Przejdź do głównej zawartości

Wegańskie naleśniki z ciecierzycy z kawiorem buraczanym (Vege & gluten free)

Czy mówiłam wam już jak bardzo lubię ciecierzycę ??? Chyba nie. Czas powiedzieć to na głos... Kocham cieciorkę. Za co?... Za jej niezwykły i absolutnie niepowtarzalny smak, właściwości prozdrowotne i uniwersalność. Dzisiaj, vege danie. Na śniadanie, kolację a nawet obiad. Naleśniki... 
Osoby będące na diecie bezglutenowej też będą zachwyceni, bo nie ma tam ani grama glutenu. Robi się je szybko jak zwykłe naleśniki, z małym ale... Z racji, że w przeważającej części są na bazie mąki z ciecierzycy, ciasto musi odpocząć. Ja moje naleśniki przygotowałam w wersji bardziej wystawnej. Wszystko za sprawą niebanalnych dodatków. 
Słyszeliście może o kuchni molekularnej?... Jest teraz bardzo na topie, a ja jako wielbicielka farmacji i chemii (takiej szkolnej oczywiście) bardzo się tym fascynuję. Jak wiadomo przepis jest wegański i kawior w daniu nijak ma się do tej diety, ale nazwa jest jedynie nawiązaniem do kształtu tego prawdziwego i konsystencji być może też... Nigdy nie jadałam żadnego kawioru i zapewne nawet mając okazję nie skorzystałabym. Cóż, na szczęście są takie cuda jak agar-agar, o którym już wam pisałam. To wegański odpowiednik żelatyny, naturalny i świetnie nadający się do tego by wszelkie płyny zamienić w galaretkę. Kuchnia molekularna o której wspomniałam wykorzystuje agartynę między innym do tego by stworzyć coś na kształt kawioru właśnie. Będzie wam potrzebny zimny olej, strzykawka i odrobina cierpliwości. Ciekawi... to zapraszam do zapoznania się z przepisem.









Na ciasto naleśnikowe : 

450 g mąki z ciecierzycy 
150 g mąki ziemniaczanej 
450 ml mleka sojowego / ryżowego 
500 ml mocno gazowanej wody mineralnej 
50 ml oleju sezamowego 
płaska łyżeczka soli 
1/2 łyżeczka mielonego  kuminu (kmin rzymski)
szczypta mielonej kurkumy 
2 łyżki siekanej świeżej pietruszki/ kolendry 
2 łyżki siekanego szczypiorku
szczypta czarnego pieprzu 
1/2 łyżeczki nasion kminku 
1 łyżka czarnego sezamu 
olej do smażenia

Na kawior : 
200 ml świeżego soku z buraka 
1 łyżeczka agar-agar 
pół szklanki zimnego oleju rzepakowego 
Szczypta pieprzu i soli 
szczypta mielonego czosnku do smaku 

Dodatki : 
Zioła 
Pomidorki koktajlowe 
jogurt sojowy 

Wykonanie : 
1. Oba rodzaje mąki przesiewamy starannie do miski. Wlewamy mleko oraz wodę a także olej. Starannie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach bu otrzymać jednolite  gładkie ciasto. Dodajemy przyprawy i odstawiamy na 40 minut by ciasto odpoczęło.
2 Po tym czasie siekamy zieleninę i dodajemy do ciasta a także wsypujemy czarny sezam. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażymy przez 1-2 minuty jak zwykłe naleśnik z każdej strony. 
3. Przygotowujemy kawior. Sok buraczany wlewamy do rondla i wsypujemy agar. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Chwilę studzimy. następnie strzykawką nabieramy płyn, i kropla po kropi wyciskamy na koniecznie zimny! olej. Przecedzamy przez sitko. 
4. Podajmy z ulubionymi dodatkami u mnie jogurt sojowy zioła i pomidorki koktajlowe.. oczywiście kawior buraczany. 

Smacznego. 

