jogurtowej pianki wykończone musem z brzoskwiń z dozą blanszowanych płatków migdałowych. Pycha.
Składniki :
200 g brzoskwiń z puszki
3 kryształowe galaretki od dr. Oetkera
300 g jogurtu gęstego typu greckiego
Dodatkowo na dekorację baranka:
garść blanszowanych płatków migdałowych
cukrowa posypka
rodzynek na oczy
Wykonanie :
1. 2 galaretki rozpuszczamy starannie w 450 ml gorącej wody. Studzimy do momentu aż pozostaną w postaci półpłynnej. Galaretka ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany i nie może stężeć całkowicie.
2. Brzoskwinie blendujemy na gładki mus. Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i miksujemy z otrzymanym musem łącząc dokładnie. Mus wylewamy do silikonowej formy (u mnie akurat baranek) i wstawiamy do lodówki.
3. W momencie gdy galaretka osiągnie pożądaną konsystencję zaczynamy ją ubijać mikserem tak by powstała pianka. Dodajemy do pianki jogurt i wszystko jeszcze miksujemy przez ok. 1 minutę do połączenia. Uwaga jeśli jogurt jest prosto z lodówki masa będzie szybko tężeć i musicie działać szybko. Masę jogurtową wykładamy na stężały mus i rozprowadzamy dokładnie. Chłodzimy w lodówce ok. 1-2 godziny.
4. Przed podaniem dekorujemy płatkami migdałowymi, robimy oczy z rodzynek i usta z posypki.
Smacznego.
Sylwia, bardzo apetycznie wygląda Twój baranek 💛
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Pani Małgosiu.
UsuńTa wersja baranka bardzo przypada mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńMnie również, z uwagi na fakt że jest dużo lżejsza od tradycyjnych ciast.
UsuńSłodki baranek - coś pysznego na Święta :)
OdpowiedzUsuńdokładnie na święta idealny :)
UsuńJaki fajny słodki baranek! i do tego fit!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńfajny i bardzo dobry
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńUroczy ten baranek i w dodatku taki fit :) Gratuluje pomysłu
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :)
UsuńCiasto w wersji fit, coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńZachęcam więc do spróbowania.
UsuńCiasto wygląda super, no i tak mało składników. Powodzenia w dalszym blogowaniu! 😃
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńDobrze, że jest fit!
OdpowiedzUsuńPrzy takich składnikach musi być fit...
Usuńrewelacja :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńTaki baranek nie tylko na święta sprawi duuuużo radochy :)
OdpowiedzUsuńTrudno się nie zgodzić.
UsuńAle świetny pomysł! Wygląda cudnie, a smak na pewno też rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńSmak jak dla mnie jest idealny. Lekki nie za słodki i przypominający piankę.
Usuńjaki słodziutki :D
OdpowiedzUsuńDzięki choć zdjęcia na szybko robione.
UsuńFajny pomysł :-) dzieciaki będą zachwycone !
OdpowiedzUsuńcoś w tym jest moja córka była zachwycona.
Usuńmam formę motylka, to wykorzystam pomysł z twoimbarankiem na motylka ;) Dzięki za inspirację ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy i czekam na efekty.
UsuńEkstra pomysł! Moje dziecko na pewno byłoby zachwycone takim barankiem. :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńJaki piękny :) świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.
UsuńWygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńwow, jaki łatwy przepis. I to z takimi składnikami musi bć cudne w smaku. Robię !!! :) dzieki
OdpowiedzUsuńDziękuję i czekam na efekty
UsuńAle smakowity ten deser! :)
OdpowiedzUsuńmiło mi :)
UsuńPiękny baranek 😍
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń