środa, 5 lipca 2017

HIT- Różowe miękkie ciastka malinowe

W ramach prowadzonej kampanii uświadamiającej o roli cukrów prostych w naszym życiu postanowiłam przedstawić wam ciastka, które zachwycą was nie tylko wizualnie ale i smakowo. Ten przepis w szczególności polecam wszystkim zapracowanym mamom, które dbają o żywienie swoich pociech i nie ograniczają im słodyczy do zera. Oczywiście wszystko z umiarem. Chcecie więcej informacji na temat cukru i jego roli w naszym życiu ??? To ponownie zapraszam was do odwiedzenia strony www.uczymyjakslodzic.pl
 W kilku słowach o samych ciastkach. Z wierzchu i od spodu kruche a w środku struktura najlepszego biszkoptu połączona z piaskową konsystencją ciasta ucieranego. Nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Miękkie i aromatyczne z wyraźnie wyczuwalnym smakiem malin i kontrastującym kwaskowym cytrusowym posmakiem. Poezja wśród wszystkich ciastek. Relatywnie mała ilość cukru uwypukla i wręcz podkreśla naturalne aromaty. 
 Mamy lato- lato to czas świeżych owoców. Za chwilę pojawią się moje ukochane maliny i nie omieszkam uzupełnić swoich zapasów. Póki co  wykorzystuję reszki ubiegłorocznych  i dzisiaj zupełnie przypadkowo w ręce wpadła mi ostatnia porcja mrożonych malin. Nie wiem dlaczego ale pomyślałam o upieczeniu ciastek, i wiecie co był to strzał w dziesiątkę. Po dużym sukcesie miękkich ciastek maślano-mlecznych (klik) postanowiłam przygotować coś na ich kształt. Przepis jest banalnie prosty i jeśli jesteście posiadaczami robotów kuchennych to z pewnością otrzymacie te różowe cudeńka bez większego wysiłku. Tak  naprawdę jeśli chodzi o czas, to od momentu wyjęcia składników na blat to pierwszego wgryzienia się w ciacho nie minie więcej niż 30 minut. Brzmi zachęcająco prawda?. To do dzieła. 









Składniki : Na 6 porcji tj. 18 szt. 


100 g mrożonych malin bez wcześniejszego rozmrażania
100 g masła
150 g cukru : Polski cukier kryształ
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 jajko (L)
sok i skórka z połówki dużej cytryny
240 g mąki typ 650
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 sody oczyszczonej


Wykonanie : 

1. Masło  zimene dzielimy na kawałki i umieszczamy w malakserze ucieramy z cukrem na gładką masę.
2.. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz przesiane suche składniki. Miksujemy do momentu połączenia. Wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy otartą skórkę cytrynową.
3. Do zmiksowanej masy dodajemy koniecznie zmrożone maliny wszystko łączymy pulsacyjnie aż ciasto nabierze różowego koloru a maliny się nieco rozdrobnią.  Ważne by na tym etapie nie przesadzić z miksowaniem ,bo inaczej będziemy musieli dodatkowo schłodzić ciasto przed właściwym nakładaniem do pieczenia. Cisto musi być zimne.
4.  Wykładamy na przygotowane wcześniej blachy wyłożone papierem do pieczenia pozostawiając odstępy. Ja nakładam porcje łyżką do lodów bo tak jest najwygodniej. Nie spłaszczamy kulek przed pieczeniem ponieważ same się uformują w trakcie pieczenia i urosną.
5. Przygotowane ciasto pieczemy w 175 st C przez 14-16 minut w zależności od wielkości ciastek. Oznaką że są gotowe będzie lekkie zarumienie na brzegach ciastek. Po upieczeniu studzimy przez ok 10 minut. Gotowe.





22 komentarze:

  1. Ale te ciastka wyglądają mega apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. 100% natury. A kolor ciastka zawdzięczają mrożonym malinom.

      Usuń
  3. mam przeczucie ze to jest mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam maliny więc ciastka z pewnością by mi zasmakowały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak maliny grają tu pierwsze skrzypce. Polecam

      Usuń
  5. Omnomnom <3 zjadłabym :D
    #dominik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jeśli masz wszystkie składniki ... Do kuchni marsz !:)

      Usuń
  6. wyglądają fantastycznie jeszcze jakbym je dostała pod nos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety żeby dostać je pod nos musiałabyś być moją córką :P a tak naprawdę to polecam wypróbować we własnej kuchni.

      Usuń
  7. Wyglądają niesamowicie smakowicie. Przepiękny kolor. Zastanawiam się tylko czy są one bardzo twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdaleno one mają konsystencję biszkoptu a chrupkie są jedynie z wierzchu. Polecam wypróbować samemu.

      Usuń
  8. Wygląda bardzo smakowicie. No i podane w przeuroczy sposób. Pycha! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają cudnie i niesamowicie smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cieszę się bardzo:) i Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń