Szukacie przepisu na proste drugie śniadanie? Wystarczy 30 minut by cieszyć się domowymi bułeczkami, które są puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Scones to bułeczki wywodzące się z Wielkiej Brytanii, konkretnie ze Szkocji, małe i często podawane z suszonymi owocami- np.rodzynkami. Moja mała córeczka uwielbia rodzynki, więc i u mnie właśnie są wykonane w wersji na słodko. Znając mnie pewnie za jakiś czas pokombinuję z składnikami na wytrawną wersję tego pieczywa, póki co bułeczki kuszą swoim słodkim wnętrzem. Chodź w tradycyjnych przepisach do ich przygotowania używa się mleka, u mnie scones są na maślance co sprawiło, że były miękkie i wilgotne w środku. Dzięki obecności sody oczyszczonej bułeczki podwajają swoją objętość podczas pieczenia.
Przyznam, że nic tak nie cieszy jak zapach świeżego pieczywa. Dodatek domowej konfitury lub świeżego masła i gotowe. Czego więcej chcieć...
Przyznam, że nic tak nie cieszy jak zapach świeżego pieczywa. Dodatek domowej konfitury lub świeżego masła i gotowe. Czego więcej chcieć...
Składniki:
( na 5 dużych bułeczek o śr. 8 cm lub kilkanaście mniejszych)
225 g mąki pszennej
25 g masła
25 g cukru pudru
150 ml maślanki
szczypta soli
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
garść rodzynek
Wykonanie:
(Ważne by piekarnik rozgrzać jeszcze przed wyrabianiem ciasta, bo to ciasto które nie lubi czekać. Dzięki temu scones zyskują również niebywale puszystą konsystencję)
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z solą i sodą oczyszczoną . Formujemy kopczyk. Dodajemy ocet.
2. Zimne masło dzielimy na kawałki i energicznym ruchem wcieramy w mąkę. Otrzymaną kruszonkę ponownie formujemy w kopczyk i przesiewamy cukier puder. Dodajemy rodzynki.
3. W kopczyku formujemy dołek i wlewamy maślankę partiami za każdym zagarniając mąkę do środka i zagniatając na gładkie ciasto.
4. Całość zagniatamy do momenty uzyskania jednolitej konsystencji.Ciasto rozwałkujemy na ciasto o grubości 1 cm. Od razu wycinamy ostrą foremką bułeczki. Przygotowane bułki od razu wykładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 st C na 13-15 minut większe bułki a mniejsze na 8-10 minut.
5. Studzimy 15 minut na kratce posypujemy cukrem pudrem. Podajemy wg uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz