Przejdź do głównej zawartości

Sernik królewski w bożonarodzeniowej odsłonie

Dzisiaj krótko i na temat, wciąż jesteśmy w trakcie przygotowań do świąt, więc mam dla was sernik. Ja osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. Na takie okazje nie żałuję czasu ani składników. 
Sernik królewski chyba zna każdy u mnie jednak będzie to wersja świąteczna. Do masy serowej bowiem wkrada się obłędna nuta marcepanu, która podbita została nutką pomarańczy oraz anyżu. Ciasto kruche kakaowe z nutką piernika dopełni całości. 








Przypominam, że zarówno piękną formę do tarty ze zdobną powłoką imitującą kamień . która u mnie pełni rolę patery ,jak i złote łyżeczki możecie kupić na stronie producenta AMBITION klikajcie tutaj http://ambition.pl.


Składniki na kruche ciasto: 

420 g szklanki mąki pszennej 
50 g kakao
300 g masła 82%
140 g cukru
2 żółtka jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika 
szczypta soli 

Składniki na masę serową:

1 kg mielonego twarogu
200 g serka mascarpone 
5 jajek (L)+ 2 białka 
150 g cukru 
40 g mąki migdałowej 
10 g skrobi ziemniaczanej 
100 g masła 
skórka otarta z dwóch pomarańczy 
1/4 łyżeczki mielonego anyżu
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub likieru amaretto

Wykonanie : 
1. Mąkę przesiewamy wraz z kakao i przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Do misy dodajemy zimne masło i zagniatamy krótko na kruszonkę. Dodajemy dwa żółtka, sól oraz cukier a następnie krótko jedynie do połączenia się składników  zagniatamy ciasto i natychmiast zawijamy w folię i chłodzimy min. 1 godzinę w lodówce. 
2. Przygotowujemy masę serową. Jajka i dwa białka wbijamy do miski i ubijamy je z cukrem na puszystą masę. Ważne by cukier całkowicie się rozpuścił. Do osobnej miski dajemy zmielony ser, serek mascarpone oraz przesianą skrobię, mąkę migdałową oraz anyż. Wszystko mieszamy a następnie łączymy partiami z masą jajeczną. Na koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz startą skórkę z dwóch pomarańczy oraz ekstrakt lub likier. 
3. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części. Ścieramy pierwszą część do formy prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Podpiekamy spód przez 20 minut w 180 st C
Wylewamy masę serową i ścieramy na wierzch  drugą część ciasta. Sernik pieczemy przez 1 godzinę w 170 st C. Po u pieczeniu zostawiamy  go  w piekarniku uchylając drzwiczki. 
4. Najlepiej smakuje z dodatkiem cukru pudru i cynamonu na wierzchu. 



  1. Święta z dbałością

Komentarze

  1. Uwielbiam sernik w każdym wydaniu i na każdą okazję. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam sernik, bardzo fajny przepis, więc przepisuję go do swojego brulionu. A zdjęcia są MEGA! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham serniki. Również piekę sernik królewski na każde święta Bożego Narodzenia. Na Wielkanoc także robię sernik, ale zupełnie inny. U mnie jest sprawdzony przepis od lat. Mam go z zeszytu mojej babci. 😊 Nie znaczy to jednak, że nie jestem ciekawa Twojej wersji, bo jestem. ☺️ A zdjęcia rzeczywiście piękne. Mam taką samą formę do tarty i jeszcze jedną, w kolorze białym. 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały sernik, kojarzy mi się z czasami dzieciństwa. Gdy moja Mama miała więcej sił i czasu zagniatała kakaowe ciacho, a ja pomagałam jej z mieleniem sera. Dziś częściej idziemy na skróty - spód z kupnych ciasteczek, dekoracje z delicji, ale to właśnie ten domowy sernik jest dla mnie idealny <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego sernika z marcepanem jeszcze nie jadłam :) Sernik na święta musi być, ale kochamy go jeść teżprzez cały rok.

    OdpowiedzUsuń
  6. O esssuuuu! Co Ty mi z rana robisz! Nie widzę innej możliwości jak zrobic takie w domu i to jak najszybciej !

