Przejdź do głównej zawartości

Bezglutenowy jaglany chleb chia z czarną soczewicą (vege)

Wiem czytając tytuł postu wiele z was może się zastanawiać nad tym co to za kosmos. 
Dzisiaj wychodzę na przeciw oczekiwaniom wszystkich będących na diecie bezglutenowej, i wegańskiej. Chleb z udziałem nasion szałwii hiszpańskiej, czyli chia będzie również doskonałą alternatywą dla białego zwykłego pieczywa. Kilka słów o tajemniczej czarnej soczewicy. 
Staram się nadążać za trendami żywieniowymi, i śledzę skrupulatnie wszelkie nowinki z świata kulinarnego. Czarną soczewicę znalazłam kilka lat temu na sklepowej półce wśród zdrowej żywności ma intensywny czarno-purpurowy kolor i nie rozgotowuje się tak szybko jak czerwona. Ma dużą zawartość białka  i potasu i jest idealna w diecie roślinnej. W chlebie oprócz soczewicy  znajdziecie również kaszę jaglaną a także moje ukochane siemię lniane oraz ziarno słonecznika. Spory chlust oliwy z oliwek oraz prażone i zmielone ziarna kolendry dla smaku i aromatu. 








Składniki : 


1/4 szklanki nasion chia 
1 szklanka wody 
1 łyżka soku z cytryny
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki czarnej soczewicy beluga 
1/4 szklanki nasion słonecznika 
1/4 szklanki oliwy z oliwek 
1 łyżka syropu klonowego
 2 łyżeczki proszku do pieczenia BG
 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka prażonych nasion kolendry 

Wykonanie : 

Soczewicę i kaszę jaglaną zalewamy wodą na dwa palce powyżej linii którą wyznaczą nasiona w naczyniach. Kaszę jaglaną łączymy dodatkowo z sokiem z cytryny. Ja pozostawiłam na całą noc do namoczenia, jeśli nie chcecie tyle czekać to czas należy uwzględnić w przedziale 2-4 godzin.

1. W  naczyniu umieszczamy nasiona chia i wodę następnie odstawiamy na bok. Nasiona chia muszą chłonąć wodę przez 20 minut i osiągnąć żelowatą konsystencję.

2.Rozgrzewamy piekarnik do 160 st C i wykładamy formę z papierem do pieczenia.
3. Umieszczamy nasiona chia, kaszę jaglaną oraz namoczoną soczewicę, nasiona lnu, nasiona słonecznika, oliwę z oliwek, syrop klonowy, proszek do pieczenia i sól razem w robocie kuchennym.Mieszaj przez 1-2 minuty, aż wszystko będzie dobrze połączone.Na końcu przyprawiamy kolendrą . 

4.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy  przez 1 godzinę  w 160 st. c. 

Wyjmujemy chleb z piekarnika i pozwalamy mu ostygnąć przez 15 minut, po czym wyjmujemy chleb z formy i studzimy całkowicie  na kratce.

Komentarze

  1. mniam, mniam <3

    Ania z ModaNaBloga

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi całkiem prosto :) ciekawa jestem, jak smakuje. Przypomina trochę w smaku zwykłe pieczywo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma lekko orzechowy smak bardziej przypomina w smaku pelnoziarniste pieczywo lub pumpernikel

      Usuń
  3. Dziękuje za przepis jutro chętnie go wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis - a można zamienić mąkę na odpowiednik z glutenem? Nie ma diety a przepis bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takich placków nie przyrządzałam, a wyglądają smakowicie. W sam raz na zdrowe śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają naprawdę rewelacyjnie, już wiem co jutro będę robić w kuchni ��

    Kamila

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chia robię różnego rkdzaju koktajle i desery z owocami - ale takiego chleba jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobrze wygląda.
    Jest tak apatyczny, że chętnie bym po niego sięgnęła.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie. Zrobię taki dla nas na wyjazd majowkowy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie https://www.instagram.com/skucinskaart/

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam nadzieję, że się uda. Ostatnio robiliśmy orkiszowy i niestety nie wyrósł..

    OdpowiedzUsuń
  12. Ajaj! Jak zwykle wiele pyszności ;* pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis, na pewno go wypróbuję. Myślę, że spodoba się Mężowi :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Oo, lubię takie przepisy. Koniecznie muszę spróbować .

