wtorek, 22 listopada 2016

Sernik daktylowo - waniliowy z musem żurawinowym ( bez pieczenia)

Już od dawna planowałam zrobienie dobrego sernika, ale jakoś nie miałam oryginalnego pomysłu. Tym razem będzie to przepis w 100 % mojego autorstwa, a sam sernik będzie nawiązywał do tematyki zbliżającego się wielkimi krokami Bożego Narodzenia i najogólniej mówiąc do klimatu zimy. Składniki proste, choć trochę zabawy było z przygotowaniem całości. Sernik jest na zimno nie wymaga więc pieczenia,ale trzeba na efekt końcowy trochę poczekać. Spód to połączenie pełnoziarnistych maślanych herbatników szczypty cynamonu oraz niewielkiej ilości masła. Masa w dwóch znakomicie współgrających ze sobą smakach waniliowym i daktylowym. Całość dopełnia lekki i puszysty mus żurawinowy. Ważny jest również akcent estetyczny tak więc do mojej zimowej dekoracji użyłam Maczku Mango z serii Decorada Delecty, oraz płatków śniegu które kupiłam w ubiegłym roku. Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika, więc co roku wymyślam nowy przepis i tym razem przedstawiam wam moje dzieło w iście zimowej odsłonie ...bo przecież nic tak nie kojarzy się z świętami jak kuchnia pachnąca cynamonem, suszonymi owocami i bakaliami. U mnie w rodzinie istnieje pewien podział ról jeżeli chodzi o przygotowania do świąt od strony kulinarnej. Tradycją już jest że kwestia deseru to moja dola, więc z wielką chęcią  rok w rok przygotowuję wraz z moją córką świąteczne wypieki. Za zwyczaj zaczynamy od trzech rodzajów pierniczków potem waniliowe kruche ciasteczka, a na końcu ciasta w zależności od ilości zamówień. Przyznam jednak  że nic nie cieszy bardziej niż fartuch cały z mąki, ręce pełne roboty i te wszystkie zapachy roznoszące się dookoła zwiastujące ten jakże magiczny czas.








Składniki :

Na spód : 

125 g ciemnych pełnoziarnistych herbatników 
50 g masła 
1/2 łyżeczki cynamonu

Na masę serową jasną : 

250 g sera białego co najmniej 2-kronie zmielonego
1 łyżka (5 ml) ekstraktu waniliowego
30 g cukru pudru
ziarenka z jednej laski wanilii
skórka starta z połowy cytryny na grubych oczkach 
125 g jogurtu naturalnego typu greckiego
3 łyżeczki żelatyny na 60 ml wody

Na masę ciemną (Daktylową): 

250 g sera białego co najmniej dwukrotnie zmielonego
3 czubate łyżki pasty daktylowej z tego przepisu
2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego Muscovado
125 g jogurtu greckiego
3 łyżeczki żelatyny na 60 ml wody

Mus żurawinowy : 
40 g konfitury żurawinowej 
330 ml śmietanki kremówki 30 %

Dekoracja : Maczek o smaku Mango z serii Decorada Delecta
cukrowe pastylki płatki śniegu 
złote perełki

Wykonanie: 
1. Masło roztapiamy w rondlu zostawiamy do przestudzenia. Ciastka mielimy w malakserze dodając cynamon. Masło łączymy z herbatnikami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę (28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć masę dokładnie dociskając . Szczelnie pokryć boki by masa sernikowa nie wyciekała podczas chłodzenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Ser zmielić i połączyć ze składnikami na waniliową masę (jogurt.ekstrakt, ziarenka z 1 laski wanili oraz cukier puder) na koniec dodać rozpuszczoną i przestudzoną wcześniej żelatynę.
3. Składniki na ciemną masę (Daktylową) połączyć pod koniec dodając rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Jasną masę wyłożyć na środku tortownicy i rozprowadzić ku brzegom pozostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni.
5. Ciemną masę wyłożyć tak by całkowicie zapełnić pozostawiony margines po zewnętrznej stronie .
6. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić pod koniec ubijania dodawać po łyżce konfitury żurawinowej. Wyłożyć na masę serową wyrównując wierzch.
7. Całość schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę a najlepiej całą noc.
8, Udekorować po zewnętrznej stronie posypką o smaku mango po środku rozproszyć płatki śniegu. Perełki w kolorze złotym włożyć do woreczka i tłuczkiem rozdrobnić na pyłek. Posypać całość.

Wypiek w świątecznym klimacie gotowy....




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz