Babeczki, weekend i czas spędzony z z dzieckiem w kuchni to bezcenne chwile, które dodają skrzydeł. Od rana moja Nikola nagadywała by zrobić jakieś pyszne babeczki z kremem. Przyznam szczerze, że rzadko je przygotowuję, bo zawsze jest ich za mało, to też wszystkie inne ciasta mają przewagę na nimi, głównie ze względu na ilość. Uległam jednak po jej wielogodzinnych namowach i oto są pyszne, miękkie i aromatyczne. Na pewno nie jest to przepis dla osób dbających o dietę, ale sami przyznacie, że są urocze. Jeśli chodzi o ciasto to nie ma w nim nic skomplikowanego, i nawet największy amator w pieczeniu powinien sobie z nim poradzić. Dodatek większych kawałków białej czekolady nadaje ciekawej faktury i oczywiście smaku. Dwa słowa o kremie. To taki krem, ciężkiego kalibru, dlaczego?... Masło, mascarpone, mleko w proszku, wanilia,cukier puder i odrobina żelatyny. Całość zakrawa na małe bombki kaloryczne, ale czego się nie robi dla ukochanych osób. A u mnie takie ciasta mają wzięcie.
Tak czy inaczej przepis polecałabym na wszelkiego rodzaju przyjęcia typu kinder party itp. Jak zwykle u mnie w domu krem budził największe emocje i nawet była bitwa na łyżeczki. Ja mam bardziej wrażliwe kubki smakowe i dla mnie krem choć jak najbardziej jadalny, jest za ciężki i słodki. Przepis na krem wymyśliłam sama na poczekaniu, więc może wam się przyda również do przekładania biszkoptów, bo ma wspaniałą konsystencję i nie rozmięka zbyt szybko. No to na tyle zapraszam zainteresowanych po przepis.
Składniki :
130 g mąki
130 g cukru drobnego
130 g masła lub dobrej margaryny do pieczenia (np.KASIA)
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka (L)
2 łyżki mleka
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Na krem:
125 g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia (KASIA)
125 g mleka w proszku (pełnotłuste)
125 g kremowego mascarpone
125 g kremowego mascarpone
80 g cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki ekstraktu z wanilii
1 łyżka soku z cytryny
Ponadto :
100 g gorzkiej czekolady min. 70 %
posypka
Wykonanie :
1. Do miski wbijamy jajka i je lekko podbijamy widelcem.
2. Margarynę/masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
3. Do masła dodajemy przesianą mąkę oraz jajka wszystko razem miksujemy. Pod koniec dodajemy startą skórkę z 1 cytryny oraz ekstrakt waniliowy oraz mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Siekamy czekoladę tak by uzyskać większe kawałki ( kostka ok. 3mm x 3 mm)
4. Foremkę do pieczenie muffinek wykładamy papilotkami i każdą wypełniamy do połowy wysokości. UWAGA! babeczki bardzo rosną i mogą się wylewać poza foremki jeśli zbytnio je zapełnimy.
5. Babeczki pieczemy w 190 st C przez 20 minut. Sprawdzamy najlepiej suchym patyczkiem w razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia.
6. Studzimy i robimy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mleko w proszku oraz mascarpone. Pod koniec dodajemy sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce ciepłej wody i mieszamy dokładnie z masą.
Chłodzimy min. 1 godzinę.
7. Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Szprycą (końcówka Wilton 160) wyciskamy zgrabne rozetki, rozpoczynając od krawędzi kierując się do środka.
8. Czekoladę ciemną siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Silikonową foremkę z guziczkami wypełniamy czekoladą i wyrównujemy. Wkładamy na 10 minut do zamrażalnika. Wyjmyjemy i ozdabiamy babeczki. Na koniec posypujemy posypką.
świetny post
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:)
UsuńWspaniałe
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńWyglądają jak arcydzieło :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna i ciekawa inspiracja!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam przepis
UsuńPięknie się prezentują, smakowicie zachęcają do skosztowania, przepis jak najbardziej wykorzystam. :)
OdpowiedzUsuńW takim razie dziękuję i czekam na opinię :)
UsuńWyglądają po prostu cudnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
Usuńpycha
OdpowiedzUsuńhttps://hyggelifestyle.wordpress.com/2017/10/16/szary-sweter/
Polecam.
UsuńWyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję
UsuńTe kleksiki ze śmietany czynią je wyjątkowymi.
OdpowiedzUsuńTyle że to nie jest śmietana, ale coś w tym jest.
Usuńoh wow sprobuje, wygladaja cudnie....
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam gorąco do testowania
UsuńCudownie wyglądają... aż mi ochotę na słodkości zrobiłaś :D
OdpowiedzUsuńSuper, to myślę że warto iść do kuchni i przetestować przepis.
UsuńMega smakowicie wyglądają te muffinki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńO rany, ale one pięknie i pysznie wyglądają. Zrobię dzieciom :)
OdpowiedzUsuńDla dzieci to rzecz idealna . Moja córka nie dość że mi pomagała to jeszcze
Usuńnie widze nigdzie mascarpone które nalezy dodac do kremu, ile tego ma byc
OdpowiedzUsuń125 g już uzupełnione dziękuję za czujność
UsuńAleż ja uwielbiam wszelkie Muffinki. Doskonały ekspresowy wypiek :)
OdpowiedzUsuńTrudno się nie zgodzić, nie dość że szybkie to jeszcze bardzo podzielne.
Usuńwgapiam się w te babeczki i dostaje ślinotoku :D pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Dziękuję.
Usuńwyglądają obłędnie koniecznie muszę zrobić
OdpowiedzUsuńZapraszam zatem do testowania przepisu i czekam na rezultaty.
UsuńPierwsze skojarzenie że to takie małe owieczki 😂😂😂 ale takie słodkie i pyszne owieczki 😀
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne porównanie choć sama przyznam że na zdjęciach mogą tak wyglądać szczególnie przy tych robionych z góry.
UsuńWyglądają pysznie i puszyście :) smaka mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPolecam i dziękuję za miłe słowa.
UsuńWygladaja pieknie i smakowicie az slinka cieknie
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło
UsuńJeśli smakują tak samo obłędnie jak wyglądają to muszą być genialne ;)
OdpowiedzUsuńZaręczam że smakują bardzo dobrze, szczególnie chodzi mi o ciasto.
UsuńPięknie się prezentują, wręcz kuszą! Nie powiem z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńZachęcam więc do testowania przepisu.
UsuńMałe dzieła sztuki :) i sam przepis też fajny
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWspaniale ci wyszły
OdpowiedzUsuńTen krem mnie obezwładnia... ^^
OdpowiedzUsuń