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też nie ma świąt bez sernika, a Twój wygląda wyjątkowo pieknie :) Lubie połączenie z ciemnym ciastem!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie :) Niestety nie jem produktów pochodzenia zwierzęcego, więc na taki sernik mogę co najwyżej popatrzeć na zdjęciu w sieci, ale jestem przekonana, że smakuje wybornie :)

    Pozdrawiam,

    https://tamczytam.blogspot.com/2019/11/nastepnym-razem.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam sernik. A ten, w przepięknej aranżacji na pewno wypróbuję! Wygląda po prostu pysznie! Patrycja

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za przepis. Uwielbiam ten sernik jednak sanago jeszcze nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mogę do Ciebie przyjść po kawałeczek? Uwielbiam serniki, a sama dopiero niedawno zaczęłam piec tradycyjny śląski kołocz z serem i to jest szczyt moich możliwości.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepysznie wygląda :) Zapewne jest to bardzo smaczny serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie robiłam sernika. U mnie na święta musi być makowiec.

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda bajecznie! to połączenie to jakaś magia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda obłędnie! Uwielbiam serniki i chętnie się na ten skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja sobie nie wyobrażam świat bez makowca.

    OdpowiedzUsuń
  17. Prezentuje się wspaniale, naprawdę po królewsku - i na pewno równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. To jest jeden z moich ulubionych serników.

    OdpowiedzUsuń
  19. bajeczny sernik, iście królewski

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze w sosie czekoladowym

Yum Choć wariantów tych drożdżowych klusek jest naprawdę wiele, to powiem wam że dla nie jednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji:  500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka słodzącego)* można pominąć w wersji wytrawniej 7 g drożdży

Fit Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze

Chodź dzisiejszy przepis będzie dedykowany głównie weganom i tym na diecie bezglutenowej, to gwarantuję że bułeczki podbiją też nie jedno najbardziej wybredne podniebienie. Trudno nazwać dzisiejszy produkt bułeczkami, bo z takimi klasycznymi praktycznie nie mają nic wspólnego. Są w 100 % wegańskie nie zawierają jajek,drożdży a dodatkowo są bezglutenowe. Niemożliwe? a jednak... Następnym szczegółem odróżniającym vege bułeczki od tych zwykłych jest sposób ich przygotowania. Przygotowane bowiem zostały w parowarze i tym samym bliżej im do tradycyjnych buchtów in.(parowańców,bułek na parze). Słodkie, delikatne no i zaskakująco sycące. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa, a bułeczki rosną dzięki kombinacji sody oczyszczonej i octu. Bez obaw octu nie wyczujecie po upieczeniu, ma on za zadanie aktywować działanie sody oczyszczonej. Smak aksamitny i bogaty z wyraźnie wyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjn

Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free)

Len... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia się tzw. półki zdrowia w znanej sieci marketów odkryłam mąkę lnianą. Za bardzo nie miałam na nią innego pomysłu niż tradycyjne zaparzanie jej i stosowanie jako osobny napar lub baza do koktajlów. Aż do dziś kiedy to nieco eksperymentalnie postanowiłam zrobić z niej placuszki. Bazą placuszków był banan, bo przecież przepis jest wegański i nie było mowy o zastosowaniu jajek, a tzw. bazą suchą wspomniana mąka lniana w połączeniu z moją ulubioną kokosową. Oprócz tego woda mineralna,cynamon i cukier kokosowy. Samo zdrowie. I zapewniam was, że nawet  Ci co nie są przekonani co do smaku siemienia lnianego czy też samej mąki to się nie zawiodą na walorach smakowych. Banan i kokos nadają dominującą nutę aromatyczną a cynamon ją wzbogaca. Placuszki podałam z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami, w tym naszymi sez

