Ostatnio na blogu pojawiło się kilka zdrowych fit przepisów, więc dzisiaj trochę odejdziemy od tematu na rzecz małego fast foodu ale w wersji domowej. Zapewne wszyscy znają sos Bolognese, który od lat jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Głownie podawany z makaronem spaghetti.
U mnie wariacja na ten temat, bo sos zrobiony od podstaw będzie głównym składnikiem pizzy. Oczywiście by trochę podrasować danie i nadać mu odpowiedni charakter użyłam również kilku innych składników wśród, których nie zabraknie moich ukochanych świeżych warzyw i ziół. Taką pizze pokochacie.
Bazą sosu jest skoncentrowana pasta pomidorowa od #Pudliszki, marchewka, korzeń pietruszki cebula i marynowana dzień wcześniej w przyprawach wołowina. Dodatki to spora doza mozzarelli, pieczarki, cebula i świeża żółta papryka oraz bazylia. O Pikanterii pizzy decyduje spora ilość marynowanego jalapeno.
Pyszności dla fanów włoskich smaków.
Pyszności dla fanów włoskich smaków.
Na spód:
320 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki soli
3 g suszonych drożdży (ok 1/2 opakowania)
250 ml wody letniej w temperaturze ok 40 st C
1,5 łyżki oliwy z oliwek
Na sos Bolognese:
200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina typu Bordeaux
500 g mielonej wołowiny
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
Na marynatę do mięsa:
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka mielonej kolendry
szczypta suszonego oregano
szczypta mielonego pieprzu
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 Marchewka
1 średni korzeń pietruszki
1 szalotka
1 łyżeczka masła
1 liść laurowy
Dodatkowo :
1 żółta papryka
1 mała cebula
kilka świeżych pieczarek
marynowane jalapeno
świeża bazylia
mozzarella w kulce
tarty parmezan
Wykonanie :
1. Mięso łączymy z mieloną kolendrą, sosem sojowym, mieloną wędzoną papryką, pieprzem i oregano. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
2. Marchewkę, pietruszkę oraz cebulę obieramy i kroimy na bardzo drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i krótko podsmażamy warzywa. Dolewamy wodę tak by jedynie je przykryła dorzucamy 1 listek laurowy i szczyptę soli. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż będą miękkie.
3. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy wołowinę wraz z czosnkiem, który siekamy drobno. Gdy zmieni swój kolor dolewamy wino, przekładamy podgotowane warzywa wraz z płynem dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy przez ok. 5-8 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy i na wolnym ogniu mieszając czekamy aż całość zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Przygotowujemy ciasto na spód pizzy. Mąki przesiewamy dodajemy drożdże, stopniowo dodajemy ciepłą wodę, wyrabiając ciasto dłońmi. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i łączymy wszystko dokładnie wyrabiając, aż ciasto będzie elastyczne i ładnie będzie odchodziło od ręki. Przekładamy do miski i odstawiamy na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości.
5. W tym czasie kroimy dodatki. Ciasto, wyrośnięte dzielimy na 2 lub 3 części i formujemy kulę. Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm, formując delikatnie brzegi. nakrywamy i pozostawiamy na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
6. Na spód wykładamy sos bolognese smarując obficie , na brzegach układamy pieczarki cebulę oraz mozzarellę. Wykładamy marynowaną paprykę jalapeno. Całość posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 st C na ok. 15-18 minut.
Po wyjęciu pizze dekorujemy kawałkami świeżej żółtej papryki oraz świeżą bazylią.
O raaaany! Wygląda obłędnie pysznie... A ja na diecie sokowej, także proszę mi tu więcej takich pyszności nie pokazywać! ;p
OdpowiedzUsuńCoś idealnego dla nas! Muszę zrobić w weekend
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Jakiś czas temu spróbowałam robić domowe pizzę i muszę powiedziec, że wyszły naprawdę pycha! Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuńAle ta pizza wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńJestem wegetarianką. 😊
OdpowiedzUsuńDużo składników = super pizza. Na pewno. A jeszcze do tego pikantna, no to cudo - ja uwielbiam pikantne jedzenie!
OdpowiedzUsuńWOW! Ale apetycznie to wygląda! Taką pizze to zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, ale chyba bym nie zjadła bo nie lubię pikantnych dań. ;)
OdpowiedzUsuńWOW! Mega smakowicie wyglądają <3
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Mój tata uwielbia pikantne rzeczy, więc na pewno by mu smakowała.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, sos robię bardzo podobnie- ale nie przepadam za tym, aby był na pizzy. Używam go klasycznie do spaghetti. Przyznaję, że Twoja pizza wygląda obłędnie, to zasługa też pięknych zdjęć :)
OdpowiedzUsuńlubię pikantne rzeczy
OdpowiedzUsuńMega fajny przepis i przepiękne zdjęcia :) Myślę, że taka pizza mogłaby mi zasmakować :) A do produktów z Pudliszek mam sentyment, bo są z moich stron rodzinnych :) Kinga Ł
OdpowiedzUsuńAleż mi ślinka pociekła! Aż sobie zamówię dzisiaj pizzę! :D
OdpowiedzUsuńJa za to dziś zrobię i to z tego przepisu właśnie!
UsuńPrzepis muszę zachować, bo nie potrafię zrobić dobrej pizzy.
OdpowiedzUsuńNa pizzę zawsze się skuszę, w każdej postaci, z każdymi mieszankami dodatków. :)
OdpowiedzUsuńBardzo super pomysł na obiad, czy kolację :)
OdpowiedzUsuńZ takim nadzieniem to nawet jakbym musiała wypić później wiadro wody to bym jadła.
OdpowiedzUsuńU nas dziś dzień pizzy, zatem inspiracja będzie. :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Bardzo lubimy domowe pizze.
OdpowiedzUsuńTa pizza wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńBędę musiała kiedyś wypróbować ten przepis.
Dominika D.
Uwielbiam sos bolognese i często dodawałam go do różnych dań - nie tylko do makaronu - do pizzy jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńSos bolognese do pizzy jest super!
OdpowiedzUsuń