Dzisiaj zabieram was w daleką podróż... Gdzie się wybieramy? Do Indii, kraju pachnącym milionem różnych przypraw. Jakiś czas temu moja teściowa przeżywała renesans miłości do bollywoodzkich produkcji filmowych. Tak bardzo się wkręciła, że nawet zachciało się jej rozpocząć kulinarną podróż w tamte strony. Gdzieś w okolicach świąt Bożego Narodzenia przygotowała właśnie przysmak, który mnie osobiście bardzo przypadł do gustu. Ladoo czyt. Ladu, to coś na kształt bajaderek, i innych kulek mocy. Deser przygotowany jest w banalny sposób, bo całość przygotujecie na jednej patelni. W tradycyjnym przepisie do przygotowania używane są : Mąka z ciecierzycy lokalnie nazywana Besan , klarowane masło Ghee, które u mnie zastąpiła margaryna Palma. Prócz tego cukier puder ( z cukru trzcinowego), spora ilość kardamonu i kruszone orzechy pistacjowe. Nawet najwięksi sceptycy pokochają deser, który jest niezwykle aromatyczny, słodki i bardzo egzotyczny. Polecam. I dziękuję też mojej teściowej Izie za to odkrycie. Właśnie jej dedykuję dzisiejszy wpis. A was moi drodzy zachęcam do lektury.
Składniki na ok. 10-12 sztuk:
80 g masła klarowanego ghee (lub margaryny Palma spółki Bielmar)
125 g mąki z ciecierzycy
120 g cukru pudru trzcinowego
1 łyżeczka mielonego kardamonu
25 g orzechów pistacjowych najlepiej lekko solonych
Wykonanie :
1. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i zlewamy przez sitko. Wlewamy na patelnię i podgrzewamy. Gdy tłuszcz się nagrzeje wsypujemy mąkę i stale mieszamy. Zmniejszamy ogień na minimum i mieszamy do momentu aż całość nabierze intensywnego zapachu orzechowego i zacznie się zagęszczać. Od tego momentu mieszamy intensywnie ok 2 minut aż mąka lekko zmieni barwę na lekko złoty kolor.
2. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy zmielony na puder cukier trzcinowy oraz przyprawiamy kardamonem. Mieszamy z połączenia się składników.Ponownie podgrzewamy przez 1 minutkę na najmniejszym ogniu. Cukier nie może nam się skarmelizować, gdyż kulki będą twarde.
3. Wsypujemy siekane pistacje i mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut do przestudzenia. Po tym czasie małą łyżeczką nabieramy porcje i formujemy ręcznie małe i zgrabne kulki. Gotowe/
Smacznego.
Wygląda pysznie. 😊 Kochana mogłabyś zaprezentować przepisy dla diabetyków?
OdpowiedzUsuńPewnie pomyślę nad tym.
UsuńFaktycznie prosty przepis :) Super pomysł na deserek do kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Równie dobrze smakuje z mlekiem lub zwykłą czarną herbatą.
UsuńWyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki.
UsuńNa pewno jest bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńTak są słodkie i bardzo aromatyczne.
Usuńale pyszności
OdpowiedzUsuńPycha <3 i jakie proste w przygotowaniu ;)
OdpowiedzUsuńTo fakt to jeden z tych deserów które łatwo i błyskawicznie się przygotowuje
UsuńMusze koniecznie wypróbować, dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i zapraszam do próbowania.
UsuńSzybki przepis :) zapisuję
OdpowiedzUsuńzgadza się szybko i smacznie.
UsuńNiewiele składników ,ale efekt musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńCzasem im mniej składników tym lepszy deser.
UsuńProsto, szybko i smacznie. Takie przepisy lubię :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie. to podsumowałaś. Ja też lubię takie przepisy
UsuńCiecierzycę bardzo lubię, ale z mąki z ciecierzycy nie robiłam jeszcze nic. Chyba pora to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńAle mi narobiłas smaka :)
OdpowiedzUsuńZachęcam więc do spróbowania.
