Przejdź do głównej zawartości

Ladoo ,czyli indyjskie słodkie kulki z ciecierzycy z kardamonem i solonymi pistacjami (Gluten free)

Dzisiaj zabieram was w daleką podróż... Gdzie się wybieramy? Do Indii, kraju pachnącym milionem różnych przypraw. Jakiś czas temu moja teściowa przeżywała renesans miłości do bollywoodzkich produkcji filmowych. Tak bardzo się wkręciła, że nawet zachciało się jej rozpocząć kulinarną podróż w tamte strony. Gdzieś w okolicach świąt Bożego Narodzenia przygotowała właśnie przysmak, który mnie osobiście bardzo przypadł do gustu. Ladoo czyt. Ladu, to coś na kształt bajaderek, i innych kulek mocy. Deser przygotowany jest w banalny sposób, bo całość przygotujecie na jednej patelni. W tradycyjnym przepisie do przygotowania używane są : Mąka z ciecierzycy lokalnie nazywana Besan , klarowane masło Ghee, które u mnie zastąpiła margaryna Palma. Prócz tego cukier puder ( z cukru trzcinowego), spora ilość kardamonu i kruszone orzechy pistacjowe. Nawet najwięksi sceptycy pokochają deser, który jest niezwykle aromatyczny, słodki i bardzo egzotyczny. Polecam. I dziękuję też mojej teściowej Izie za to odkrycie. Właśnie jej dedykuję dzisiejszy wpis. A was moi drodzy zachęcam do lektury.









Składniki na ok. 10-12 sztuk: 

80 g masła klarowanego ghee (lub margaryny Palma spółki Bielmar) 
125 g mąki z ciecierzycy
120 g cukru pudru trzcinowego 
1 łyżeczka mielonego kardamonu 
25 g orzechów pistacjowych najlepiej lekko solonych 

Wykonanie : 
1. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i zlewamy przez sitko. Wlewamy na patelnię i podgrzewamy. Gdy tłuszcz się nagrzeje wsypujemy mąkę i stale mieszamy. Zmniejszamy ogień na minimum i mieszamy do momentu aż całość nabierze intensywnego zapachu orzechowego i zacznie się zagęszczać.  Od tego momentu mieszamy intensywnie ok 2 minut aż mąka lekko zmieni barwę na lekko złoty kolor. 
2. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy zmielony na puder cukier trzcinowy oraz przyprawiamy kardamonem. Mieszamy z połączenia się składników.Ponownie podgrzewamy przez 1 minutkę na najmniejszym ogniu. Cukier nie może nam się skarmelizować, gdyż kulki będą twarde. 
3. Wsypujemy siekane pistacje  i mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut do przestudzenia. Po tym czasie małą łyżeczką nabieramy porcje i formujemy ręcznie małe i zgrabne kulki. Gotowe/ 

Smacznego. 


Komentarze

  1. Wygląda pysznie. 😊 Kochana mogłabyś zaprezentować przepisy dla diabetyków?

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie prosty przepis :) Super pomysł na deserek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Równie dobrze smakuje z mlekiem lub zwykłą czarną herbatą.

      Usuń
  3. Pycha <3 i jakie proste w przygotowaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt to jeden z tych deserów które łatwo i błyskawicznie się przygotowuje

      Usuń
  4. Musze koniecznie wypróbować, dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybki przepis :) zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Niewiele składników ,ale efekt musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosto, szybko i smacznie. Takie przepisy lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie. to podsumowałaś. Ja też lubię takie przepisy

      Usuń
  8. Ciecierzycę bardzo lubię, ale z mąki z ciecierzycy nie robiłam jeszcze nic. Chyba pora to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi narobiłas smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy wcześniej nie słyszałam o Ladoo, a Uwielbiam kulinarne podróże! Czas przygotować takie kulki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz orientalne smaki to gorąco zachęcam do spróbowania.

      Usuń
  11. Uwiebiam indyjkie jedzenie. Te kulki wyglądają super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia Indyjska to druga moja ulubiona kuchnia zaraz po Meksykańskiej.

