Dzisiaj mam dla was nie lada delicje, jeśli chodzi o wszystkie ciasta z jabłkami. Miękkie puszyste i mega aromatyczne ciasto biszkoptowe, z dużą dozą orzechów włoskich oraz sosem karmelowym z solą morską. Osobiście bardzo lubię ciasta z jabłkami, choć nie często je przygotowuję. To chyba dopiero drugi przepis na szarlotkę, więc obiecuję że zacznę publikować ich więcej.
Na ciasto :
280 g jasnego cukru trzcinowego
150 g masła
750 jędrnych jabłek typu Jonagold
45 ml soku z cytryny
szczypta soli
250 g mąki orkiszowej
50 g zmielonych na mączkę orzechów włoskich
3 duże jajka (L)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml rumu / opcjonalnie mały aromat rumowy
80 g śmietany kremówki 36 %
Na słony karmel :
1 łyżka masła
szczypta grubej soli morskiej
150 ml śmietanki kremówki 30%
szklanka cukru
kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie :
1. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na grubą kostkę . Skropić sokiem z cytryny. Odstawić.
2. 125 g cukru wsypać na patelnię i skarmelizować nie mieszając. Gdy cukier nabierze ładnej bursztynowej barwy dodajemy masło i redukujemy ogień do minimum. Gdy karmel będzie gęsty dorzucamy do niego jabłka i obtaczamy nim kawałki, tak by były nim pokryte.
3. Masło utrzeć z pozostałym cukrem i solą. Kolejno wbijać jajka ciągle ucierając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać wraz z tartymi orzechami włoskimi. Mąkę naprzemiennie dodawać do masy jajecznej wraz z śmietaną i rumem.
4. Masę przelać do prostokątnej formy, a na masie równomiernie ułożyć jabłka w karmelu. Ciasto pieczemy w 200 st C przez 35-45 minut.
5. Przygotowujemy słony karmel. Cukier wsypujemy na patelnię z odrobiną wody. Karmelizujemy. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny cały czas podgrzewając i intensywnie mieszając. Dodajemy śmietankę oraz masło i gotujemy do momentu uzyskania gęstej i lejącej masy. Na koniec dodajemy sól morską.
6. Wystudzone ciasto polewamy karmelem.
No, teraz to zrobiłaś mi wielkiego smaka! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę, ale w takim wydaniu, jeszcze jej nie próbowałam. Trzeba będzie to zmienić. 😊
OdpowiedzUsuńJestem uczulona na orzechy, ale przepis fajny.
OdpowiedzUsuńKażda szarlotka ma szansę stać się moim ulubionym ciastem, zapisuje przepis, na pewno wykorzystam 💙
OdpowiedzUsuńJuż po wyglądzie widzę że trafiłby smak wije gusta..czadowe
OdpowiedzUsuńTakich połączeń i nowych smaków jeszcze nie próbowałam. A te Twoje cudne zdjęcia sprawiają, że robię się głodna. To musi być naprawdę pyszne.
OdpowiedzUsuńTakie szarlotki jeszcze nie jadłam muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam szarlotki w takim wydaniu. Mam ochotę na wypieki
OdpowiedzUsuńo matko, ale to przepysznie wygląda! I jak tu teraz iść spać jak tak ślinka cieknie... :)
OdpowiedzUsuńo kurcze jak smakowicie wygląda, no teraz to się zaślinię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę! Muszę przetestować ten przepis 🤓
OdpowiedzUsuńSzarlotka i orzechy? Dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńO matko... kiedy chcesz zrezygnować ze słodkiego i widzisz taki post... :D
OdpowiedzUsuńSzarlotki są przepyszne! Narobiłaś mi ogromnej ochoty! :)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis.
OdpowiedzUsuńSłony karmel uwielbiam, rum troszkę mniej i czy jest możliwe nie dodawać go wcale?
OdpowiedzUsuńTak oczywiście można pominąć lub zastąpić ekstraktem waniliowym
UsuńSzarlotki kocham pod każda postacią:)- cudne zdjęcia robisz az mam ślinotok:)
OdpowiedzUsuńOooo matko kochana zjadła bym sama całą blachę :P
OdpowiedzUsuńTakie to wszystko pyszne! <3 Musimy spróbować!
OdpowiedzUsuńale mam smaka :D chociaż ja jestem kulinarną niedojdą, ale z moim piekarnikiem coś jest nie tak.
OdpowiedzUsuńale pyszności <3
OdpowiedzUsuńMoże bym tak w sobotę upiekła taką szarlotkę? <3
OdpowiedzUsuńNo wiesz co, żeby tak atakować swoich czytelników, takim cudownym jedzeniem!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szarlotkę pięknie i apetycznie wygląda i na pewno też smakuje rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńOstatnio wzięło mnie na orzechy, zatem i w takiej postaci, jako dodatek do słodkiego, chętnie je spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńTaka szarlotka to dla mnie nowość. Koniecznie muszę wypróbować przepis. Bardzo ciekawe połączenie.
OdpowiedzUsuń