Len... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia się tzw. półki zdrowia w znanej sieci marketów odkryłam mąkę lnianą. Za bardzo nie miałam na nią innego pomysłu niż tradycyjne zaparzanie jej i stosowanie jako osobny napar lub baza do koktajlów. Aż do dziś kiedy to nieco eksperymentalnie postanowiłam zrobić z niej placuszki. Bazą placuszków był banan, bo przecież przepis jest wegański i nie było mowy o zastosowaniu jajek, a tzw. bazą suchą wspomniana mąka lniana w połączeniu z moją ulubioną kokosową. Oprócz tego woda mineralna,cynamon i cukier kokosowy. Samo zdrowie. I zapewniam was, że nawet Ci co nie są przekonani co do smaku siemienia lnianego czy też samej mąki to się nie zawiodą na walorach smakowych. Banan i kokos nadają dominującą nutę aromatyczną a cynamon ją wzbogaca. Placuszki podałam z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami, w tym naszymi sezonowymi czerwonymi porzeczkami.
Jeszcze jedna kwestia. Ciasto choć jest gęste w trakcie pieczenia będzie niezwykle miękkie i niech was nie przerazi fakt,jeśli przy przewracaniu na drugą stronę będziecie mieć wrażenie że placek zaraz się rozpadnie. Proponuję robić to przy pomocy silikonowej łopatki, zdecydowanym i szybkim ruchem . Zaletą tego ciasta jest to,że nawet jeśli nam się rozpadnie można je swobodnie z powrotem uformować. Pieczemy na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
Jeszcze jedna kwestia. Ciasto choć jest gęste w trakcie pieczenia będzie niezwykle miękkie i niech was nie przerazi fakt,jeśli przy przewracaniu na drugą stronę będziecie mieć wrażenie że placek zaraz się rozpadnie. Proponuję robić to przy pomocy silikonowej łopatki, zdecydowanym i szybkim ruchem . Zaletą tego ciasta jest to,że nawet jeśli nam się rozpadnie można je swobodnie z powrotem uformować. Pieczemy na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
Składniki:
Składniki :
2 banany
2 banany
2 łyżki odtłuszczonej mąki lnianej
1 łyżka mąki kokosowej
3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru kokosowego/trzcinowego jasnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie :
UWAGA! Ciasto jest lużne i zalecam użycie dobrej jakości patelni.
UWAGA! Ciasto jest lużne i zalecam użycie dobrej jakości patelni.
1. Banany blendujemy na gładką masę i dodajemy cukier oraz cynamon. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy prosto do bananów. Mieszamy i wlewamy wodę, by otrzymać dość gęste i aksamitne ciasto.
3. Smażymy placki na niewielkiej ilości oleju 2-3 minuty z każdej strony. Przewracając uważajmy by placek się nie rozpadł ma bardzo delikatną rozpadającą się wręcz konsystencję. Przy przewracaniu wierzch powinien być lekko ścięty jak przy każdych naleśnikach, racuchach czy plackach.
Podajemy z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami.
Podajemy z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami.
Wegańskie najlepsze! Wygladają kusząco :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisu :)
UsuńŚwietne, zdrowe śniadanie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńWyglądają apetyczne, nigdy nie jadłam czegoś co by było z mąki lnianej. Dzięki tobie dowiedziałam się o jej istnieniu.
OdpowiedzUsuńMąka lniana to w sumie bardzo drobno sproszkowane, zmielone siemię lniane. Ja kupiłam taką z Bioveny. Cieszę się, że mogłam wnieść coś nowego tym postem.
UsuńAle pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPysznie !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPlacuszki i do tego wegańskie... mmm to musi być wyśmienite. Zapisuje przepis! :)
OdpowiedzUsuńSą smaczne i miękkie jak wypróbujesz podziel się swoją opinią. Dziękuję.
UsuńPrzy pierwszej patelni myślałam, ze to porażka. Breja na patelni😉. Ale kolejne smażyłam prawie bez tłuszczu. Fakt, ze trzeba uważać przy przewracaniu, myśle, ze to kwestia wprawy;)
OdpowiedzUsuńSerwowałam ze śmietaną i borówkami;) Moje córki stwierdziły, ze placuszki są pyszne 😁 Zgadzam się z ich opinią;)
Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że się sprawdziły :)
UsuńDzień dobry czy można nie dodawać łyżki mąki kokosowej do ciasta?
OdpowiedzUsuńMożna ale trzeba ją zastąpić inna zwykłą jeśli nie jesteś na diecie BG, lub inną np. ziemniaczana, kukurydziana, jaglaną, no i trzeba pamiętać o proporcjach bo mąka kokosowa ma wyjątkowo duże właściwości adsorpcyjne i dlatego polecam jej użyć .
Usuńwyglądają jak burgery wołowe mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco samo zdrowie
OdpowiedzUsuńFaktycznie te placuszki wyglądają bardzo apetycznie i na pewno szybko u mnie w domu by zniknęły z talerza. ja najchętniej do różnych wypieków stosuję przepisy od https://basiazsercem.pl/ gdyż to właśnie one sprawiają, że moja cała rodzina nie może się doczekać nowych ciast czy innych potraw z wykorzystaniem mąki.
OdpowiedzUsuń52 year old Accountant III Standford Jesteco, hailing from Maple enjoys watching movies like Only Yesterday (Omohide poro poro) and Web surfing. Took a trip to Teide National Park and drives a Ferrari Dino 206SP. z tego zrodla
OdpowiedzUsuń46 years old Electrical Engineer Arri Hucks, hailing from Courtenay enjoys watching movies like "Legend of Hell House, The" and Ghost hunting. Took a trip to Royal Exhibition Building and Carlton Gardens and drives a Alfa Romeo 8C 2900B Pinin Farina Cabriolet. ta strona
OdpowiedzUsuń