Moi drodzy rozkochałam się na nowo w truskawkach na które czekam cały okrągły rok. Niestety moje z działki będą najprędzej za miesiąc, więc ratują mnie te sklepowe. Dzisiaj mam dla was panna cotte w wersji wegańskiej. Do jej przygotowania użyłam dobrej jakości mleka kokosowego oraz przetartych truskawek. Kokos kocha truskawki i to z wzajemnością. To duet idealny. By zharmonizować smaki dosłodziłam masę ksylitolem, więc można powiedzieć że to deser fit.
Składniki :
300 ml mleka kokosowego
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka agar-agar
100 g świeżych truskawek
Dodatkowo:
ulubiona posypka u mnie Złoto i czerń od dr Oetker
Wykonanie :
1. Truskawki miksujemy na gładką masę i przecieramy przez sitko. Mleko umieszczamy w rondu dodajemy ksylitol oraz agar agar. Całość zagotowujemy, pod koniec dodajemy przetarte truskawki.
2. Wszystko mieszamy i wylewamy do wcześniej przygotowanych foremek . Wstawiamy do stężenia na ok 1 godzinę.
3. Po wyjęciu dekorujemy świeżymi kawałkami truskawek i posypujemy dodatkami.
Smacznego.
Uwielbiam truskawki i desery truskawkowe.
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekać krajowych truskawek. Wtedy można szaleć z przepisami :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki
OdpowiedzUsuńnapewno był dobry
Czekam z niecierpliwością na ich sezon. :)
Usuńmmm.. pyszności, a gdzie mogę kupić agar-agar?
OdpowiedzUsuńja kupuję np. w tesco z kotanyi pod nazwą agartyna.
UsuńJestem weganką, więc chętnie wypróbuję przepis. 😊
OdpowiedzUsuńChętnie czasem sięgam po taki deser, szczypta słodyczy. :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie! Wygląda bardzo smacznie i na pewno tak smakuje!
OdpowiedzUsuńJa bym mogła takie pyszności jeść ciągle!
OdpowiedzUsuńJa kolorowo! Przyznam że nie przepadam za truskawkowymi lodami i tego typu smakołykami, ale wygląda bajecznie
OdpowiedzUsuń