piątek, 18 listopada 2016

Scones II- z żurawiną.

Niedawno podzieliłam się z wami przepisem na pyszne bułeczki scones. Dzisiaj kontynuacja choć przepis będzie zupełnie inny. Bułeczki w kształcie trójkątów, a we wnętrzu kwaskowata żurawina. Ciasto tym razem wykonane jest na mieszaninie mleka i wysokoprocentowej śmietanki - kremówki. Zwieńczeniem całości jest cytrynowy lukier, który nadaje bułeczkom charakteru. 






Składniki:(8 sztuk)

340 g mąki 
80 g masła
65 g cukru pudru 
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml śmietanki kremówki 30%
60 ml mleka 3,2%
1 małe jajko 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
garść suszonej żurawiny (może być również świeża)

Ponadto: Na lukier

4-5 łyżek cukru pudru 
 sok z ćwiartki cytryny 

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st C . 

1. Mąkę wraz z solą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem przesiewamy do dużego naczynia. 2.Zimne masło dzielimy na mniejsze kawałki. Masło łączymy z mąką tak aby powstały wyraźne grudki w cieście. Następnie ciasto rozgniatamy w dłoniach rozcierając grudki masła tak aby powstały wyraźne, cienkie płaty masła w cieście. 
3. Śmietankę, mleko,ekstrakt waniliowy oraz jajko mieszamy w osobnym naczyniu i dodajemy partiami do ciasta mieszając jedynie do połączenia. 
4. Stolnicę lub blat delikatnie oprószamy mąką i przenosimy ciasto zagniatamy i formujemy koło dodajemy żurawinę i 2-3 składamy ciasto tak by rozproszyć żurawinę i wcisnąć ją do ciasta. 
5. Formujemy koło o grubości 4-5 cm i dzielimy na 8 trójkątów. Tak jak ciasto na pizzę.
6. Trójkąty pieczemy 15 minut w 220 st C. 
7. Studzimy na kratce. Łączymy składniki na lukier ma być nie zbyt gęsty lekko lejący. Po wystudzeniu bułeczek wstęgami rozlewamy lukier, zostawiamy do zastygnięcia. 

Smacznego. 

1 komentarz:

  1. wyglądają bardzo apetycznie.
    Porwałabym teraz dwa na drugie śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń