Rabarbar... Jakże znany i cóż nieodłącznie kojarzony z najlepszymi latami spędzonymi w domu rodzinnym. U mnie raczej będzie bardziej kojarzony w pysznym, wyrazistym i mocno kwaskowatym kompotem. A jak jest u was. Nie pierwszy rok piekę ciasta z rabarbarem, lecz jak dotąd nie podzieliłam się z wami przepisem na proste ciasto ucierane z udziałem tych kwaskowatych łodyżek. Ciasto nie zawiera masła ani margaryny, do mokrych składników bowiem dodałam doskonałej jakości oleju z pestek winogron do tego jogurt naturalny typu greckiego kilka jajek i oczywiście domowy ekstrakt z wanilii. Zero jakiś dziwnych rzeczy sama prostota no i oczywiście świeży dorodny rabarbar.
Jego zapach sprawia, że od razu myślami przenoszę się do domu rodzinnego i mojej mamy, która tak pachnące ciasto ucierane ręcznie wyrabiała i piekła w starym prodiżu. Z wierzchu czasem ciasto obficie posypane było cukrem pudrem, zmielonym w prostym młynku do kawy. Czasem wychodził mały zakalec, ale jak mówią dobry zakalec, też nie jest taki zły :). Pamiętajcie o swoich mamach bo już w niedziele jest ich święto, ja na swoje nie mogę się doczekać.
Spóźnialskim i tym co jeszcze nie mają pomysłu na prezent przypominam, że z tej okazji na hasło durszlak10 , mam dla was 10% rabat na zakupy w e-sklepie : www.manufaktura-wielkopolska.pl, kod możecie wykorzystać do 30 czerwca.
No to na tyle a teraz łapcie recepturę na to ciacho.
Składniki :
300 g świeżego rabarbaru
125 ml oleju o neutralnym smaku
125 ml jogurtu naturalnego
320 g mąki pszennej typ 450
100 g cukru
20 g cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka (L)
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
320 g mąki pszennej typ 450
100 g cukru
20 g cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka (L)
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
Polewa :
100 g białej czekolady
2 łyżeczki liofilizowanych truskawek
30 g orzechów laskowych
Wykonanie :
Uwaga wszystkie składniki przed pieczeniem wyjąć wcześniej i doprowadzić do temperatury pokojowej
1. Mokre składniki : jogurt, olej oraz jajka łączymy. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Nie miksujemy zbyt długo .
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym.
3. Rabarbar myjemy i osuszamy bardzo dokładnie następnie kroimy na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Zasypujemy skrobią i bardzo starannie mieszamy by każdy kawałek się pokrył. Zabezpieczymy w ten sposób ciasto przed zakalcem.
4. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy dokładnie. Na końcu wrzucamy rabarbar i mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180 st przez ok. 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem w razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia do 60 minut.
5. Ciasto wyjmujemy i studzimy na kratce. Zimne możemy polać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypać liofilizowanymi truskawkami oraz siekanymi drobno orzechami laskowymi.
Smacznego
100 g białej czekolady
2 łyżeczki liofilizowanych truskawek
30 g orzechów laskowych
Wykonanie :
Uwaga wszystkie składniki przed pieczeniem wyjąć wcześniej i doprowadzić do temperatury pokojowej
1. Mokre składniki : jogurt, olej oraz jajka łączymy. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Nie miksujemy zbyt długo .
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym.
3. Rabarbar myjemy i osuszamy bardzo dokładnie następnie kroimy na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Zasypujemy skrobią i bardzo starannie mieszamy by każdy kawałek się pokrył. Zabezpieczymy w ten sposób ciasto przed zakalcem.
4. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy dokładnie. Na końcu wrzucamy rabarbar i mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180 st przez ok. 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem w razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia do 60 minut.
5. Ciasto wyjmujemy i studzimy na kratce. Zimne możemy polać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypać liofilizowanymi truskawkami oraz siekanymi drobno orzechami laskowymi.
Smacznego
Pyszne sezonowe ciasto. 😊
OdpowiedzUsuńoż kurczaki, aż mi ślinka pociekła :) dawno nie jedliśmy rabarbaru.
OdpowiedzUsuńRabarbar też mi się kojarzy z dzieciństwem :-) A ciasto to chyab trzeba będzie zrobić, wszak wiosna :-)
OdpowiedzUsuńMniam! Ciasto wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńCiasto z rabarbarem kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami na wsi, ale w takiej wersji nigdy go nie jadłam.
OdpowiedzUsuńCo roku staram się piec różne rabarbarowe ciasta, chętnie zatem i ten przepis przygarniam. :)
OdpowiedzUsuńU nas już placek z rabarbarem w tym roku był ,ale w bardziej klasycznym przepisie. Tyle, ze z pełnej mąki.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z rabarbarem, w przeciwieństwie do kompotu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto z rabarbarem. Jak tylko pojawi się rabarbar na pewno upiekę przynajmniej kilka.
OdpowiedzUsuńRabarbar i u mnie wiąże się z dzieciństwem i smakami wówczas dobrze znanymi. Z przyjemnością skosztowałabym ciasta w roli głównej z nim.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, to moje ulubione zestosowanie.
OdpowiedzUsuńNie przepadamy za rabarbarem niestety :) Ale wygląda nieźle!
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar i zawsze czekam aż się pojawi w sklepie.
OdpowiedzUsuńNo takie przepisy to ja uwielbiam...kocham takie proste i pyszne ciasta.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ciastem z rabarbarem
OdpowiedzUsuńStare dobre czasy się przypominają :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne! Lubię rabarbar w ciastach :)
OdpowiedzUsuń