sobota, 8 lipca 2017

Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free)

Len... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia się tzw. półki zdrowia w znanej sieci marketów odkryłam mąkę lnianą. Za bardzo nie miałam na nią innego pomysłu niż tradycyjne zaparzanie jej i stosowanie jako osobny napar lub baza do koktajlów. Aż do dziś kiedy to nieco eksperymentalnie postanowiłam zrobić z niej placuszki. Bazą placuszków był banan, bo przecież przepis jest wegański i nie było mowy o zastosowaniu jajek, a tzw. bazą suchą wspomniana mąka lniana w połączeniu z moją ulubioną kokosową. Oprócz tego woda mineralna,cynamon i cukier kokosowy. Samo zdrowie. I zapewniam was, że nawet  Ci co nie są przekonani co do smaku siemienia lnianego czy też samej mąki to się nie zawiodą na walorach smakowych. Banan i kokos nadają dominującą nutę aromatyczną a cynamon ją wzbogaca. Placuszki podałam z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami, w tym naszymi sezonowymi czerwonymi porzeczkami. 
Jeszcze jedna kwestia. Ciasto choć jest gęste w trakcie pieczenia będzie niezwykle miękkie i niech was nie przerazi fakt,jeśli przy przewracaniu na drugą stronę będziecie mieć wrażenie że placek zaraz się rozpadnie. Proponuję robić to przy pomocy silikonowej łopatki, zdecydowanym i szybkim ruchem . Zaletą tego ciasta jest to,że nawet jeśli nam się rozpadnie można je swobodnie z powrotem uformować. Pieczemy na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. 






Składniki:

2 banany 
2 łyżki odtłuszczonej mąki lnianej 
1 łyżka mąki kokosowej 
3/4  szklanki gazowanej wody mineralnej 
1 łyżeczka cynamonu 
1 łyżeczka cukru kokosowego/trzcinowego jasnego 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Wykonanie : 
1. Banany blendujemy na gładką masę i dodajemy cukier oraz cynamon. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy prosto do bananów. Mieszamy i wlewamy wodę, by otrzymać dość gęste i aksamitne ciasto. 
3. Smażymy placki na niewielkiej ilości oleju 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami. 



17 komentarzy:

  1. Wegańskie najlepsze! Wygladają kusząco :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń
  2. Świetne, zdrowe śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają apetyczne, nigdy nie jadłam czegoś co by było z mąki lnianej. Dzięki tobie dowiedziałam się o jej istnieniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka lniana to w sumie bardzo drobno sproszkowane, zmielone siemię lniane. Ja kupiłam taką z Bioveny. Cieszę się, że mogłam wnieść coś nowego tym postem.

      Usuń
  4. Placuszki i do tego wegańskie... mmm to musi być wyśmienite. Zapisuje przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są smaczne i miękkie jak wypróbujesz podziel się swoją opinią. Dziękuję.

      Usuń
  5. Przy pierwszej patelni myślałam, ze to porażka. Breja na patelni😉. Ale kolejne smażyłam prawie bez tłuszczu. Fakt, ze trzeba uważać przy przewracaniu, myśle, ze to kwestia wprawy;)
    Serwowałam ze śmietaną i borówkami;) Moje córki stwierdziły, ze placuszki są pyszne 😁 Zgadzam się z ich opinią;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że się sprawdziły :)

      Usuń
  6. Dzień dobry czy można nie dodawać łyżki mąki kokosowej do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale trzeba ją zastąpić inna zwykłą jeśli nie jesteś na diecie BG, lub inną np. ziemniaczana, kukurydziana, jaglaną, no i trzeba pamiętać o proporcjach bo mąka kokosowa ma wyjątkowo duże właściwości adsorpcyjne i dlatego polecam jej użyć .

      Usuń
  7. wyglądają jak burgery wołowe mniam :)

    OdpowiedzUsuń