    OdpowiedzUsuń
  15. ten chleb wyglada bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Może zrobię sobie taki chlebek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeszcze nie jedliśmy takiego chlebka.

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudnie wygląda. Nie jadłam jeszcze takiego chleba. ☺

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pancakes w stylu amerykańskim

Zacznę dzisiaj wpis od pewnej anegdoty dotyczącej mojej rodziny, która nawiązuje do historii dzisiejszego dania. Mój mąż jest fanem USA i wszystkiego co z tym krajem się wiąże. Jako niereformowalny fan motoryzacji oraz nowych technologii od jakiegoś czasu stał się też fanem najpopularniejszych placków, czyli pancakes. 
W sumie to takie mega puszyste i grube "wypasione" naleśniki. Odkąd je pierwszy raz przygotowałam jeszcze ani razu nie zrobiłam zwykłych naszych naleśników, bo dostałam zakaz. 
Moja córka, nieodzowna "córeczka tatusia" również się zakochała w tych plackach. 
Ja jak zwykle odstaję od nich, bo preferuję zwykłe nasze naleśniki na cienkim cieście, bez proszku do pieczenia. 
Pamiętam jak kiedyś na kanale kulinarnym oglądałam Paula Hollywood'a, który przygotowywał prawdziwe pancakes rodem z Ameryki. To co mnie przeraziło to ilość proszku do pieczenia, bo były to, aż 3 łyżeczki!!! :O, O zgrozo dla wszystkich żołądków, przełyków i ogólnie powiedziałabym Wita…

Truskawkowiec z białą czekoladą i jogurtem

Już jakiś czas temu przygotowałam na życzenie męża sernik z dodatkiem truskawek. Mamy sezon truskawkowy w pełni, a moje prosto z ogrodu w tym roku wydały bardzo dużo owoców, stąd też pomysł na wplecenie ich do ciasta. Oczywiście zważywszy na fakt, panujących wszerz upałów nie wchodziło w grę żadne pieczenie, bo mam kuchnię tak małą, że upiekłabym się jeszcze przed sernikiem. 
Sernik tak więc będzie na zimno z dużą ilością świeżych truskawek oraz innymi pysznościami. Trochę odchudzona wersja klasycznego ciasta przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia serniki i truskawki zarazem. Małe cząstki truskawek skąpane w białej czekoladzie to musi być dobre. 
Zapraszam gorąco. 







Składniki : 
160 g ciasteczek pełnoziarnistych  40 g masła roztopionego
500 g truskawek na mus  350 g truskawek  30 g cukru pudru  1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej 15 g żelatyny w proszku  200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 250 g serka kremowego lub twarogu półtłustego, zmielonego trzykrotn…

Lody morelowe (bez maszynki i jajek)

Moi drodzy obiecałam wam, że na blogu będzie dużo przepisów na lody. Dotrzymując słowa dzisiaj kolejny przepis. Mamy sezon na przeróżne owoce, w tym również moje kochane morele, które plasują się u mnie przed brzoskwiniami czy nektarynami. Uwielbiam je w postaci suszonej, a świeże mogłabym jeść bez końca. Lody z moreli z dodatkiem domowego likieru pomarańczowego na bazie śmietanki kremówki oraz jogurtu greckiego to czysta poezja dla podniebienia. Koniecznie musicie spróbować. Moje znikły tak szybko, że gdyby nie fakt braku miejsca i dostępu do zamrażalnika zrobiłabym ich więcej. Co wyróżnia lody spośród innych tych sklepowych ? 


mało składników zero białego cukru i innych słodzików naturalny skład kremowa i puszysta konsystencja wyraźny i oryginalny smak świeżych owoców
Zachęceni?  To polecam sięgnąć po świeże morele, póki jeszcze jest na nie sezon i zrobić takie lody w domu. Zapewniam będziecie zachwyceni efektem a zwłaszcza ich smakiem. 




