Wiem czytając tytuł postu wiele z was może się zastanawiać nad tym co to za kosmos.
Dzisiaj wychodzę na przeciw oczekiwaniom wszystkich będących na diecie bezglutenowej, i wegańskiej. Chleb z udziałem nasion szałwii hiszpańskiej, czyli chia będzie również doskonałą alternatywą dla białego zwykłego pieczywa. Kilka słów o tajemniczej czarnej soczewicy.
Staram się nadążać za trendami żywieniowymi, i śledzę skrupulatnie wszelkie nowinki z świata kulinarnego. Czarną soczewicę znalazłam kilka lat temu na sklepowej półce wśród zdrowej żywności ma intensywny czarno-purpurowy kolor i nie rozgotowuje się tak szybko jak czerwona. Ma dużą zawartość białka i potasu i jest idealna w diecie roślinnej. W chlebie oprócz soczewicy znajdziecie również kaszę jaglaną a także moje ukochane siemię lniane oraz ziarno słonecznika. Spory chlust oliwy z oliwek oraz prażone i zmielone ziarna kolendry dla smaku i aromatu.
Dzisiaj wychodzę na przeciw oczekiwaniom wszystkich będących na diecie bezglutenowej, i wegańskiej. Chleb z udziałem nasion szałwii hiszpańskiej, czyli chia będzie również doskonałą alternatywą dla białego zwykłego pieczywa. Kilka słów o tajemniczej czarnej soczewicy.
Staram się nadążać za trendami żywieniowymi, i śledzę skrupulatnie wszelkie nowinki z świata kulinarnego. Czarną soczewicę znalazłam kilka lat temu na sklepowej półce wśród zdrowej żywności ma intensywny czarno-purpurowy kolor i nie rozgotowuje się tak szybko jak czerwona. Ma dużą zawartość białka i potasu i jest idealna w diecie roślinnej. W chlebie oprócz soczewicy znajdziecie również kaszę jaglaną a także moje ukochane siemię lniane oraz ziarno słonecznika. Spory chlust oliwy z oliwek oraz prażone i zmielone ziarna kolendry dla smaku i aromatu.
Składniki :
1/4 szklanki nasion chia
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki czarnej soczewicy beluga
1/4 szklanki nasion słonecznika
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia BG
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka prażonych nasion kolendry
Wykonanie :
Soczewicę i kaszę jaglaną zalewamy wodą na dwa palce powyżej linii którą wyznaczą nasiona w naczyniach. Kaszę jaglaną łączymy dodatkowo z sokiem z cytryny. Ja pozostawiłam na całą noc do namoczenia, jeśli nie chcecie tyle czekać to czas należy uwzględnić w przedziale 2-4 godzin.
1. W naczyniu umieszczamy nasiona chia i wodę następnie odstawiamy na bok. Nasiona chia muszą chłonąć wodę przez 20 minut i osiągnąć żelowatą konsystencję.
2.Rozgrzewamy piekarnik do 160 st C i wykładamy formę z papierem do pieczenia.
3. Umieszczamy nasiona chia, kaszę jaglaną oraz namoczoną soczewicę, nasiona lnu, nasiona słonecznika, oliwę z oliwek, syrop klonowy, proszek do pieczenia i sól razem w robocie kuchennym.Mieszaj przez 1-2 minuty, aż wszystko będzie dobrze połączone.Na końcu przyprawiamy kolendrą .
4.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 160 st. c.
Wyjmujemy chleb z piekarnika i pozwalamy mu ostygnąć przez 15 minut, po czym wyjmujemy chleb z formy i studzimy całkowicie na kratce.
mniam, mniam <3
OdpowiedzUsuńAnia z ModaNaBloga
Brzmi całkiem prosto :) ciekawa jestem, jak smakuje. Przypomina trochę w smaku zwykłe pieczywo?
OdpowiedzUsuńMa lekko orzechowy smak bardziej przypomina w smaku pelnoziarniste pieczywo lub pumpernikel
UsuńDziękuje za przepis jutro chętnie go wypróbuje.
OdpowiedzUsuńFajny przepis - a można zamienić mąkę na odpowiednik z glutenem? Nie ma diety a przepis bardzo mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńNigdy takich placków nie przyrządzałam, a wyglądają smakowicie. W sam raz na zdrowe śniadanie.
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę rewelacyjnie, już wiem co jutro będę robić w kuchni ��
OdpowiedzUsuńKamila
Z chia robię różnego rkdzaju koktajle i desery z owocami - ale takiego chleba jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze wygląda.
OdpowiedzUsuńJest tak apatyczny, że chętnie bym po niego sięgnęła.
Wygląda bardzo apetycznie. Zrobię taki dla nas na wyjazd majowkowy.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się uda. Ostatnio robiliśmy orkiszowy i niestety nie wyrósł..
OdpowiedzUsuńAjaj! Jak zwykle wiele pyszności ;* pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, na pewno go wypróbuję. Myślę, że spodoba się Mężowi :D
OdpowiedzUsuńOo, lubię takie przepisy. Koniecznie muszę spróbować .
OdpowiedzUsuńJak z soczewica to jemy odrazu
OdpowiedzUsuńten chleb wyglada bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńMoże zrobię sobie taki chlebek. :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jedliśmy takiego chlebka.
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda. Nie jadłam jeszcze takiego chleba. ☺
OdpowiedzUsuń