Komentarze

  1. Aż mam ochotę zjeść je natychmiast. 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka to wpadaj jeszcze kilka zostało... Są przepyszne. Polecam.

      Usuń
  2. To zapewne jest przepyszne. Z przyjemnością bym skosztowała. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy w lipcu odwiedzi mnie siostrzyczka będziemy testować różne przepisy i powyższy również. :)

      Usuń
    2. Będzie mi niezmiernie miło jeśli uda się wam przepis przetestować.

      Usuń
  3. Świetnie wyglądają takie w ciapki :) super odmiana od tradycyjnych naleśników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda są świetną alternatywą i co ważne zdrowszą dla tych tradycyjnych przeważnie w wersji na słodko.

      Usuń
  4. Brzmi smacznie choć za ciecierzycą nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż cieciorkę się albo kocha albo nienawidzi ma specyficzny smak.

      Usuń
  5. Od niedawna eksperymentuje z kuchnią wegańską. Naleśniki wyglądają super, więc na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. kawior buraczany - wow! muszę przyznać, że mnie zaintrygowałaś ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wygląda na to że nie tylko Ciebie to intryguje, sama byłam zdziwiona efektem zarówno wizualnym jak i smakowym.

      Usuń
  7. Świetny pomysł na takie zastosowanie składników.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pysznie i pewnie tak smakują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam i polecam przekonać się o tym przygotowując je we własnej kuchni.

      Usuń
  9. Nigdy mĄki z ciecierzycy nie używałam ale mysle że to ciekawa i zdrowa alternatywa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię ją sama, choć za pierwszym razem ją kupiłam. Jest bardzo wartościowa i pyszna.

      Usuń
  10. wyglądają ekstra! musze sobie zapisać ten przepis na przyszłość!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy przepis, naleśników z ciecierzycy nigdy nie jadłam, chociaż cieciorkę bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy przepis.
    Za wyjątkiem jogurtu sojowego wszystko mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. jogurt oczywiście można dobrać wg własnych upodobań.

      Usuń
  13. Wyglądają super!chętnie wypróbuję bo również bardzo lubię cieciorkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takich naleśników jeszcze nie próbowałam, dzieciaki nie lubią ciecierzycy, a jak wiadomo gotuje się zawsze pod nich. Ja bardzo chętnie bym spróbowała, bo ciekawa jestem ich smaku. Swoją drogą polecam naleśniki z kaszy jaglanej, dla alergików w sam raz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapewne wypróbuję również twoją propozycję bo kaszę jaglaną wręcz ubóstwiam.

      Usuń
  15. Fantastyczny sposób na oryginalne naleśniki. Warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bogaty przepis... ale od czasu do czasu warto spróbować czegoś nowego :)takie naleniki w wersji na bogato :) na pewno smaczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetna propozycja, jeszcze takich naleśników nie próbowałem. Zaciekawił mnie ten kawior buraczany. Z chęcią spróbuję go zrobić w domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i bardzo Ci dziękuję.

      Usuń
    2. Też mnie ciekawi ten składnik, bardzo oryginalny przepis.

      Usuń
  18. Przepis na ciasto intrygujący i ciekawi mnie dodatkowo ten kawior :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, kawior ma smak buraka i jest dodatkowo ciekawy jeśli chodzi o konsystencję wręcz rozpływa się w ustach.

      Usuń
  19. takich naleśników i takiego połączenia smakowego jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc spróbuj je przygotować u siebie. Lubię łączyć ze sobą różne smaki.

      Usuń
  20. Nie wiem jak smakują, ale wyglądaja obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło. Smakują lepiej nawet niż wyglądają. /

      Usuń
  21. Wyglądają świetnie, chociaż przyznaję, że ja jakoś nie jestem do końca przekonana do ciecierzycy...

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawy pomysł :-) Lubię ciecierzycę, więc pewnie by mnie zachwyciły :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc pozostało mi zachęcić Cię do wypróbowania przepisu.

