Święta już za kilka dni, więc większość z nas ma dylemat czy postawić na tradycyjne sprawdzone wypieki typu makowiec, babka, sernik czy szarlotka , czy może wysilić się trochę bardziej i zaszaleć czymś zupełnie nowym. Ja dzisiaj dla was mam propozycję, która ucieszy wszystkich tych co to od piekarnika trzymają się z dala. Ciasto nie mal idealne, bez pieczenia łatwe w przygotowaniu i do tego bardzo smaczne. Rzadko idę na taką łatwiznę, ale przecież czasem takie ciasta są niemniej efektowne niż te z długą listą produktów i masą rzeczy do wykonania.
Do przygotowania będziecie potrzebować kilku kolorowych galaretek, jogurtu naturalnego oraz śmietanki kremówki oraz paczkę herbatników.
Zatem do dzieła.
Do przygotowania będziecie potrzebować kilku kolorowych galaretek, jogurtu naturalnego oraz śmietanki kremówki oraz paczkę herbatników.
Zatem do dzieła.
Składniki :
Paczka ok 120 g herbatników
600 g gęstego jogurtu naturalnego
6 galaretek w różnych kolorach
woda
300 śmietanki kremówki
ulubiona posypka (u mnie maczek cukrowy)
Wykonanie :
1. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml ciepłej wody i zostawiam do momentu aż zacznie tężeć ale pozostanie lekko pół płynna. W tym momencie każdą galaretkę miksujemy na piankę przy pomocy blendera.
2. Mikserem elektrycznym ubijamy lekko jogurt . Następnie jogurt w równych częściach dzielimy pomiędzy wszystkie 6 galaretek. Najlepiej by otrzymać równe porcje sprawdzi się duża łyżka lub łyżka do lodów. Wszystko mieszamy chwilę .
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie herbatniki. Na herbatniki wylewamy każdą masę, tak by powstała mozaika lub inny wzór to zależy już od waszej własnej inwencji. Ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę i rozprowadzamy na wierzchu, chłodzimy min. 3 godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy posypką i ciasto gotowe.
Jadłam, bardzo smaczny deser. 😊
OdpowiedzUsuńAle fajnie to wygląda i przeczuwam, że może być bardzo dobre, bo pamiętam podobne chmurki z dzieciństwa jak robiła jedna z moich babć :)
OdpowiedzUsuńO matko jak to cudownie wygląda. Na pewno zrobiłoby furorę wśród rodziny :)
OdpowiedzUsuńJakie kolorowe! Moje dzieci byłyby zachwycone. Te galaretki to zalewać ciepłą wodą, czy bardzo gorącą?
OdpowiedzUsuńGorąca ale nie wrzącą wtedy łatwiej i szybciej się rozpuszczą. Pozdrawiam.
UsuńSuper pysl na letni deser
OdpowiedzUsuńDziś piekłam sernik, zaś jutro będę działała w zakresie babki i makowca. :)
OdpowiedzUsuńA takie pianki natychmiast znikają ze stołu. :)
OdpowiedzUsuńjakie kolorowe to ciacho:)
OdpowiedzUsuńAle kolorowe Twoje ciasto! Za mną dzisiaj już pieczenie ciasta tym razem postawiłam na metrowca.
OdpowiedzUsuńAleż mi ślinka pociekła! Nie dość, że uwielbiam takie piankowe ciacha, to to jeszcze jest tęczowe! UWIELBIAM!
OdpowiedzUsuńJest tak pieknie kolorowa ze momentalnie cieszy mi sie buzia! Sprobuje z przyjemnoscia!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smakowicie. Będę musiała wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda smakowicie. Jestem pewna, że najmłodsi byliby zachwyceni.
OdpowiedzUsuńTo wygląda tak apetycznie że aż zrobiłam się głodna, a jest dwunasta w nocy...
OdpowiedzUsuńTa niebieska część nas lekko niepokoi :D Wygląda magicznie!
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda, uwielbiam ciacha :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie mniam.
OdpowiedzUsuńJak to ładnie wygląda
OdpowiedzUsuń