Dawno nie było żadnego sernika u mnie, więc dzisiaj nadrobię nieco zaległości i zapodam przepis na obłędnie kremowy i niezwykle smaczny sernik różany. Ostatnio rozkochałam się w wodzie różanej i do deserów i do ciast, mogłabym jej używać wszędzie. Święta Wielkiej Nocy tuż, tuż więc poczyniłam mały trening w kwestii wypieków.
Sernik pieczony w kąpieli wodnej idealnie wyrasta nie pęka podczas pieczenia a po schłodzeniu jest niczym aksamit. W serniku oprócz wspomnianej nuty różanej znajdziecie również puszysty krem o smaku czarnej porzeczki, i niespodzianka rodem z kuchni molekularnej czyli owocowy kawior.
Brzmi intrygująco?, a może skomplikowanie?- nic bardziej mylnego. Kawior przygotowany jest na bazie nektaru z czarnej porzeczki od Hortex, który ma intensywny smak i barwę, dzięki czemu nadaje niepowtarzalny smak sernikowi.
Przyznam się wam, że taki nektar zawsze mam w lodówce, bo po pierwsze uwielbiam wszelkie przetwory i soki z czarnej porzeczki, a po drugie taki sok to moja tajna broń przy obniżaniu gorączki. I by nie było u mnie to działa od jakiś dwudziestu kilku lat.
Składniki :
Na spód:
180 g herbatników
60 g masła roztopionego
1 kg sera przynajmniej trzykrotnie zmielonego
80 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym
5 dużych żółtek
200 g śmietanki kremówki
100 ml nektaru z czarnej porzeczki Hortex
2 łyżki wody różanej
180 g cukru
Na piankę :
200 g śmietanki kremówki
250 g mascarpone
100 ml soku czarna porzeczka nektar Hortex
1 łyżeczka cukru waniliowego (domowego)
Na kawior owocowy :
150 ml soku czarna porzeczka nektar Hortex
1 łyżeczka agar-agar (Agartyna)
ok (200 ml zimnego oleju np rzepakowego)
Wykonanie :
1. Przygotowujemy spód. Herbatniki mielimy w robocie i dolewamy przestudzone masło. Masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Blachę wykładamy papierem, i równomiernie wykładamy masę. 2.Ser mielimy i mieszamy z śmietanką kremówką oraz sokiem. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Masy łączymy.
3.Dwa budynie przesiewamy i mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy wodę różaną i mieszamy do połączenia. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 1 godzinę w 175 st C.
4. Po wyjęciu studzimy do temperatury pokojowej. Przygotowujemy mus. Śmietankę oraz mascarpone ucieramy mikserem na puszystą masę wraz z cukrem. Dodajemy nektar i mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na całej powierzchni.
5. Przygotowujemy kawior owocowy. Co najmniej godzinę wcześniej do wysokiego naczynia wlewamy olej i mocno schładzamy. Musi być zimny.
6. Sok wraz z agarem gotujemy. Gdy całość zacznie wrzeć gotujemy ok 1 minuty i zestawiamy z ognia. Przelewamy do naczynia i lekko studzimy. Następnie gdy masa zacznie lekko tężeć i nie będzie gorąca nabieramy ją do strzykawki lub kroplomierza. Następnie kropla, po kropli wkraplamy do zimnego! oleju. Ostatecznie każdą partię zlewamy przez sitko i odsączamy na ręczniku papierowym. Tak przygotowane kuleczki wykładamy na wierzch schłodzonego musu.
7.Sernik chłodzimy w lodówce przez minimum 6 godzin. Najlepiej całą noc.
Smacznego.
Zapowiada się pyszne. 😊
OdpowiedzUsuńMmmm sernik to moje ukochane ciasto <3
OdpowiedzUsuńTroszkę pracy w jego wykonanie bez wątpienia trzeba włożyć, ale myślę ,że zbliżające się święta są idealną okazją, aby w kuchni trochę zaszaleć 😉
OdpowiedzUsuńWygląda wybornie...
OdpowiedzUsuńChyba rzucę wyzwanie żonie ;)
Uuuu, a ja właśnie przed śniadaniem...
OdpowiedzUsuńTakich pyszności nie wolno sobie odmawiać. ;)
OdpowiedzUsuńJak on ładnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńKocham ciasta :) A serniki i rolady szczególnie :) Takiego jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńTyle dobrego jedzenia a ja na diecie :D
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie i zapewne smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńO matko, ale bym zjadła. Prezentuje się znakomicie. I pewnie tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Dla mnie to chyba za dużo pracy. Także obejdę się smakiem ;)
OdpowiedzUsuńAleż mi smaka narobiłaś.
OdpowiedzUsuńSernik to moje ulubione ciasto, a w takiej wersji jeszcze go nie wiedziałam :)
OdpowiedzUsuńSerniki uwielbiam, a ten wygląda niezwykle smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, ale ja ze słodyczy tylko śledzie :) Dziękuję za uwagę :D
OdpowiedzUsuńNie przepadam za sernikiem, ale ten wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńTen sernik wygląda obłędnie! Na pewno wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się świetnie i z pewnością jest bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńO Wow! :D
OdpowiedzUsuń