Pomysł na prosty i smaczny deser??? U mnie dzisiaj Panna cotta, czyli przysmak rodem ze słonecznej Italii, Proste składniki, orzeźwiające dodatki i wyborny deser do popołudniowej kawy gotowy. Ja wybrałam wariant waniliowy, bo szczerze mówiąc mój mąż uwielbia wanilię a śmietankę kremówkę jeszcze bardziej. Wykonanie deseru nie jest trudne jeśli będziecie przestrzegać podanych proporcji i wskazówek podanych w przepisie. Smak jest obłędny mocno waniliowy i świetnie kontrastuje z kwaskowatymi malinami... A więc smacznego.
Składniki :
250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka 3,2%
80-100 g cukru kryształ
3 łyżeczki (10-11 g) żelatyny
1 laska wanilii
1 łyżka ekstraktu waniliowego
niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek
Składniki na sos:
250 g mrożonych malin
50 g borówek amerykańskich
100 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki soku z cytryny
70 g cukru trzcinowego
szczypta kardamonu
szczypta cynamonu
Wykonanie:
1.Mleko, śmietankę,ekstrakt i cukier podgrzewamy ( nie gotujemy!!!) na bardzo małym ogniu. Laskę wanilii przekrawamy i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka.
2. Nasionka laski wanilii i laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki, pamiętając aby masa się nie gotowała. Optymalna temperatura masy to ok. 80-83 st.C, więc jeśli nie macie wyczucia czasu sprawdzi się tutaj termometr cukierniczy.
3.Żelatynę moczymy (do napęcznienia) w ciepłej wodzie, UWAGA: nie wrzącej bo straci swoje właściwości żelujące i deser nie osiągnie pożądanej konsystencji. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. dodajemy żelatynę do gorącego mleka i śmietanki. Mieszamy bardzo dokładnie.
4.Całość przestudzić. Po wystudzeniu przelewamy (cały czas mieszając) by ziarenka wanilii niepozostały na dnie naczynia do foremek, ramekinów lub filiżanek delikatnie posmarowanych olejem lub roztopionym masłem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1 – 1,5 godziny.
5. Mrożone maliny i borówki zasypujemy cukrem i podgrzewamy na patelni mieszając. Dodajemy wino,sok z cytryny oraz przyprawy : szczyptę kardamonu i cynamonu. Całość zredukować do zagęszczenia sosu.
5. Przed podaniem, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka chwil w ciepłej wodzie ( uważając, żeby woda nie nalała się do foremek) lub ogrzać za pomocą palnika, a następnie wyjąć na talerzyk. Podawać z sosem malinowym. Smacznego.
Uwielbiam ten deser. 😊
OdpowiedzUsuńPanna cotta, kochamy ten deser!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie to wygląda!
OdpowiedzUsuńPychotka. Uwielbiam ten deser. Chętnie wykorzystam Twój przepis.
OdpowiedzUsuńTen deser wygląda fantastycznie, ciekawa jestem smaku
OdpowiedzUsuńSuper propozycja dla miłośników panna cotty unikających glutenu
OdpowiedzUsuńChętnie bym skosztowała , ale gorzej będzie z przygotowaniem :)
OdpowiedzUsuńPanna cotta to klasyka włoskich deserów. Świetnie wygląda i smakuje. Po prostu niebo na talerzu!
OdpowiedzUsuńPanna cotta to jeden z moich ulubionych deserów! :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka :) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, no i jest z Włoch... szkoda, że ma żelatynę :(
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam Panna Cotty. Będę musiała ją kiedyś zrobić ;)
OdpowiedzUsuńKlasyka w pięknym wydaniu😀panna cotta zawsze i wszędzie 💓
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu! Kocham wręcz panna cottę i mogłabym ją jeść codziennie... ;)
OdpowiedzUsuńPoproszę o porcję!
Moze to dziwnie zabrzmi ale nigdy nie robiłam sama panna cotty, jadłam tylko takie gotowce że sklepu a pewnie różnica w smaku ogromna bo w jakości to wiadomo 😄
OdpowiedzUsuńMmmmm! Panna cotta z czekoladą to musi smakować genialnie! Najbardziej lubię ten deser w wersji klasycznej,ale ta czekolada zdecydowanie do mnie przemawia 😊
OdpowiedzUsuńA ja nigdy nie jadlam tego deseru. Trzeba to zmienic :)
OdpowiedzUsuńBiorę w ciemno! To jest deser, który smakuje wyśmienicie i do tego jest lekki ❤️
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, ale ciekawa jednak jestem czy by mi posmakował taki deser:)
OdpowiedzUsuńJak to bosko wygląda :) chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Pannę Cottę! A ta wygląda M E G A apetycznie!
OdpowiedzUsuńUroczo wtwyglą i pewnie tak też smakuje 😊
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! Na pewno wypróbuje ten przepis.
OdpowiedzUsuńAle fajna panna cotta! Bardzo lubię takie desery ale wszystko mi się tu podoba !!! :)
OdpowiedzUsuń