      Usuń
  23. Wyglądają bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. No przyznam szczerze, że wygląda świetnie, a w takim wydaniu jeszcze nie jadłam naleśników! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze warto odkrywać nowe odsłony klasycznych dań. Przepisy są po to by je łamać. :)

      Usuń
  25. Chętnie przetestuję, choć trochę boję się, czy uda mi się złapać odpowiednią konsystencję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zachowasz proporcje podane w przepisie to nie ma się czego obawiać. W razie wątpliwości zapraszam do kontaktu zemną

      Usuń
    2. Też się tego obawiałam, ale skoro proporcje wystarczą to na pewno wypróbuję!

      Usuń
  26. Wyglądają apetycznie! I ten kawior!

    OdpowiedzUsuń
  27. Fantazyjny przysmak. Myślę, że początkowe kręcenie nosem zamieniłoby się w pomrukiwanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wyglądają naprawdę super! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Przeogrygnalny przepis! Jestem pod ogromnym wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kopytka z zasmażaną śmietaną

Yum Dziś wytrawna strona bloga. W zasadzie wpis zawdzięczam mojemu mężowi, który podsunął mi pomysł na obiad. Klasyczne małe kluseczki - kopytka z zasmażaną śmietanką kremówką. Dla niektórych zapewne będzie to podróż do czasów dzieciństwa, więc nie będę już się rozpisywać a raczej zaproszę was do wspólnego gotowania.  Składniki :  1,5 kg surowych ziemniaków  sól  1 jajko  2 szklanki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowa mąka do podsypania  330 ml śmietanki kremówki 30% Wykonanie:  1.Ziemniaki ugotować w mundurkach w słonej wodzie, następnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa.  2.Masę ziemniaczaną w misce dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i odkładamy na pozostałe natomiast w puste miejsce wbijamy jajko, dodajemy mąkę i sól i zagniatamy dość luźne ciasto w misce.  3.Jeśli ciasto miałoby zbyt rzadką konsystencję, dodać trochę więcej mąki, tyle, by ciasto nie kleiło się za bardzo do rąk, ale ni

Ślimaczki szarlotki na drożdżowym, czyli Cinnamon & apple rolls buns

Czym pachną święta??? Oczywiście cynamonem. O ile klasyką polskiej kuchni jest szarlotka przyprawiona sporą ilością tej aromatycznej przyprawy, o tyle drożdżówki nie są już tak bardzo popularne. Przepis który wam dzisiaj przytoczę znalazłam już jakiś czas temu na jednym z amerykańskich blogów. Zainspirowałam się i oto jest mój słodki pomysł na cynamonowe drożdżowe ślimaczki z naszym dobrem narodowym, czyli jabłkiem. Pomyślicie, że to banał , że to już było. I przyznam wam częściowo rację, bo takich przepisów jest na pęczki. Niemniej to co odróżnia moje ślimaczki od pozostałych to niezwykle puszyste ciasto, trzykrotnie zarabiane oraz nadzienie mojego autorstwa. Zatem zapraszam do lektury.  Składniki :  Na  ciasto drożdżowe :  600 g mąki pszennej typ 650 10 g suchych drożdży (instant) 100 g cukru  1 płaska łyżeczka soli  115 g masła  1 jajko (L) 200 ml mleka  70 ml wody Na nadzienie :  5 jabłek kwaśnych i jędrnych (350 g) 160 g cukru tr

Kluski na parze w sosie czekoladowym

Yum Choć wariantów tych drożdżowych klusek jest naprawdę wiele, to powiem wam że dla nie jednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji:  500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka słodzącego)* można pominąć w wersji wytrawniej 7 g drożdży