      Usuń
  12. Uwielbiam kuchnie indyjska ale jakoś desery mnie średnio przekonują. Może twój zmieni mi to myślenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyższy czas by przekonać się o tym że to błędne myślenie. jeśli lubisz ten rodzaj kuchni koniecznie spróbuj przepisu.

      Usuń
  13. Z chęcią bym tego cuda spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis :) Zapisuję go :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy przepis, nie znam takich ciastek. Choć margarynę wolę zamienić na maslo lub olej kokosowy - dużo smaczniej i zdrowiej. 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam masło którego używa się w oryginalnej recepturze zgodnie z tym co napisałam tytułem wstępu.

      Usuń
  16. Nie słyszałam o takim deserze, ale może kiedyś wypróbuję w wersji bez margaryny, tak jak Ania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ja sama niemal zawsze używam masła klarowanego tak jak napisałam w opisie. Prawdę mówiąc zrobiłam to z potrzeby ulokowania produktu. Przepis bierze udział w konkursie. Ale mimo wszystko dziękuję.

      Usuń
  17. Nigdy wcześniej nie słyszałam o tym przysmaku, chętnie spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Joanna Stołowicz16 czerwca 2018 09:43

    Nieźle to brzmi :) już czuję ten kardamon :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kardamon spełnia tutaj bardzo ważną funkcję i cudownie komponuje się z orzechowym aromatem cieciorki

      Usuń
  19. Oj ciecierzyca to chodzi za mną od paru dobrych dni. Ten przepis mnie przekona na pewno takiego zdrowego dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zdrowe ono zbytnio nie jest bo to przecież słodki deser i z dużą dozą masła ale niemniej bardzo go polecam bo jest miłą odmianą dla naszych lokalnych smakołyków.

      Usuń
  20. Uwielbiam indyjską kuchnie. Pierwszy raz próbowałem na Woodstocku, mają bardzo wyrazistą kuchnie, albo to się kocha albo nie lubi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno się nie zgodzić, ja należę do zwolenników tej kuchni, bo kocham dobrze doprawione dania.

      Usuń
  21. No proszę bardzo szybki i fajny przepis. Koniecznie muszę wypróbować, no może żonie podrzucę, jej lepiej takie rzeczy wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam nie jest specjalnie skomplikowany jeśli się trzyma receptury, a smak jest wart starań.

      Usuń
  22. Rzeczywiście przepis jest bardzo prosty. Chętnie go wypróbuje u mnie w rodzinie, ale oczywiście jak zawsze nie będę mówić co to jest i z czego zrobione zanim sami nie spróbują :D Ciekawe czy ktoś na to wpadnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonała koncepcja na zaskoczenie bliskich. Będę zaszczycona jeśli się uda.

      Usuń
  23. Uwielbiam pastę do chleba z ciecierzycy, więc ciasteczka muszą być przepyszne. Dodane do zakładki jako do sprawdzenia;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze w sosie czekoladowym

Yum Choć wariantów tych drożdżowych klusek jest naprawdę wiele, to powiem wam że dla nie jednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji:  500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka słodzącego)* można pominąć w wersji wytrawniej 7 g drożdży

Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta

Kto z nas choć raz nie miał w domu takiej sytuacji, że zostało ciasta lub kruchych ciastek i były one wręcz niejadalne???. Ja przyznam się szczerze, że zdarza się to u mnie nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki  o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać mu drugie życie i przerobiłam na słodkie pełne smaku i bakalii małe bajaderki. Są one nie mal w każdej cukierni, piekarni i przybierają różne nazwy od kartofelków po kulki firmowe i tak naprawdę  różnią się dodatkami i smakiem, ale zawsze są to ciemne kulki kształtem przypominające ziemniaczki (kartofelki). Szczerze mówiąc pamiętam czasy, gdy dojeżdżałam do szkoły średniej i co jakiś czas zaglądałam do pobliskiej cukierenki, tam zawsze kupow

