Racuchy... placuszki te z jabłkiem lub bez zawsze, u większości z nas przywołuje wspomnienie dzieciństwa. Dzisiaj chcę wam zaproponować pełnowartościowe placuszki wykonane na pełnoziarnistej mące pszennej z dodatkiem równie wartościowej mąki orkiszowej. Mieszanka tych mąk nadaje ciekawy nieco orzechowy aromat ciastu, które pięknie wyrasta dzięki obecności drożdży. Relatywnie niewielka ilość cukru a także dodatek rodzynek sprawia, że wasze pociechy chętnie będą po nie sięgać. Wpis ten również ma mieć charakter nieco propagujący zdrowe odżywianie zwłaszcza jeśli chodzi o najmłodszych. Kolejną ich zaletą jest znikoma ilość tłuszczu, który będzie jedynie potrzebny do wysmarowania patelni. Pyszne puszyste odpowiednio słodkie będą z pewnością alternatywą dla wszelkich naleśników, tradycyjnych placków i innych tego typu przekąsek. Zachęcam do spróbowania.
Składnki:
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki orkiszowej
2 jajka
30 g cukru trzcinowego jasnego
szczypta soli
20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
250 ml mleka
20 g rodzynek
1 łyżka oleju do posmarowania patelni
Wykonanie :
1. Mąki przesiewamy do miski wraz z szczyptą soli. Jajka wbijamy do oddzielnej miski. Mleko podgrzewamy do temperatury ok. 40 st C tak by nie było za gorące a lekko ciepłe. Kruszymy drożdże dodajemy 1 łyżkę cukru mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na 10 minut.
2. Gdy zaczyn wyrośnie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z zaczynem i dodajemy ubitą masę jajeczną. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy ciasto zacznie pracować i zaczną pojawiać się wyraźne pęcherze podczas mieszania wsypujemy rodzynki i przykrywamy ciasto folią. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię najlepiej z nieprzywierającą powłoką i smarujemy odrobiną tłuszczu (olej) na całej powierzchni. Dużą łyżką drewnianą mieszamy ciasto. Ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Nakładamy placuszki i smażymy zmniejszając ogień do minimum. z obu stron ok. 1 minuty aż wyrosną i ładnie się ze złocą.
Podajemy ze śmietanką, cukrem pudrem lub owocami.
Smacznego/
ja ostatnio robiłam podobne, ale zamiast mąki orkiszowej dalam jęczmienną i.... no porażka była:( także następnym razem zrobię wg twojego rpzepisu:)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam jeszcze o racuchach na mące jęczmiennej. Polecam mój przepis bo zawsze wychodzą i nigdy jeszcze nie się nie rozwalały.
UsuńPyszne jedzonko na śniadanie lub kolację :) Podkradam ;)))
OdpowiedzUsuńW ramach podwieczorku też się sprawdza.dziekuje i polecam.
UsuńWygląda naprawdę przepysznie. Myślę, że przy najbliższej okazji sama również wypróbuję twój przepis.
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło. dziękuję.
Usuńuwielbiam racuchy ostatnio ograniczyłam ze względu na mąkę pszenną, a tu proszę zdrowe podbieram przepis :)
OdpowiedzUsuńZdrowe i wartościowe. Polecam.
UsuńJak ja dawno nie jadłam racuchów...
OdpowiedzUsuńCzęstuję się!
Zapraszam.
UsuńUwielbiam racuchy, mogłabym je jeść codziennie! : )
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis! : )
Pozdrawiam,
https://buszujwkuchni.com
Dziękuję i czekam na recenzję.
UsuńJuż dawno takich racuszków nie robiłam i narobiłaś mi smaka ;)
OdpowiedzUsuńPolecam są pyszne.
UsuńRacuchy uwielbiam w każdej postaci i bardzo mi się podoba Twój przepis - zapisuję i wypróbuję przy następnej okazji ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo mi miło i z chęcią poznam opinie na temat przepisu. A jak
UsuńLubię placki i racuchy... Robiłam już kilka razy z mąki pełnoziarnistej pszennej. Ostatnio kupiłam orkiszową, czeka na inspirację 😉
OdpowiedzUsuńTutaj orkiszowa świetnie się sprawdza.
UsuńMmm nabrałam ochoty na racuchy! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam przepis.
UsuńPiękne racuchy i podoba mi się użycie mąki pełnoziarnistej :)
OdpowiedzUsuńZachęcam więc do spróbowania w tej wersji.
Usuńracuchy znam tylko w wersji klasycznej, ale lubie eksperymenty więc chętnie bym spróbowała twoich ;)
OdpowiedzUsuńPolecam w 100%>są mila alternatywa dla takich pospolitych racuchów na białej mące pszennej.
UsuńIdealne dla mnie! Racuchy mogłabym jeść codziennie :-)
OdpowiedzUsuńTo zachęcam do wypróbowania przepisu.
UsuńŚwietna i zdrowsza wersja tradycyjnych racuchów, pycha!
OdpowiedzUsuńZapewne zdrowsza ale i jak dla mnie również smaczniejsza
UsuńŚwietna śniadaniowa opcja. Do tego dużo owoców i już jest moc :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ola (olalacooking.com)
U mnie przeważnie są na obiad ale na śniadanie też super pasują.
UsuńPełnoziarnistych nie jadłam, czas to zmienić, zapisuję!
OdpowiedzUsuńZawsze to miła odmiana a te do tego mają nieco inny posmak. Zachęcam.
UsuńPod nazwą racuchy znam zupełnie inne racuchy, ale te fajne, spróbuję zrobić
OdpowiedzUsuńMam słabość do takich racuchów . W dodatku użytek maki pełnoziarnistej jeszcze bardziej kusi 🙂
OdpowiedzUsuńRacuchy z rodzynkami :). Takich jeszcze nie jadłam :). Dzięki Tobie chyba się skuszę.
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam racuchów ;)
OdpowiedzUsuń