Pancakes w stylu amerykańskim

Zacznę dzisiaj wpis od pewnej anegdoty dotyczącej mojej rodziny, która nawiązuje do historii dzisiejszego dania. Mój mąż jest fanem USA i wszystkiego co z tym krajem się wiąże. Jako niereformowalny fan motoryzacji oraz nowych technologii od jakiegoś czasu stał się też fanem najpopularniejszych placków, czyli pancakes.  W sumie to takie mega puszyste i grube "wypasione" naleśniki. Odkąd je pierwszy raz przygotowałam jeszcze ani razu nie zrobiłam zwykłych naszych naleśników, bo dostałam zakaz.  Moja córka, nieodzowna "córeczka tatusia" również się zakochała w tych plackach.  Ja jak zwykle odstaję od nich, bo preferuję zwykłe nasze naleśniki na cienkim cieście, bez proszku do pieczenia.  Pamiętam jak kiedyś na kanale kulinarnym oglądałam Paula Hollywood'a, który przygotowywał prawdziwe pancakes rodem z Ameryki. To co mnie przeraziło to ilość proszku do pieczenia, bo były to, aż 3 łyżeczki!!! :O, O zgrozo dla wszystkich żołądków, przełyków i ogólnie powiedziałab

Clafoutis z czereśniami

Dzisiaj chciałabym wam przybliżyć nie co klasyk kuchni francuskiej. Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem świeżych czereśni. Już od dawna chodziło mi po głowie, ale jakoś nie miałam ani czereśni pod ręką ani też pomysłu na zrobienie tego ciasta, i trochę bałam się że będzie zbyt płaskie w smaku. Nic bardziej mylnego, baza którą stanowią jajka oraz mleko nadają wypiekowi dość ciekawą fakturę, która stanowi uzupełnienie do czereśni, które tutaj jednak grają pierwsze skrzypce. Każdy amator da radę zrobić takie ciasto, i nie trzeba co do tego jakiś wybitnych umiejętności. Trochę na pierwszy rzut oka baza przypominała mi hiszpański flan, a po upieczeniu konsystencja nie wiele odbiegała od tego by nazwać to jego francuską odmianą. Moja córka zjadła nie mal 3/4 ciasta tak jej smakowało.  składniki:  500 g czereśni wydrylowanych 125 g mąki typ 450/500 80  g cukru  20 g cukru z prawdziwą wanilią 300 ml mleka 3 jajka duże L 1 łyżeczka

Mrożony jogurt z owocami lata

Kochani, dzisiaj niezwykle modny deser w szczególności za oceanem, gdzie naprawdę robi karierę. Lubicie lody?, ale akurat liczycie kalorie i nie możecie zatopić się w kremowych gałeczkach, albo po prostu nie chce wam się co pół godziny wyciągać ich z zamrażalnika by pozbyć się kryształków lodu. No to dzisiaj nie bagatela gratka dla jednych i drugich. Mrożony jogurt grecki z mnóstwem sezonowych owoców. Serwowałam go w postaci cienkich bloczków, i wiecie co, jak na tak mało skomplikowany przepis, byłam zaskoczona efektem końcowym. Orzeźwiająca przekąska na deser w dodatku bez białego cukru. Zapraszam wszystkich fanów lodów do spróbowania. Składniki:  500 g jogurtu tupu greckiego 3 łyżki miodu akacjowego lub rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny :  Owoce:  100 g borówki amerykańskiej  50 g malin 150 g świeżego mango  100 g moreli  Wykonanie :  1. Jogurt miksujemy z miodem i sokiem z cytryny. Formę wykładamy folią spożywczą i wylewamy masę równomiern

Łatwy bezglutenowy chleb ziemniaczany z nasionami babki jajowatej ( Vege & Gluten free)

Drodzy moi w obliczu pewnego wyzwania zadano mi bym upiekła chleb bezglutenowy jak najbardziej zbliżony do zwykłego pszennego. Czy mi się udało? sami musicie ocenić. Mało tego że chleb jest bezglutenowy, to jeszcze ma sporo błonnika, dzięki obecności łusek z babki jajowatej i nasion babki płesznik. Kolejną jego zaletą jest to, że jest również dobry dla osób na diecie wegańskiej. Chleb jest drożdżowy i jest łatwy  do wykonania, pięknie rośnie i nie pęka. Następnym plusem jest to, że ma niebywale piękną chrupiącą, rumianą skórkę, a w środku jest jak dobrze upieczony najzwyklejszy chleb pszenny. Pieczywo nie kruszy się za nadto po ukrojeniu i spokojnie zastąpi nie jeden sklepowy pełen chemii bochenek. Kwestię czasu potrzebnego do wykonania od wyłożenia składników na blat, po wyjęcie ciepłego bochenka zamkniecie w ok. 3,5 godzinach.  Polecam jak zwykle wszystkim.  Składniki na 1 duży bochenek :  500 g mąki ziemniaczanej 25 g mąki lnianej (jeśli nie macie zmielcie w