Składniki : 
500 g moreli świeżych bez pestek  250…

Clafoutis z czereśniami

Dzisiaj chciałabym wam przybliżyć nie co klasyk kuchni francuskiej. Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem świeżych czereśni. Już od dawna chodziło mi po głowie, ale jakoś nie miałam ani czereśni pod ręką ani też pomysłu na zrobienie tego ciasta, i trochę bałam się że będzie zbyt płaskie w smaku. Nic bardziej mylnego, baza którą stanowią jajka oraz mleko nadają wypiekowi dość ciekawą fakturę, która stanowi uzupełnienie do czereśni, które tutaj jednak grają pierwsze skrzypce. Każdy amator da radę zrobić takie ciasto, i nie trzeba co do tego jakiś wybitnych umiejętności. Trochę na pierwszy rzut oka baza przypominała mi hiszpański flan, a po upieczeniu konsystencja nie wiele odbiegała od tego by nazwać to jego francuską odmianą. Moja córka zjadła nie mal 3/4 ciasta tak jej smakowało. 








składniki: 
500 g czereśni wydrylowanych 125 g mąki typ 450/500 80  g cukru  20 g cukru z prawdziwą wanilią 300 ml mleka 3 jajka duże L 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego do smaku szczypta soli mas…

Sorbet z melona miodowego z rozmarynem i arbuzem

Upał już chyba wszystkim porządnie doskwiera, więc bez zbędnego gadania śpieszę dziś do was z mega prostym przepisem na domowe zbawienie. Do jego przygotowania będziecie potrzebować: 

* Małej ilości składników
* Odrobinę cierpliwości 
* Porządniej zamrażarki 

O czym mowa? O sorbecie oczywiście. Na blogu jest już jeden przepis na sorbet i  z doświadczenia wiem, że na takie dni jakie mamy ostatnio sprawdza się idealnie. 
Dzisiejszy przepis stworzyłam przez przypadek, jak większość moich pomysłów. Kupiłam bowiem w markecie soczystą połówkę melona miodowego. Nawiasem mówiąc pałam miłością do tych owoców od dziecka. Słodki, obfitujący w dużą ilość wody z charakterystycznym posmakiem ogórka. Ma mało kalorii,a po połączeniu  z sokiem z cytryny zniknie jego mdławy dla niektórych posmak. Nawet mój mąż, który arbuzy zje i lubi, tak z racji ów mdławego smaku niechętnie po niego sięgał. Gdy jednak podałam mu go w postaci sorbetu sam przyznał, że w takiej formie może go jak najbardziej jeść. Dla mnie t…

Sorbet z żółtego arbuza z melisą

Upał nie odpuszcza, i w taką pogodę oprócz niebotycznych ilości wody u mnie królują lody i sorbety. Przy pierwszym przepisie na lody w tym roku zapowiadałam wam małą inwazję lodowych inspiracji, i oto kolejna z nich. Oryginalna i nie powtarzalna wersja sorbetu, który spokojnie zrobicie w domu. 
Ostatnio we sklepach pojawił się arbuz o żółtym miąższu. Niestety ani kawałek nie został mi by wam pokazać to cudo, ale jak tylko ponownie gdzieś będę go miała okazję kupić, to postaram się wam go pokazać. Smakuje identycznie jak ten zwykły a w połączeniu ze świeżą melisą jest obłędny. 
Melisę od lat uprawiam w własnym ogrodzie i zawsze staram się z niej korzystać. Mieliście już okazję przeczytać przepis z jej udziałem w połączeniu z truskawkami. Jak się okazuje w połączeniu z arbuzem to jest petarda. Jedząc sorbet miałam wrażenie jakby lekko wyczuwalnej kwiatowej, słodkawej nutki i wyraźnym cytrusowym akcentem, który nadaje mi melisa. Koniecznie zróbcie taki sorbet w domu. 





Składniki :  1 kg soczy…

Mrożony jogurt z owocami lata

Kochani, dzisiaj niezwykle modny deser w szczególności za oceanem, gdzie naprawdę robi karierę. Lubicie lody?, ale akurat liczycie kalorie i nie możecie zatopić się w kremowych gałeczkach, albo po prostu nie chce wam się co pół godziny wyciągać ich z zamrażalnika by pozbyć się kryształków lodu. No to dzisiaj nie bagatela gratka dla jednych i drugich. Mrożony jogurt grecki z mnóstwem sezonowych owoców. Serwowałam go w postaci cienkich bloczków, i wiecie co, jak na tak mało skomplikowany przepis, byłam zaskoczona efektem końcowym. Orzeźwiająca przekąska na deser w dodatku bez białego cukru. Zapraszam wszystkich fanów lodów do spróbowania.







