sobota, 15 lipca 2017

Słoneczny Sorbet

Mamy połowę lipca  a pogoda trochę jakby był dopiero maj. W sumie nie znoszę zbytnich upałów i taka pogoda jaką mamy teraz mi bardziej odpowiada, ale przecież mamy lato, więc czas na lody. Nie posiadam żadnej fajnej maszynki do lodów ... :( ale bez tego też się da zrobić pyszne lody, tylko że jest to trochę czasochłonne i jeśli chcemy mieć aksamit pod językiem a nie trzeszczące kryształki lodu to trzeba się poświęcić. Ja już nie jedne lody przygotowywałam i w sumie to ciekawi mi czy takie wykonane przy pomocy maszyny się bardzo różnią od takich bez jej użycia. Cóż może kiedyś... A póki co powiem wam, że jest to po prostu skandal, że prowadzę blog o słodkościach prawie 2 lata i jeszcze ani jednego przepisu  na lody wam nie zapodałam. Nadrabiam więc dzisiaj mą opieszałość i dzielę się z wami prostym i przepysznym sorbetem. Powiecie, czytając przepis że poszłam na skróty i że przepis jest banalny, ale zróbcie sobie taki sorbet a zrozumiecie czemu zdecydowałam się tutaj zamieścić wpis o nim. Przepis dla laików, prosty i nie wymagający specjalnych umiejętności. Ja na dzień dzisiejszy wiem, że gdy tylko nadarzy się kolejna okazja zakupu świeżego mango to nie omieszkam powtórzyć ten przepis. Jeśli lubicie Mango to jest to przepis dla was. No dosyć zachwalania do pracy. !. 
















Składniki : 

2 dojrzałe mango ok.700 g 
3 łyżki soku z limonki 
starta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Wykonanie : 
1. Mango kroimy wzdłuż i wycinamy cały miąższ oddzielając go od skórki i dużej pestki. 
2.Kroimy i zalewamy sokiem z limonki i ekstraktem waniliowym. Miksujemy blenderem do momentu otrzymania gładkiej masy. Dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy z papką z mango. 
3. Pojemnik plastikowy wykładamy folią spożywczą. Rozkładamy mus z mango. Mrozimy przez min 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy sorbet i umieszczamy go w food procesorze. Pulsacyjnie miksujemy do momentu aż sorbet nabierze aksamitnej konsystencji. 
4. Przy pomocy łyżki do lodów nakładamy zgrabne porcje podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!


23 komentarze:

  1. Wygląda baaardzo smakowicie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog 😍 Zostaje tu na dłużej 😏 Kiedyś muszę zrobić takie pyszności ❤
    miedzykropkami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne w swej prostocie - biorę do testów. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie proste ale pyszne, zrecenzuj jak przetestujesz :)

      Usuń
  4. Wygląda obłędnie. Nie przepadam z mango, ale na te lody bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będzie mango dojrzałe to deser sam w sobie będzie słodki :) dziękuję za miłe słowa

      Usuń
  5. Kurcze, chętnie bym się pokusiła o taki wspaniały smakołyk, ale nie dość, że jest rano to chyba nie wytrzasnę z kuchni mango ;c Jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka mała rozpusta ale bez wyrzeczeń bo nie ma tam białego cukru, sama wczoraj po śniadaniu zajadałam ten sorbet:) Polecam.

      Usuń
  6. Taka majowa pogoda i mnie bardzo odpowiada :)
    A co do przepisu - na pewno go wypróbuję, bo przyznam szczerze, że mango bardzo rzadko gości w mojej kuchni, chociaż jestem pewna, że efekt końcowy nie będzie tak pięknie się prezentować jak u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja od dziecka lubię mango nawet jak jest delikatnie cierpkie. Dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń
  7. Za upałami nie przepadam, a sorbety kocham! Ten musi być pyszny :)

    http://przystanek-klodzko.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zupełnie jak ja :) Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Ojoj jaki cudny :-) zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ach jak to smakowicie wygląda! Uwielbiam mango i wszystko co z nim związane! :D

    OdpowiedzUsuń