Przejdź do głównej zawartości

Sernik kokosowy z nektarynką i galaretką kryształową.

Kolejny trzeci już sernik pieczony w całkiem nowym wydaniu. Tym razem prócz kremowej konsystencji samej masy serowej będzie świeża  nektarynka, słynna niewidzialna-przeźroczysta galaretka oraz kokos. To też kolejny sernik do którego zrobienia użyłam margaryny do pieczenia zamiast masła. Wyszło smacznie i prosto a jakże efektownie. Wybaczcie jakość zdjęć, ale na szybko improwizowałam, wykorzystując elementy które wzięłam ze sobą na urlop. Na ten czas mieszkam sobie w starej Niewiadówce, więc miejsce do ekspozycji i oświetlenie to istna magia, w kontekście zdjęć. Co do samego sernika to polecam na wszelkie przyjęcia i okazje bo wygląda smacznie, a dzięki temu że jest pieczony w kwadratowej formie jest również bardzo podzielne. Co do połączenia smaków, to nie mam zbyt wielu sugestii , bo słodycz nektarynki wpasowuje się w kokosowy klimat masy, a dla kontrastu cytrynowa orzeźwiająca galaretka nadająca dodatkowej faktury. Nowości na półkach sklepowych, to wszelkiego rodzaju przeźroczyste galaretki, które pozwalają na uzyskanie ciekawego efektu lustra. U mnie kryształowa od dr Oetkera Zapraszam.









Składniki: 

500 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego 
200 g śmietanki kremówki 
80 g wiórków kokosowych 
125 g cukru drobnego 
180 g margaryny Kasia do pieczenia 
4 duże jajka (L)
1 opakowanie budyniu o smaku krówki lub śmietankowym 
40 g mąki ziemniaczanej 
20 g mąki pszennej tortowej
1/2 proszku do pieczenia 
sok z połowy pomarańczy 
1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej 


Dodatkowo : 

3 nektarynki 
400 ml gorącej wody 

Wykonanie :


1. Ser mielimy a następnie łączymy z śmietanką kremówką oraz wiórkami kokosowymi. Margarynę ucieramy z cukrem i skórką pomarańczową na jasną i puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka. Przesiewamy proszek budyniowy oraz obie mąki. Wlewamy sok z pomarańczy. Wszystko dobrze ze sobą łączymy, miksując na niskich obrotach. 
2. Masę serową przekładamy do reszty i miksujemy do połączenia składników. 
3. Formę o wymiarach 30 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać całość masy. 
4. Do dużej formy wlewamy wrzątek i ustawiamy na najniższy, stopniu w piekarniku. keksówkę ustawiamy na środkowej półce w piekarniku. Po 30 minutach przykrywamy wierzch sernika folią aluminiową by nie spiec wierzchu. 
5. Sernik pieczemy w 160 st C przez 1 godzinę. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku uchylając drzwi. Po wystudzeniu wyjmujemy i studzimy do temperatury pokojowej.  Wodę na galaretkę zagotowujemy i studzimy tak by nie była wrząca ale wciąż ciepła. Wsypujemy galaretkę  i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy do momentu aż zacznie delikatnie się ścinać ale pozostanie wciąż płynna.
6. Nektarynki myjemy i osuszamy. Kroimy na pół i wyjmujemy pestkę, z każdej połówki wykrawamy plastry o grubości ok 3 mm. Układamy na wystudzonym serniku.  Na wierzch wylewamy ostudzoną ale wciąż płynną galaretkę. Całość wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Najlepiej na całą noc. 

Smacznego. 



*** Wpis zawiera lokowanie produktu. 

Komentarze

  1. Muszę mamie pokazać przepis, nasza rodzina uwielbia sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do sernika cały czas boję się podejść, bo tutaj w Niemczech nie wiem, jaki ser będzie odpowiedni- w Polsce mieliśmy swoje sprawdzone..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś w tym jest bo jaj jak byłam u Ciotki w Berlinie to też miałam z tym kłopot. Jednakże nie sądzę by nie można było dostać najzwyklejszego twarogu. W takim bądź razie życzę powodzenia :)

      Usuń
  3. Pierwszy raz słyszę o przezroczystej galaretce
    Daughterofholygod

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo od nie dawna wprowadzono ją na sklepowe półki. Ja narazie zetknęłam się z tą od dr Oetkera i Delecty.

