Są dni, że wchodzę do swojej kuchni i spoglądam na swój parapet, gdzie przeważnie znajdują się zioła, owoce oraz warzywa, i nagle coś mnie tknie i mam pomysł na fajny posiłek. Już raz dzieliłam się z wami przepisem na pizzę. Tym razem jednak troszeczkę poszłam w kierunku jej ulepszenia i tak powstała pizza wegańska. Cały sekret tkwi w ultra cienkim cieście, które przygotowałam z mąki pszennej pełnoziarnistej. Dodatki???, też niecodzienne : Bataty, biała fasola,rukola, i brokuły, chili,pomidor. Zero sera, i niezdrowych sosów. Bazowo za sos posłużył mi koncentrat pomidorowy,doprawiony czosnkiem,solą i pieprzem. Łatwy i bardzo sycący posiłek z dużą dozą zdrowia. Zachęceni/?? Koniecznie spróbujcie mojej wersji nawet jeśli kochacie mięso, to gwarantuję, że smak tej pizzy zadowoli nie jednego mięsożercę. Do dzieła.
Składniki :
175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli
7 g suszonych drożdży
Dodatki
250 g świeżego brokułu podzielonego na różyczki
1/2 średniej cebuli
2 łyżki białej fasoli z puszki
garść świeżej rukoli
garść czerwonej sałaty
1 batat
1 pomidor
1/2 świeżego chili
Na sos:
1 łyżeczka granulowanego czosnku
3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
szczypta soli i pieprzu
oregano oraz bazylia
Wykonanie :
1. Składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
2. Bataty myjemy i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Cebulę siekamy w pióra. Fasolę odsączamy z zalewy a sałatę myjemy i osuszamy. Pomidory również kroimy w plastry.
3. Ciasto wałkujemy na grubość ok 1-2 mm. Zawijamy delikatnie brzegi tak by powstał rant. Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
4. Smarujemy gęstym przecierem pomidorowym posypujemy pieprzem,solą i czosnkiem granulowanym.
5. Rozkładamy wszystkie składniki za wyjątkiem sałaty (rukoli). Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220 st C piekarnika na 20 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu rozkładamy rukolę i czerwoną sałatę ,. Na końcu całość posypujemy suszonym oregano oraz bazylią.
Smacznego.
Super przepis, chyba się skuszę go wypróbować, bo pizza wygląda jak prosto z włoskiej pizzerii, a do tego jest zdrowa - połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, i w 100 % polecam przepis do wypróbowania.
Usuńświetny przepis, a pizza wygląda po prostu niesamowicie! :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo mi miło
UsuńCzegoś takiego szukałam! ;) biorę się za pizzałkę ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, i oczywiście czekam na recenzję jak poszło :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że po lekkiej modyfikacji i likwidacji nielubianych składników to i ja się na nią skuszę
OdpowiedzUsuńoczywiście dodatki w przepisie to tylko moja propozycja, a ciasto warto zrobić tak jak podane jest w recepturze.
UsuńO rany, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.
UsuńMuszę wypróbować, wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam; justynaax.blogspot.com
Koniecznie polecam, bo jest wart poświęcenia. Smak wszystko rekompensuje.
UsuńZ batatami jeszcze nie jadłam. Ciągle szukam nowych smaków, wiec dziękuję za podpowiedź.
OdpowiedzUsuńTo mamy coś wspólnego, bo ja też ciągle szukam nowych smaków.
UsuńIleż kolorów! Na przekór wrześniowej pogodzie na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńDokładnie taki był mój zamysł na przekór tej szarudze za oknem.
Usuńpychotka! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńWygląda przepysznie i na pewno tez tak smakuję. Lubie takie pizze i na pewno ją spróbuje : )
OdpowiedzUsuńSmakuje wyśmienicie i do tego jest bardzo chrupka. Polecam.
UsuńWygląda obłędnie. Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję i czekam na recenzję
UsuńWygląda mega. Największy problem to dla mnie ciasto... Nie wychodzi mi nigdy idealnie. Zresztą mam problem nawet z biszkoptami. ciasto do pizzy albo mi się przypala, albo jest za grube i źle dopieczone...
OdpowiedzUsuńPełna kolorów, wygląda bardzo zachęcająco by jej skosztować. :)
OdpowiedzUsuńpychotka! uwielbiamy tego typu dania~!
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę, ponieważ przepis nie wygląda na za trudny i powinienem sobie z nim poradzić ;)
OdpowiedzUsuńO mniam! Uwielbiam tak przyrządzoną pizzę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam się!
OdpowiedzUsuńPrzepiękna, kolorowa i zapewne pyszniutkie, że palce lizać. Taka pizzę to ja rozumiem. :)
OdpowiedzUsuńNo i tak powinna wyglądać prawdziwa pizza :) Bardzo cieńka, krucha, o to chodzi!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko. Kochamy pizzę i chętnie wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńNigdy czegoś takiego nie jadłam wygląda mega smacznie.
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę przepysznie. Będę musiała ją kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńNiełatwa to sztuka przygotować ciasto takie, żeby się nie załamywało. Super!
OdpowiedzUsuń