Ostatnio przeglądając różne strony zagraniczne natknęłam się na mało skomplikowany przepis na bezglutenowy chleb. Wypróbowałam przepis jak zwykle zmieniając co nie co i oto efekt mojej pracy. Wspaniały, delikatny i wilgotny w środku chleb. Chleb jest wykonany na kaszy gryczanej (białej) niepalonej. Gdzieś ten przepis na którymś polskim blogu też już widziałam, ale przeraziła mnie ilość soli w przepisie i postanowiłam posłużyć się tym znalezionym na stronie phickle.com. W przepisie zmieniłam trochę proporcje i czas fermentacji, ilość dodawanej soli oraz metodę pieczenia. Chlebek ma cienką chrupką skórkę i dość ciężką i zwartą konsystencję. Jest bezglutenowy, nie ma w nim ani drożdży ani proszku do pieczenia. Fermentacja ziaren w dwóch etapach pozwala na wyrośnięcie jak w zwykłych wypiekach. Ja zafunduję wam taką zwyczajną wersję, ale spokojnie możecie wzbogacić swoje chlebki o co chcecie. Osobiście polecam tradycyjnie słonecznik, mak lub czarnuszkę. Wybór należy do was.
Wiecie, że nie lubię przywłaszczania i kopiowania przepisów, więc poniżej przepis na chleb z kaszy gryczanej w mojej wersji.
Wiecie, że nie lubię przywłaszczania i kopiowania przepisów, więc poniżej przepis na chleb z kaszy gryczanej w mojej wersji.
Składniki :
500 g kaszy gryczanej jasnej niepalonej
800 ml wody filtrowanej
1 płaska łyżeczka soli
opcjonalnie ulubione ziarna
Wykonanie :
1. Kaszę płuczemy wstępnie na sitku i przekładamy na dużej miski. Zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin w zaciszne ciemne miejsce.
2. Po 8 godzinach sprawdzamy poziom wody i ewentualnie uzupełniamy tak by ziarna były cały czas przykryte. Ja określam to jak poziom na wysokość 1 palca. Ok 2,5 cm. Zostawiamy.
3. Po wskazanym czasie kaszę lekko odsączamy na sicie ale nie płuczemy. Umieszczamy w malakserze i mielimy na gładko dodając jedynie sól. Gładką masę umieszczamy w keksówce do pieczenia chleba. Wyrównujemy i umieszczamy na min. 24 godziny w ciemne i ciepłe miejsce. U mnie pył to zamknięty piekarnik. W tym czasie ciasto lekko wyrośnie na środku powinien pojawić się wyraźny "garb".
4.Na dolnej półce ustawiamy 1 litrową żaroodporną miskę do połowy wypełnioną wrzątkiem. Chleb pieczemy 55 minut w 200 st C w kąpieli wodnej. Foremkę z chlebem ustawiamy na środkowej półce. Po wskazanym czasie wyjmujemy miskę z wodą i pieczemy jeszcze 5 minut obniżając temperaturę do 180 st C.
5. Studzimy lub kroimy cieplutki :)
Smacznego !.
Muszę podesłać ten przepis koleżance, której córka ma celiakie.
OdpowiedzUsuńTak dla celiaków jest to przepis wręcz idealny, no chyba że ktoś nie lubi smaku gryki
UsuńWspaniale wygląda, ale dobrze, że jestem zdrowa.
OdpowiedzUsuńDziękuję, i polecam chlebek jako alternatywę dla pieczywa tradycyjnego.
UsuńPrzymierzam się do pieczenia chleba, ale 3 miesięczna córcia mi nie pozwala ;) Muszę jeszcze zaczekać.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam :)
UsuńZapisuję! Uwielbiam niepaloną kaszę gryczaną :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam kaszę, w zasadzie każdą.
UsuńPrzepis jest banalny, i gdybym właśnie nie siedziała w pracy to już stałabym przy kuchni i robiła chleb. Przepis zapisałam i z pewnością wykorzystam, jak wiele innych Twoich przepisów bo są świetne.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam przepis bo chleb jest naprawdę smaczny
UsuńJak dawno to ja nie robiłem własnego chleba ;)
OdpowiedzUsuń