      Usuń
  4. Ostatnio mam szał na punkcie kokosa. Ciasto musi być wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, oj brzmi i wyglada pysznie, chyba znalazlam ciacho na ten weekend 😀

    OdpowiedzUsuń
  6. Już wiem co zrobię dla mojej mamy na imieniny. Podkradam przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie jest to ciasto które się sprawdzi na takie okazje. Dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń
  7. Brzmi pysznie! Pamiętam, jak w ciąży jadłam sernik kilogramami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam jeśli lubisz serniki. Ja w ciąży nie miałam żadnych zachcianek, ani też nie pałaszowałam słodkości...

      Usuń
  8. Muszę przyznać, że wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój mąż uwielbia serniki, a ja przekonuję się do nich coraz bardziej! :) Ten wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zdecydowanie polecam, bo jest łatwy i bardzo smaczny.

      Usuń
  10. Jestem wielka fanka sernikow, więc i ten napewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystko, co kokosowe - jest u mnie zawsze mile widziane :) To połączenie z nektarynką wydaje mi się szczególnie kuszące - więc niewykluczone, że w zbliżający się weekend spróbuję swoich sił w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak połączenie słodkiej nektarynki z wyrazistym smakiem kokosa jest bardzo trafione więc z całą pewnością mogę Ci polecić ten przepis.

      Usuń
  12. Kocham takie serniki , i jeszcze galaretka i brzoskwinie, pycha...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ja też przepadam za takimi połączeniami a mój mąż jest sernikoholikiem więc ten pomysł okazał się być bardzo trafionym zestawieniem.

      Usuń
  13. Mmm, bardzo lubię serniki, muszę kiedyś wypróbować ten przepis! W ogóle poddałaś mi fajny pomysł z tym budyniem o smaku krówki - ja zawsze daję waniliowy. Ciekawi mnie, jaki to będzie smak... potestujemy, zobaczymy. :D
    Pozdrowienia!

    Kasia z Herbacianych myśli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie chciałam przełamać nieco stereotypy i nieco podkręcić smaki. Smak w przeważającej części jest zdominowany przez obecne w serniku wiórki kokosowe, za to budyń nadaje ślicznej jasno karmelowej barwy.

      Usuń
  14. Na widok Twojego sernik ślinka leci. Piękny i wspanialy. Tez używam tej galaretki, jest super ❤

    OdpowiedzUsuń
  15. Na początek muszę powiedzieć, że Twój nagłówek bardzo mi się podoba! :) Z wyglądu ten sernik kojarzy mi się z sernikami mamy, ale zamiast nektarynek używała brzoskwiń i rezygnowała z wiórków kokosowych. Polecę jej ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dla mnie to też takie przełamanie klasyki, którą wszyscy dobrze znają. A kokos w serniku robi bardzo dużo jeśli chodzi o smak.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Fit przekąska - Chipsy z czerwonej soczewicy z bazylią i pomidorami

Nie ma co się szczypać jest karnawał i jak co roku strony kulinarne zalewa fala przepisów na pączki, chrusty, faworki i inne tego typu przysmaki. Trochę mi nie po drodze na ten czas zapodawać przepis na te kaloryczne, choć smakowite kąski...więc, postanowiłam że dzisiaj postawię na coś wręcz przeciwnego.  W szafce od dłuższego czasu zalegała mi soczewica, której nie zmieściłam w pojemniku. Zazwyczaj takie resztki lądują w zupie, lub jakieś paście do chleba. Tym razem wymyśliłam inne zastosowanie  soczewicy w mojej kuchni.  Przyznaję, że rzadko ale jednak kupuję czasem gotowe przekąski, choć nie jestem ich fanką. Zdecydowanie wolę stać w kuchni kilkanaście minut dłużej i przygotować domowe chipsy z piekarnika, lub frytownicy. Dzisiaj przedstawię wam moją wersję przekąski, która odmieni wasze spojrzenie na strączki i nawet jeśli nie lubicie smaku soczewicy to zapewniam, że w tej przekąsce jej nie wyczujecie.  Jedynym poświęceniem z waszej strony będzie...