Fit Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze

Chodź dzisiejszy przepis będzie dedykowany głównie weganom i tym na diecie bezglutenowej, to gwarantuję że bułeczki podbiją też nie jedno najbardziej wybredne podniebienie. Trudno nazwać dzisiejszy produkt bułeczkami, bo z takimi klasycznymi praktycznie nie mają nic wspólnego. Są w 100 % wegańskie nie zawierają jajek,drożdży a dodatkowo są bezglutenowe. Niemożliwe? a jednak... Następnym szczegółem odróżniającym vege bułeczki od tych zwykłych jest sposób ich przygotowania. Przygotowane bowiem zostały w parowarze i tym samym bliżej im do tradycyjnych buchtów in.(parowańców,bułek na parze). Słodkie, delikatne no i zaskakująco sycące. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa, a bułeczki rosną dzięki kombinacji sody oczyszczonej i octu. Bez obaw octu nie wyczujecie po upieczeniu, ma on za zadanie aktywować działanie sody oczyszczonej. Smak aksamitny i bogaty z wyraźnie wyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjn

Koktajl banan-borówka amerykańska-len

Dzisiaj szybki wpis, który na instagramie  zapowiadałam bodajże przedwczoraj. Pożywny i odżywczy koktajl na bazie maślanki, bananów oraz borówki amerykańskiej. Pyszny i niesłodki, w sam raz na podwieczorek, śniadanie  czy nawet kolację. Dodatek lnu zagwarantuje wsparcie dla jelit oraz detoksykację organizmu. Często jadam ostatnio różne płatki czy też otręby i tym samym w moim jadłospisie  siemię lniane jest nie mal codziennym dodatkiem. Jeśli z jakiegoś powodu nie lubicie lub nie możecie go jeść po prostu pomińcie ten składnik lub zastąpcie go np. ulubionymi orzechami. Głównie chodzi o nadanie faktury  oraz wzbogacenie składu koktajlu. Taki napój to doskonałe źródło energii i witamin. Dobry początek każdego dnia.  Składniki :  320 g bananów (ok. 3 sztuki)  125 g borówki amerykańskiej  3 łyżki siemienia lnianego  200 ml maślanki  Ponadto :  listki świeżej mięty  kwiaty jadalne do podania Wykonanie :  1. Owoce myjemy, banany obieramy i umieszczamy w ble

Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free)

Len... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia się tzw. półki zdrowia w znanej sieci marketów odkryłam mąkę lnianą. Za bardzo nie miałam na nią innego pomysłu niż tradycyjne zaparzanie jej i stosowanie jako osobny napar lub baza do koktajlów. Aż do dziś kiedy to nieco eksperymentalnie postanowiłam zrobić z niej placuszki. Bazą placuszków był banan, bo przecież przepis jest wegański i nie było mowy o zastosowaniu jajek, a tzw. bazą suchą wspomniana mąka lniana w połączeniu z moją ulubioną kokosową. Oprócz tego woda mineralna,cynamon i cukier kokosowy. Samo zdrowie. I zapewniam was, że nawet  Ci co nie są przekonani co do smaku siemienia lnianego czy też samej mąki to się nie zawiodą na walorach smakowych. Banan i kokos nadają dominującą nutę aromatyczną a cynamon ją wzbogaca. Placuszki podałam z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami, w tym naszymi sez

Łączna liczba wyświetleń