Kopytka z zasmażaną śmietaną

Yum Dziś wytrawna strona bloga. W zasadzie wpis zawdzięczam mojemu mężowi, który podsunął mi pomysł na obiad. Klasyczne małe kluseczki - kopytka z zasmażaną śmietanką kremówką. Dla niektórych zapewne będzie to podróż do czasów dzieciństwa, więc nie będę już się rozpisywać a raczej zaproszę was do wspólnego gotowania.  Składniki :  1,5 kg surowych ziemniaków  sól  1 jajko  2 szklanki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowa mąka do podsypania  330 ml śmietanki kremówki 30% Wykonanie:  1.Ziemniaki ugotować w mundurkach w słonej wodzie, następnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa.  2.Masę ziemniaczaną w misce dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i odkładamy na pozostałe natomiast w puste miejsce wbijamy jajko, dodajemy mąkę i sól i zagniatamy dość luźne ciasto w misce.  3.Jeśli ciasto miałoby zbyt rzadką konsystencję, dodać trochę więcej mąki, tyle, by ciasto nie kleiło się za bardzo do rąk, ale ni

Pancakes w stylu amerykańskim

Zacznę dzisiaj wpis od pewnej anegdoty dotyczącej mojej rodziny, która nawiązuje do historii dzisiejszego dania. Mój mąż jest fanem USA i wszystkiego co z tym krajem się wiąże. Jako niereformowalny fan motoryzacji oraz nowych technologii od jakiegoś czasu stał się też fanem najpopularniejszych placków, czyli pancakes.  W sumie to takie mega puszyste i grube "wypasione" naleśniki. Odkąd je pierwszy raz przygotowałam jeszcze ani razu nie zrobiłam zwykłych naszych naleśników, bo dostałam zakaz.  Moja córka, nieodzowna "córeczka tatusia" również się zakochała w tych plackach.  Ja jak zwykle odstaję od nich, bo preferuję zwykłe nasze naleśniki na cienkim cieście, bez proszku do pieczenia.  Pamiętam jak kiedyś na kanale kulinarnym oglądałam Paula Hollywood'a, który przygotowywał prawdziwe pancakes rodem z Ameryki. To co mnie przeraziło to ilość proszku do pieczenia, bo były to, aż 3 łyżeczki!!! :O, O zgrozo dla wszystkich żołądków, przełyków i ogólnie powiedziałab

Łatwy bezglutenowy chleb ziemniaczany z nasionami babki jajowatej ( Vege & Gluten free)

Drodzy moi w obliczu pewnego wyzwania zadano mi bym upiekła chleb bezglutenowy jak najbardziej zbliżony do zwykłego pszennego. Czy mi się udało? sami musicie ocenić. Mało tego że chleb jest bezglutenowy, to jeszcze ma sporo błonnika, dzięki obecności łusek z babki jajowatej i nasion babki płesznik. Kolejną jego zaletą jest to, że jest również dobry dla osób na diecie wegańskiej. Chleb jest drożdżowy i jest łatwy  do wykonania, pięknie rośnie i nie pęka. Następnym plusem jest to, że ma niebywale piękną chrupiącą, rumianą skórkę, a w środku jest jak dobrze upieczony najzwyklejszy chleb pszenny. Pieczywo nie kruszy się za nadto po ukrojeniu i spokojnie zastąpi nie jeden sklepowy pełen chemii bochenek. Kwestię czasu potrzebnego do wykonania od wyłożenia składników na blat, po wyjęcie ciepłego bochenka zamkniecie w ok. 3,5 godzinach.  Polecam jak zwykle wszystkim.  Składniki na 1 duży bochenek :  500 g mąki ziemniaczanej 25 g mąki lnianej (jeśli nie macie zmielcie w

Fit przekąska - Chipsy z czerwonej soczewicy z bazylią i pomidorami

Nie ma co się szczypać jest karnawał i jak co roku strony kulinarne zalewa fala przepisów na pączki, chrusty, faworki i inne tego typu przysmaki. Trochę mi nie po drodze na ten czas zapodawać przepis na te kaloryczne, choć smakowite kąski...więc, postanowiłam że dzisiaj postawię na coś wręcz przeciwnego.  W szafce od dłuższego czasu zalegała mi soczewica, której nie zmieściłam w pojemniku. Zazwyczaj takie resztki lądują w zupie, lub jakieś paście do chleba. Tym razem wymyśliłam inne zastosowanie  soczewicy w mojej kuchni.  Przyznaję, że rzadko ale jednak kupuję czasem gotowe przekąski, choć nie jestem ich fanką. Zdecydowanie wolę stać w kuchni kilkanaście minut dłużej i przygotować domowe chipsy z piekarnika, lub frytownicy. Dzisiaj przedstawię wam moją wersję przekąski, która odmieni wasze spojrzenie na strączki i nawet jeśli nie lubicie smaku soczewicy to zapewniam, że w tej przekąsce jej nie wyczujecie.  Jedynym poświęceniem z waszej strony będzie namoczenie surowej

