No to mamy wreszcie grudzień, nie wiele czasu pozostało na świąt Bożego Narodzenia i jest to najbardziej odpowiedni czas, by pomyśleć o świątecznym menu. Przyznacie przecież, że jest to magiczny i wyjątkowy okres i należy go celebrować już od pierwszego posiłku jakim jest śniadanie. 
Zazwyczaj świąteczne śniadanie bardziej kojarzy nam się ze świętami Wielkiej Nocy i rzadko widuję przepisy na śniadania bożonarodzeniowe. Mam więc dla was taką propozycję, która ucieszy zarówno fanów czekolady, pierników i kuchni amerykańskiej jak i również tych którzy nudnym kanapkom powiedzą w tym roku stanowcze nie. Raz w roku możecie zaszaleć i podać na śniadanie świąteczne obłędnie puszyste i aromatyczne panacakes, Tak, tak nie ma w tym krzty żartów itp. Namawiam wam was do wszelkich odstępstw i jeśli nie podpasuje wam okoliczność świąteczna, to zróbcie prezent Mikołajkowy waszym pociechom.
By wasze danie przybrało świątecznej oprawy zajrzyjcie koniecznie na stronę : http://ambition.pl.. Znajdziecie tam wiele inspiracji a także te cudne złocone łyżeczki deserowe, które jakże pasują do najznamienitszych okazji.
Zazwyczaj świąteczne śniadanie bardziej kojarzy nam się ze świętami Wielkiej Nocy i rzadko widuję przepisy na śniadania bożonarodzeniowe. Mam więc dla was taką propozycję, która ucieszy zarówno fanów czekolady, pierników i kuchni amerykańskiej jak i również tych którzy nudnym kanapkom powiedzą w tym roku stanowcze nie. Raz w roku możecie zaszaleć i podać na śniadanie świąteczne obłędnie puszyste i aromatyczne panacakes, Tak, tak nie ma w tym krzty żartów itp. Namawiam wam was do wszelkich odstępstw i jeśli nie podpasuje wam okoliczność świąteczna, to zróbcie prezent Mikołajkowy waszym pociechom.
By wasze danie przybrało świątecznej oprawy zajrzyjcie koniecznie na stronę : http://ambition.pl.. Znajdziecie tam wiele inspiracji a także te cudne złocone łyżeczki deserowe, które jakże pasują do najznamienitszych okazji.
Składniki na ok 8-10 szt: 
140 g mąki tortowej typ 450
30 g ciemnego kakao 
60 g jasnego cukru trzcinowego 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/4 łyżeczki soli 
1/4 łyżeczki cynamonu, kardamonu, mielonych goździków i mielonego imbiru
1 duże jajko (L)
350 ml maślanki
starta skórka z 1/2 pomarańczy 
2 łyżeczki roztopionego masła 
Ponadto : 
100 g kremowego serka 
skórka z cytryny 
1 łyżka cukru kokosowego 
1 banan
wiórki kokosowe 
maliny i zioła do przybrania 
kolorowe małe pianki 
Wykonanie : 
1. W dużej misce umieszczamy wszystkie sypkie składniki dokładnie przesiewając przez sitko. Mieszamy. 
2. W osobnym naczyniu mieszamy maślankę z rozbełtanym wcześniej jajkiem oraz przestudzonym masłem. 
3. Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do otrzymania gładkiej dość gęstej masy. 
4. Ciasto odstawiamy na 15 minut by odpoczęło. Następnie rozgrzewamy patenię i smażymy placki po 2 minuty z każdej strony. 
5. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie serek z odrobiną cukru cytryny, pokrojony w plasterki banan i maliny. 
Smacznego.



 
Bardzo piękne! I takie świąteczneeee... Już czuć święta!
OdpowiedzUsuńNa pewno są bardzo smaczne. 😊
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam typowych pankejków. Może czas spróbować?
OdpowiedzUsuńPankejki w takim wydaniu? jeszcze nie jadłam :) muszę koniecznie zrobić i to nie tylko w święta :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia takie, że świątecznie i ślinka sama cieknie...Myślę, że wypróbuję przepisy, bo to alternatywa od tradycyjnego menu. Smak wanilii z czekoladą, mniam, mniam..
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie! Zawsze zastanawiałam się jaka jest różnica pomiędzy naleśnikami prócz grubości :O
OdpowiedzUsuńWyglądają jak tort :) Uwielbiamy ten rodzaj naleśników i często robimy :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie :-)
OdpowiedzUsuń