Kocham owoce sezonowe. Choć dzisiaj zaprezentuję wam nieco odmienną wersję sernika. Ciasto kruche nie na maśle, a na margarynie, masa serowa z wsadem owocowym i chrupiący i słodki wierzch, który składa się z płatków żytnich, dobrej jakości białej czekolady odrobiny sosu karmelowego... Nie mogło zabraknąć akcentu świeżych borówek. Sernik jest niezwykle harmonijny w smaku, i doskonale kontrastuje z kruchym i dość wytrawnym spodem. Ciasto przygotowałam z myślą o mojej córce, która przez ponad dwa tygodnie przebywała z dziadkami na Mazurach, a przy okazji jest miłośniczką wszelkich owoców, zwłaszcza jagodowych. Oczywiście pozwoliłam zjeść jej dwa kawałki, bo bardzo jej zasmakował. Czego się nie robi z tęsknoty za własną pociechom. Uwielbiam być obdarzana tym jej beztroskim uśmiechem, gdy wydłubuje największe borówki z ciasta.
Sam sernik ma piękną naturalną jasnofioletową barwę, która doskonale uzupełnia złoty wierzch. Miłe dla oka, i dla podniebienia... Kocham takie kontrasty. Zapraszam do tej niebiańskiej podróży...
Składniki :
Na kruchy spód :
160 g mąki pszennej typ 650
100 g margaryny Palma (spółki Bilemar)
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
20 g cukru kryształ
szczypta soli
Masa serowa :
500 g twarogu trzykrotnie mielonego
100 g cukru
80 g pełnego mleka w proszku
2 białka + 1 całe duże jajko
3 łyżki płatków owsianych
100 g miękkiej margaryny Palma (spółki Bielmar)
1 opakowanie malinowego budyniu (40 g )
100 g śmietanki kremówki 36%
3 łyżki stołowe soku z cytryny
100 g świeżych owoców borówki amerykańskiej
Na wierzch:
25 g borówki amerykańskiej
garść płatków żytnich
60 g białej czekolady
1 łyżka karmelu
Wykonanie :
Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej !
1. Składnik na ciasto zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formę do tarty o średnicy 25 cm lekko natłuszczamy, po czym wałkujemy ciasto i wylepiamy starannie brzegi oraz dno. Ponownie schładzamy przez 30 minut.
2. Przygotowujemy masę serową. Ser. cukier oraz jajka ucieramy chwilę mikserem dodając partiami miękką margarynę. Borówki blendujemy na gładką masę i dodajemy ją do sera. Kolejno mieszamy z śmietanką oraz sokiem z cytryny. Budyń przesiewamy do masy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy płatki owsiane,
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C. Masę serową wylewamy na schłodzony spód wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na 50 minut. By wierzch zbytnio się niespiekł należy po 30 minutach przykryć go papierem do pieczenia. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki , lecz nie wyjmujemy wypieku. Pozostawiamy do ostudzenia.
4. Czekoladę roztopić i zrobić keksy na całej powierzchni. Pozostałe borówki wbić w ciasto i polać sosem karmelowym na koniec udekorować płatkami żytnimi.
5. Sernik schłodzić min. 2 godziny w lodówce. Najlepiej przez całą noc.
Czesto robie tarte, ale w zupelnie uproszczonej wersji. Byc moze skusze sie o pare dodatkowych skladnikow, ktore i Ty uzylas.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam.
UsuńNigdy nie robiłam tarty ale po Twoim przepisie chyba czas to zmienić :D
OdpowiedzUsuńBędę zaszczycona jeśli się zdecydujesz.
UsuńZakochałam się! Tarta wygląda niebiańsko, borówki i biała czekolada to idealne połączenie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Coś jest w tym połączeniu... taka idealna para.
UsuńMusi być pyszna, uwielbiam borówki
OdpowiedzUsuńZapewniam, że jest pyszna i dość oryginalna w smaku dzięki dodatkom i nie tylko. Ja też lubię borówki.
UsuńŚwietna kompozycja, ja używam masła.
OdpowiedzUsuńZazwyczaj i ja korzystam z masła, którego jestem ogromną zwolenniczką. Niemniej z braku tego składnika w lodówce posłużyłam się margaryną, która równie dobrze spełnia swoją rolę.
UsuńUwielbiam borówki
OdpowiedzUsuńJa również, choć osobiście wolę jagody leśne.
UsuńWyglada pysznie, musze spróbować:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, i polecam.
UsuńWygląda smakowicie! Akurat szukam nowych pomysłów na serniki:)
OdpowiedzUsuńPolecam skorzystać z przepisu... idealny na każdą okazję.
UsuńNie przypominam sobie, abym kiedyś jadła taką tartę, dlatego chętnie wykorzystam przepis. :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło.
UsuńWygląda kusząco, ciekawie jak ze smakiem ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam spróbować smak jest doskonały.
UsuńWow !;D wygląda cudownie,podziel się !
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym się podzieliła ale już nic nie zostało. xD
UsuńWow.!! Nie robiłam takiej tarty, ale Twoja wersja wygląda obłędnie. Smakuje zapewne wybornie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńNarobiłaś smaka a ja tak lubię serniki :-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :-)
Ja również, to mój "konik" jeśli chodzi o słodkie wypieki.
UsuńUwielbiam tarty!
OdpowiedzUsuńJa również, a szczególnie że można je robić w wersji na słodko i na słono. Pozdrawiam.
UsuńPrzerażają mnie przepisy dłuższe niż na kilka linijek - lenistwo 😀 ale ten wypróbuję w długi weekend, tarta wydaje się idealnym pomysłem na czerwcowe popołudnie :)
OdpowiedzUsuńTarta jest idealna di kawy bądź herbaty. Przepis tylko tak wygląda.
UsuńJejku, wygląda mega apetycznie! Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis :D
OdpowiedzUsuńGorąco zachęcam.
UsuńWygląda super, choć nie przekonuje mnie margaryna :( zdecydowanie omijam produkty sztuczne
OdpowiedzUsuńTo możesz użyć masła.
Usuńpysznościiiii !!!! :O
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńUwielbiam takie połączenia smakowe!
OdpowiedzUsuńLubie desery z wykorzystaniem dobrego sera, ale musi być delikatny i puszysty.
OdpowiedzUsuńTarta właśnie taka jest i do tego mega aromatyczna.
UsuńUwielbiam tary. Mogłabym jej jeść codziennie. Z przepisu na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło.
UsuńUwielbiam tarty i owoce. Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło.
Usuńzapowida się przepysznie,
OdpowiedzUsuńnigdy takiej nie jadłam
Polecam naprawdę warto
UsuńUwielbiam borówki, a tarty borówkowej jeszcze nie miałam okazji spróbować. Trzeba to nadrobić ;)
OdpowiedzUsuńZachęcajĄce, kuszące ciasto, zdjęcia wyszły na tyle profesjonalnie na ile moŻna by skusiĆ najwybredniejszego :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny przepis, kolor rzeczywiście nietypowy. Tyle wariacji na temat sernika zdarzało mi się już jeść, ale wciąż znajduję przepisy, które potrafią mnie pozytywnie zaskoczyć. Aż przetestuję :)
OdpowiedzUsuńSmaczne wygląda
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńPowiększ trochę zdjęcia:]
Dzięki i wezmę to pod uwagę
Usuńale pyszności, muszę koniecznie upiec
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zachęcam.
Usuń