Fit Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze

Chodź dzisiejszy przepis będzie dedykowany głównie weganom i tym na diecie bezglutenowej, to gwarantuję że bułeczki podbiją też nie jedno najbardziej wybredne podniebienie. Trudno nazwać dzisiejszy produkt bułeczkami, bo z takimi klasycznymi praktycznie nie mają nic wspólnego. Są w 100 % wegańskie nie zawierają jajek,drożdży a dodatkowo są bezglutenowe. Niemożliwe? a jednak... Następnym szczegółem odróżniającym vege bułeczki od tych zwykłych jest sposób ich przygotowania. Przygotowane bowiem zostały w parowarze i tym samym bliżej im do tradycyjnych buchtów in.(parowańców,bułek na parze). Słodkie, delikatne no i zaskakująco sycące. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa, a bułeczki rosną dzięki kombinacji sody oczyszczonej i octu. Bez obaw octu nie wyczujecie po upieczeniu, ma on za zadanie aktywować działanie sody oczyszczonej. Smak aksamitny i bogaty z wyraźnie wyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjn

Flan waniliowy

Jest wiele deserów na świecie, nad którymi nie ma co dyskutować, w kwestii tego skąd się wywodzą i z jakim krajem się od razu kojarzą. Myślisz Francja, mówisz Crème brûlée, myślisz Włochy, mówisz Tiramisu, mówisz Polska, myślisz kremówka, czy też makowiec. Oczywiście to jedynie przykłady. Dzisiaj chciałabym wam zaserwować deser, który przeważnie kojarzony jest z Hiszpanią a tak naprawdę hiszpański do końca nie jest. W tym wpisie chciałabym zaznaczyć fakt, że poszukując informacji na temat dzisiejszego dania byłam mocno zaskoczona jego genezą. Dlaczego??? , bowiem okazało się że Flan chodź większości kojarzony z Hiszpanią  właśnie, tak naprawdę swoje początki  miał za czasów panowania Imperium Rzymskiego, i później pod wpływem licznych migracji i prób udoskonalania przepisu stał się firmowym deserem chociażby Meksyku, choć w wielu miejscach będzie ciągle przypisywany jest jako typowy deser Hiszpanii. Co ciekawe, Francuzi też mają swój "flan" i jest on klasyką cukiernictwa znan

Fit przekąska - Chipsy z czerwonej soczewicy z bazylią i pomidorami

Nie ma co się szczypać jest karnawał i jak co roku strony kulinarne zalewa fala przepisów na pączki, chrusty, faworki i inne tego typu przysmaki. Trochę mi nie po drodze na ten czas zapodawać przepis na te kaloryczne, choć smakowite kąski...więc, postanowiłam że dzisiaj postawię na coś wręcz przeciwnego.  W szafce od dłuższego czasu zalegała mi soczewica, której nie zmieściłam w pojemniku. Zazwyczaj takie resztki lądują w zupie, lub jakieś paście do chleba. Tym razem wymyśliłam inne zastosowanie  soczewicy w mojej kuchni.  Przyznaję, że rzadko ale jednak kupuję czasem gotowe przekąski, choć nie jestem ich fanką. Zdecydowanie wolę stać w kuchni kilkanaście minut dłużej i przygotować domowe chipsy z piekarnika, lub frytownicy. Dzisiaj przedstawię wam moją wersję przekąski, która odmieni wasze spojrzenie na strączki i nawet jeśli nie lubicie smaku soczewicy to zapewniam, że w tej przekąsce jej nie wyczujecie.  Jedynym poświęceniem z waszej strony będzie namoczenie surowej

Czekoladowe kluski na parze z sosem angielskim

Po olbrzymim sukcesie podstawowego przepisu na buchty (kluski na parze) dzisiaj zaprezentuję wam dokładnie odwrotną wersję smakową. Przepis  podstawowy znajdziecie tutaj  klik . W woli przypomnienia nadmienię, że buchty robione są tradycyjnie z ciasta drożdżowego i gotowane są na parze. U mnie za pierwszym razem były to zwykłe kluski skąpane w sosie czekoladowym. Dzisiaj to kluski będą czekoladowe a sos biały. Biały sos... a ściślej mówiąc klasyka wśród cukierników mianowicie Creme Anglaise (czyt. krem anglez). Gładki, aksamitny o konsystencji nieco przypominającej budyń. Co najważniejsze waniliowy, więc dobrze sprawdzi się jako dodatek do czekoladowych klusek. Taka odmiana posmakuje niejednemu wielbicielowi popularnych parowańców. Moja córka uwielbia te kluski do tego stopnia, że gdy tylko pada pytanie Co na obiad ? zawsze odpowiada ochoczo Buchty!!!.  Co tu więcej pisać... Koniecznie spróbujcie zrobić takie kluski waszym pociechom. Polecam.  Składniki :  480 g mąki (uż