UsuńMoze sprobuje takiego przysmaku:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto.
UsuńNigdy wcześniej nie słyszałam o Ladoo, a Uwielbiam kulinarne podróże! Czas przygotować takie kulki :)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz orientalne smaki to gorąco zachęcam do spróbowania.
UsuńUwiebiam indyjkie jedzenie. Te kulki wyglądają super
OdpowiedzUsuńKuchnia Indyjska to druga moja ulubiona kuchnia zaraz po Meksykańskiej.
UsuńUwielbiam kuchnie indyjska ale jakoś desery mnie średnio przekonują. Może twój zmieni mi to myślenie :)
OdpowiedzUsuńNajwyższy czas by przekonać się o tym że to błędne myślenie. jeśli lubisz ten rodzaj kuchni koniecznie spróbuj przepisu.
UsuńZ chęcią bym tego cuda spróbowała :)
OdpowiedzUsuńZapraszam więc do testowania
UsuńŚwietny przepis :) Zapisuję go :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńCiekawy przepis, nie znam takich ciastek. Choć margarynę wolę zamienić na maslo lub olej kokosowy - dużo smaczniej i zdrowiej. 🙂
OdpowiedzUsuńPolecam masło którego używa się w oryginalnej recepturze zgodnie z tym co napisałam tytułem wstępu.
UsuńNie słyszałam o takim deserze, ale może kiedyś wypróbuję w wersji bez margaryny, tak jak Ania :)
OdpowiedzUsuńSuper ja sama niemal zawsze używam masła klarowanego tak jak napisałam w opisie. Prawdę mówiąc zrobiłam to z potrzeby ulokowania produktu. Przepis bierze udział w konkursie. Ale mimo wszystko dziękuję.
UsuńNigdy wcześniej nie słyszałam o tym przysmaku, chętnie spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPolecam więc spróbować.
UsuńNieźle to brzmi :) już czuję ten kardamon :)
OdpowiedzUsuńKardamon spełnia tutaj bardzo ważną funkcję i cudownie komponuje się z orzechowym aromatem cieciorki
UsuńOj ciecierzyca to chodzi za mną od paru dobrych dni. Ten przepis mnie przekona na pewno takiego zdrowego dania :)
OdpowiedzUsuńMoże zdrowe ono zbytnio nie jest bo to przecież słodki deser i z dużą dozą masła ale niemniej bardzo go polecam bo jest miłą odmianą dla naszych lokalnych smakołyków.
UsuńUwielbiam indyjską kuchnie. Pierwszy raz próbowałem na Woodstocku, mają bardzo wyrazistą kuchnie, albo to się kocha albo nie lubi :)
OdpowiedzUsuńTrudno się nie zgodzić, ja należę do zwolenników tej kuchni, bo kocham dobrze doprawione dania.
UsuńNo proszę bardzo szybki i fajny przepis. Koniecznie muszę wypróbować, no może żonie podrzucę, jej lepiej takie rzeczy wychodzą :)
OdpowiedzUsuńZachęcam nie jest specjalnie skomplikowany jeśli się trzyma receptury, a smak jest wart starań.
UsuńRzeczywiście przepis jest bardzo prosty. Chętnie go wypróbuje u mnie w rodzinie, ale oczywiście jak zawsze nie będę mówić co to jest i z czego zrobione zanim sami nie spróbują :D Ciekawe czy ktoś na to wpadnie
OdpowiedzUsuńDoskonała koncepcja na zaskoczenie bliskich. Będę zaszczycona jeśli się uda.
UsuńUwielbiam pastę do chleba z ciecierzycy, więc ciasteczka muszą być przepyszne. Dodane do zakładki jako do sprawdzenia;)
OdpowiedzUsuńDzięki i czekam na opinię.
Usuń