Składniki:  500 g jogurtu tupu greckiego 3 łyżki miodu akacjowego lub rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny : 
Owoce:  100 g borówki amerykańskiej  50 g malin 150 g świeżego mango  100 g moreli 
Wykonanie :  1. Jogurt miksujemy z miodem i sokiem z cytryny. Formę wykładamy folią spożywczą i wylewamy masę równomiernie rozprowadzając. U mnie forma silikonowa do tary o …

Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free)

Len... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia się tzw. półki zdrowia w znanej sieci marketów odkryłam mąkę lnianą. Za bardzo nie miałam na nią innego pomysłu niż tradycyjne zaparzanie jej i stosowanie jako osobny napar lub baza do koktajlów. Aż do dziś kiedy to nieco eksperymentalnie postanowiłam zrobić z niej placuszki. Bazą placuszków był banan, bo przecież przepis jest wegański i nie było mowy o zastosowaniu jajek, a tzw. bazą suchą wspomniana mąka lniana w połączeniu z moją ulubioną kokosową. Oprócz tego woda mineralna,cynamon i cukier kokosowy. Samo zdrowie. I zapewniam was, że nawet  Ci co nie są przekonani co do smaku siemienia lnianego czy też samej mąki to się nie zawiodą na walorach smakowych. Banan i kokos nadają dominującą nutę aromatyczną a cynamon ją wzbogaca. Placuszki podałam z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami, w tym naszymi se…

Odmienione Ciasto marchewkowe

Mamy maj, a dla mnie jest to wyjątkowy czas bo przecież wszystkie mamy mają święto właśnie w tym miesiącu. Co prawda to za kilka  tygodni, ale warto już teraz pomyśleć o prezencie dla mamy.
Sama od siedmiu lat obchodzę to święto, i za każdym razem jest to dla mnie bardzo wyjątkowy dzień. Pamiętam jak kilka lat temu upiekłam mamie sernik w kształcie serca, taki z truskawkami. Myślę, że pudełko trufli, czy dżem z domowej manufaktury  lub ładnie zapakowane ciasteczka będą doskonałą alternatywą dla wszystkich innych prezentów, które można kupić. 
Jeśli jednak nie śpieszno wam do pieczenia i robienia takich smakołyków w domu to mam dla was alternatywę. Chcąc zrobić mamie słodki lub nawet nie słodki prezent wejdźcie na stronę www.manufaktura-wielkopolska.pl i rozejrzyjcie się. Jeśli już tam jesteście to na hasło: durszlak10 otrzymacie 10% rabatu na zakup w e-sklepie. Warto skorzystać, bo przecież dzień mamy mamy tylko raz w roku. A promocja trwa do 30  czerwca.
 moją mamą kojarzę ciasto babkę …

Red smothies bowl z truskawkami

Niestety czas truskawek dobiega nieuchronnie końca, i trzeba będzie czekać znów cały rok. 
Na pożegnanie pyszne smothies z dużą ilością truskawek w towarzystwie dojrzałego banana, a także czerwonej porzeczki oraz agrestu. Lekko kwaskowate  z wyraźną słodyczą banana pobudzą was z pewnością. Miseczka pełna wartościowych witamin, przede wszystkim witaminy C zapewni uczucie sytości i zastąpi niejedną kanapkę. Swoją przygotowałam późnym wieczorem ,a rano dodałam jedynie pełnoziarnistą granolę oraz świeże owoce. Kilka słów o sezonowych bohaterach. 
CZERWONE PORZECZKI
Małe ależ ile w sobie kryją mocy. dzięki dużej ilości potasu (275 mg w 100 g), są pomocne w leczeniu i zapobieganiu chorobom układu krążenia w tym nadciśnienia tętniczego. W ich skład wchodzi witamina PP, odpowiedzialna za regulację poziomu cholesterolu we krwi i zapobieganie miażdżycy naczyń. porzeczki są źródłem antyoksydantów, które "wymiatają" tzw. wolne rodniki z naczyń, odpowiedzialne za ich mechaniczne uszkodzenia…

Łączna liczba wyświetleń