Warzywna pizza na pełnoziarnistym cieście

Są dni, że wchodzę do swojej kuchni i spoglądam na swój parapet, gdzie przeważnie znajdują się zioła, owoce oraz warzywa, i nagle coś mnie tknie i mam pomysł na fajny posiłek. Już raz dzieliłam się z wami przepisem na pizzę. Tym razem jednak troszeczkę poszłam w kierunku jej ulepszenia i tak powstała pizza wegańska. Cały sekret tkwi w ultra cienkim cieście, które przygotowałam z mąki pszennej pełnoziarnistej. Dodatki???, też niecodzienne : Bataty, biała fasola,rukola, i brokuły, chili,pomidor. Zero sera, i niezdrowych sosów. Bazowo za sos posłużył mi koncentrat pomidorowy,doprawiony czosnkiem,solą i pieprzem. Łatwy i bardzo sycący posiłek z dużą dozą zdrowia. Zachęceni/?? Koniecznie spróbujcie mojej wersji nawet jeśli kochacie mięso, to gwarantuję, że smak tej pizzy zadowoli nie jednego mięsożercę. Do dzieła.  Składniki : 175 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży Dodatki 25

CO Z TYM MLEKIEM ? - PRZEPIS NA Mleko owsiane (Vege)

Moje zainteresowanie dietą wegańską znacznie wzrosło, ale nie do tego stopnia by na nią się zdecydować. Powód??? między innymi mleko, bez którego nie wyobrażam sobie życia. Jednak ciągle pozostaję otwarta na wszelkie odmiany tego napoju, i po najbardziej popularnym mleku roślinnym -sojowym przyszedł czas na Mleko owsiane. Proste w wykonaniu i całkiem smaczne. Ja zrobiłam je na dwa sposoby i próbowałam określić ich smak i inne aspekty, głównie jeśli chodzi o wykorzystanie w kuchni. Może jakaś osoba rozpoczynająca przygodę z weganizmem znajdzie w tym wpisie jakąś pożyteczną radę, a może ktoś równie lubiący eksperymentować w kuchni  (jak i ja), zainspiruje się do zrobienia czegoś z wykorzystaniem tego mleka. Tak naprawdę mleko to nazwa zapożyczona i chyba używana dla wygody nazywania zamienników wegańskich produktów. Ale ja nie mam nic ku temu i oceniając napój owsiany daję 4,5/5. Składniki :  Na ok 350 ml :  4,5 łyżki płatków owsianych górskich  ok. 300 ml wody zimnej

Frużelina żurawinowa,czyli sezonowe owoce w żelu.

Yum Czasem bywa tak że w danym przepisie podane jest by użyć frużeliny. Ja sama na początku mojej drogi z wypiekami także zastanawiałam się co to takiego właściwie jest i gdzie można to kupić. Cóż dzisiaj, oparta na doświadczeniu sama już robię taki rzeczy i zdecydowanie polecam wam spróbować. W sumie podobnie się ją przygotowuje do zwykłych konfitur, choć ma mniejszą trwałość z uwagi na obecność żelatyny, która traci swoje właściwości żelujące gdy temperatura płynu w którym jest rozpuszczana przekracza 95 st C, więc nie można jej wekować w tradycyjny sposób. Do czego najczęściej jest używana? Odpowiedź jest prosta, do deserów, gofrów, naleśników, racuchów. Zaleca się przygotowanie frużeliny z owoców o dużej zawartości pektyn, ale w zasadzie to wasza decyzja jaki smak chcecie uzyskać i z jakich owoców ją zrobicie. U mnie frużelina żurawinowa powstała na potrzebę realizacji innego przepisu, w którym jest jednym ze składników. Z uwagi na to, że ciężko będzie wam kupić taką frużelinę po

Łączna liczba wyświetleń