Były już bułeczki z rodzynkami, z lukrem i żurawiną a także z sezamem. Tym razem bułeczki pachnące cynamonem, bez grama białego cukru za to z miodem. Podobnie jak przy robieniu scones do wykonania ciasta użyłam maślanki, a same bułeczki urosły dzięki dodatkowi sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Są one idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty lub kawy. Słodkie, miękkie i chrupie z wierzchu. Dla urozmaicenia prezentacji z ciasta wycięłam zgrabne serca.
Składniki na 12 sztuk :
300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
56 g masła
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
80 ml maślanki
1 jajko
125 ml płynnego miodu akacjowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Wykonanie :
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st C
1. Mąkę wraz z solą, sodą i proszkiem do pieczenia\ przesiewamy do dużego naczynia.
2.Zimne masło dzielimy na mniejsze kawałki. Masło łączymy z mąką tak aby powstały wyraźne grudki w cieście. Następnie ciasto rozgniatamy w dłoniach rozcierając grudki masła tak aby powstały wyraźne, cienkie płaty masła w cieście.
3. Miód, maślankę i jajko mieszamy w osobnym naczyniu i dodajemy do ciasta mieszając jedynie do połączenia.
4. Stolnicę lub blat delikatnie oprószamy mąką i przenosimy ciasto zagniatamy. formujemy koło i 2-3 składamy ciasto.
5. Wałkujemy ciasto na koło o grubości 1,5-2 cm i wycinamy serca.
6. Bułeczki pieczemy 12-15 minut w 190 st C.
7. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Smacznego.
Jak cudownie wyglądają!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/