Lody morelowe (bez maszynki i jajek)

Moi drodzy obiecałam wam, że na blogu będzie dużo przepisów na lody. Dotrzymując słowa dzisiaj kolejny przepis. Mamy sezon na przeróżne owoce, w tym również moje kochane morele, które plasują się u mnie przed brzoskwiniami czy nektarynami. Uwielbiam je w postaci suszonej, a świeże mogłabym jeść bez końca. Lody z moreli z dodatkiem domowego likieru pomarańczowego na bazie śmietanki kremówki oraz jogurtu greckiego to czysta poezja dla podniebienia. Koniecznie musicie spróbować. Moje znikły tak szybko, że gdyby nie fakt braku miejsca i dostępu do zamrażalnika zrobiłabym ich więcej. Co wyróżnia lody spośród innych tych sklepowych ?  mało składników  zero białego cukru i innych słodzików  naturalny skład  kremowa i puszysta konsystencja  wyraźny i oryginalny smak świeżych owoców Zachęceni?  To polecam sięgnąć po świeże morele, póki jeszcze jest na nie sezon i zrobić takie lody w domu. Zapewniam będziecie zachwyceni efektem a zwłaszcza ich smakiem....

Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free)

Len... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia się tzw. półki zdrowia w znanej sieci marketów odkryłam mąkę lnianą. Za bardzo nie miałam na nią innego pomysłu niż tradycyjne zaparzanie jej i stosowanie jako osobny napar lub baza do koktajlów. Aż do dziś kiedy to nieco eksperymentalnie postanowiłam zrobić z niej placuszki. Bazą placuszków był banan, bo przecież przepis jest wegański i nie było mowy o zastosowaniu jajek, a tzw. bazą suchą wspomniana mąka lniana w połączeniu z moją ulubioną kokosową. Oprócz tego woda mineralna,cynamon i cukier kokosowy. Samo zdrowie. I zapewniam was, że nawet  Ci co nie są przekonani co do smaku siemienia lnianego czy też samej mąki to się nie zawiodą na walorach smakowych. Banan i kokos nadają dominującą nutę aromatyczną a cynamon ją wzbogaca. Placuszki podałam z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami, w tym naszymi...

Kluski na parze w sosie czekoladowym

Yum Choć wariantów tych drożdżowych klusek jest naprawdę wiele, to powiem wam że dla nie jednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji:  500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka słodzącego)* można pominąć w wersji wytrawniej...

Mrożony jogurt z owocami lata

Kochani, dzisiaj niezwykle modny deser w szczególności za oceanem, gdzie naprawdę robi karierę. Lubicie lody?, ale akurat liczycie kalorie i nie możecie zatopić się w kremowych gałeczkach, albo po prostu nie chce wam się co pół godziny wyciągać ich z zamrażalnika by pozbyć się kryształków lodu. No to dzisiaj nie bagatela gratka dla jednych i drugich. Mrożony jogurt grecki z mnóstwem sezonowych owoców. Serwowałam go w postaci cienkich bloczków, i wiecie co, jak na tak mało skomplikowany przepis, byłam zaskoczona efektem końcowym. Orzeźwiająca przekąska na deser w dodatku bez białego cukru. Zapraszam wszystkich fanów lodów do spróbowania. Składniki:  500 g jogurtu tupu greckiego 3 łyżki miodu akacjowego lub rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny :  Owoce:  100 g borówki amerykańskiej  50 g malin 150 g świeżego mango  100 g moreli  Wykonanie :  1. Jogurt miksujemy z miodem i sokiem z cytryny. Formę wykładamy folią sp...

Fit Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze

Chodź dzisiejszy przepis będzie dedykowany głównie weganom i tym na diecie bezglutenowej, to gwarantuję że bułeczki podbiją też nie jedno najbardziej wybredne podniebienie. Trudno nazwać dzisiejszy produkt bułeczkami, bo z takimi klasycznymi praktycznie nie mają nic wspólnego. Są w 100 % wegańskie nie zawierają jajek,drożdży a dodatkowo są bezglutenowe. Niemożliwe? a jednak... Następnym szczegółem odróżniającym vege bułeczki od tych zwykłych jest sposób ich przygotowania. Przygotowane bowiem zostały w parowarze i tym samym bliżej im do tradycyjnych buchtów in.(parowańców,bułek na parze). Słodkie, delikatne no i zaskakująco sycące. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa, a bułeczki rosną dzięki kombinacji sody oczyszczonej i octu. Bez obaw octu nie wyczujecie po upieczeniu, ma on za zadanie aktywować działanie sody oczyszczonej. Smak aksamitny i bogaty z wyraźnie wyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjn...

Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta

Kto z nas choć raz nie miał w domu takiej sytuacji, że zostało ciasta lub kruchych ciastek i były one wręcz niejadalne???. Ja przyznam się szczerze, że zdarza się to u mnie nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki  o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać mu drugie życie i przerobiłam na słodkie pełne smaku i bakalii małe bajaderki. Są one nie mal w każdej cukierni, piekarni i przybierają różne nazwy od kartofelków po kulki firmowe i tak naprawdę  różnią się dodatkami i smakiem, ale zawsze są to ciemne kulki kształtem przypominające ziemniaczki (kartofelki). Szczerze mówiąc pamiętam czasy, gdy dojeżdżałam do szkoły średniej i co jakiś czas zaglądałam do pobliskiej cukierenki, tam zaw...

Koktajl banan-borówka amerykańska-len

Dzisiaj szybki wpis, który na instagramie  zapowiadałam bodajże przedwczoraj. Pożywny i odżywczy koktajl na bazie maślanki, bananów oraz borówki amerykańskiej. Pyszny i niesłodki, w sam raz na podwieczorek, śniadanie  czy nawet kolację. Dodatek lnu zagwarantuje wsparcie dla jelit oraz detoksykację organizmu. Często jadam ostatnio różne płatki czy też otręby i tym samym w moim jadłospisie  siemię lniane jest nie mal codziennym dodatkiem. Jeśli z jakiegoś powodu nie lubicie lub nie możecie go jeść po prostu pomińcie ten składnik lub zastąpcie go np. ulubionymi orzechami. Głównie chodzi o nadanie faktury  oraz wzbogacenie składu koktajlu. Taki napój to doskonałe źródło energii i witamin. Dobry początek każdego dnia.  Składniki :  320 g bananów (ok. 3 sztuki)  125 g borówki amerykańskiej  3 łyżki siemienia lnianego  200 ml maślanki  Ponadto :  listki świeżej mięty  kwiaty jadalne do podania Wykonani...

Wizyta u Ewy Wachowicz , moje brownie i jego historia.

Wczoraj miał premierę odcinek Ewa gotuje "kuchnia bezglutenowa" odc. 318, z moim gościnnym udziałem. Zapraszam na małą relację. A oto i sprawca całego zamieszania  dobrze znane wam Brownie w mojej wersji Fit. bez białego cukru i bez glutenu: http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/2016/07/brownie-fit-bezgutenowe-i-z-avocado.html Dzisiaj taki trochę inny wpis... Już obmyślam przepisy w świątecznym klimacie, a tymczasem zrelacjonuję wam zgodnie z zapowiedziom moją przygodę. Jestem człowiekiem małej wiary i trudno mi jest uwierzyć w siebie. To co robię , traktuję jako odskocznię od codzienności a przy tym daję sobie możliwość odprężenia. Może i to wyda wam się dziwne, ale nic tak mnie nie relaksuje jak przygotowywanie wszelkiego rodzaju skórek cytrusowych, które bardzo ostrym nożem kroję i filetuję, potem jak najbardziej staram się pozbyć albedo (biała błona, która nadaje gorycz). Odkąd prowadzę bloga staram się piąć w górę, i bardziej robię to dla was czytelników,...

Francuskie przekąski z konfiturą z pijanej czerwonej cebuli i serem brie

Dziś wykwintnie i po francusku.  Czasem trzeba próbować nowych rzeczy, lub odczarowywać dania, czy produkty, które jak dotąd wam nie smakowały. Ja odważnie podjęłam takową próbę, przy okazji testowania sera typu brie. Ser ten był jednym z tych produktów, które znajdowały się w paczce ambasadora marki ALDI.  Od dziecka nienawidziłam serów typu pleśniowe, choć wielokrotnie miałam okazję na ich spróbowanie. W rodzinie mam dwie miłośniczki tych serów, więc do przetestowania pozostawiłam sobie jedno opakowanie. Długo nie musiałam kombinować, by wiedzieć do czego je wykorzystam. I tak oto powstały małe, tarteletki z ciasta francuskiego z domową konfiturą z czerwonej cebuli i serem typu brie. Konfitura ma charakter, bo podrasowałam jej smak dobrej jakości whiskey, i dzięki temu całość to eksplozja smaków. Nie będę nic więcej pisać zapraszam po przepis.  Składniki :  1 opakowanie ciasta francuskiego  Na konfiturę 2 średnie czerwone cebule...

Łączna liczba wyświetleń

700,877