Mrożony jogurt z owocami lata

Kochani, dzisiaj niezwykle modny deser w szczególności za oceanem, gdzie naprawdę robi karierę. Lubicie lody?, ale akurat liczycie kalorie i nie możecie zatopić się w kremowych gałeczkach, albo po prostu nie chce wam się co pół godziny wyciągać ich z zamrażalnika by pozbyć się kryształków lodu. No to dzisiaj nie bagatela gratka dla jednych i drugich. Mrożony jogurt grecki z mnóstwem sezonowych owoców. Serwowałam go w postaci cienkich bloczków, i wiecie co, jak na tak mało skomplikowany przepis, byłam zaskoczona efektem końcowym. Orzeźwiająca przekąska na deser w dodatku bez białego cukru. Zapraszam wszystkich fanów lodów do spróbowania. Składniki:  500 g jogurtu tupu greckiego 3 łyżki miodu akacjowego lub rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny :  Owoce:  100 g borówki amerykańskiej  50 g malin 150 g świeżego mango  100 g moreli  Wykonanie :  1. Jogurt miksujemy z miodem i sokiem z cytryny. Formę wykładamy folią spożywczą i wylewamy masę równomiern

Podwójnie czekoladowe babeczki na oleju (wilgotne i puszyste)

Moi kochani w dniu wczorajszym obchodziliśmy światowy dzień czekolady, który prawie bym przegapiła, choć czekoladę kocham. Późnym popołudniem za namową córki wymyśliłam, że przepis który na tę okoliczność wam zapodam będzie niezwykle prosty. Babeczki czekoladowe o niezwykłej strukturze, pięknie rosnące i niezwykle aromatyczne. Babeczki, bez masła czy też margaryny przygotowane na oleju roślinnym ( ja stawiam na rzepakowy).   Krem również czekoladowy, stabilny i  bez grama żelatyny. Szczypta posypki i dzień czekolady godnie uczczony.  Składniki na ok 18 szt:  Wszystkie składniki na ciasto muszą być  w temperaturze pokojowej:  95 g mąki pszennej 450  42 g ciemnego kakao holenderskiego (gorzkie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru kryształ  80 g cukru trzcinowego jasnego  szczypta soli  2 jajka (L) 80 ml oleju roślinnego  100 ml maślanki  2 łyżki ekstraktu kawowego  Na krem :  200 g śmietan

Domowy Golden syrup - czyli złocisty zamiennik miodu.

Dzisiaj przepis szczególnie poszukiwany w czasie przegotowań świątecznych pierniczków. t do wyrobu pierników używamy zazwyczaj miodu, jednakże czasem w przepisach możemy spotkać się z melasą lub też Golden syrupem. Oczywiście jeśli dobrze się poszuka to można ten produkt kupić w sklepie, jednakże na pewno cena zazwyczaj powala a przecież możliwe jest zrobienie takiego syropu w domowych warunkach. Przyznam szczerze, że może nie jest to najprostszy przepis i trzeba poświęcić czas na jego przygotowanie i pilnowanie by czasem go nie przypalić. Jeśli macie jakiekolwiek doświadczenie w robieniu domowego karmelu to z pewnością wiecie że wystarczy chwila nieuwagi i karmel staje się gorzki i nic go nie uratuje. Pilnowanie pożądanego koloru karmelu w pierwszym etapie przygotowań syropu będzie miała wpływ nie tylko na intensywność w smaku ale również na pożądany złoty kolor. U mnie złoty syrop ma smak bogatego karmelu z wyraźnie wyczuwalną nutą cytryny, która również jest jednym ze składników teg

Łączna liczba wyświetleń