Przejdź do głównej zawartości

Podwójnie czekoladowe babeczki na oleju (wilgotne i puszyste)

Moi kochani w dniu wczorajszym obchodziliśmy światowy dzień czekolady, który prawie bym przegapiła, choć czekoladę kocham. Późnym popołudniem za namową córki wymyśliłam, że przepis który na tę okoliczność wam zapodam będzie niezwykle prosty. Babeczki czekoladowe o niezwykłej strukturze, pięknie rosnące i niezwykle aromatyczne. Babeczki, bez masła czy też margaryny przygotowane na oleju roślinnym ( ja stawiam na rzepakowy). 
 Krem również czekoladowy, stabilny i  bez grama żelatyny. Szczypta posypki i dzień czekolady godnie uczczony. 







Składniki na ok 18 szt: 

Wszystkie składniki na ciasto muszą być  w temperaturze pokojowej: 

95 g mąki pszennej 450 
42 g ciemnego kakao holenderskiego (gorzkie)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru kryształ 
80 g cukru trzcinowego jasnego 
szczypta soli 
2 jajka (L)
80 ml oleju roślinnego 
100 ml maślanki 
2 łyżki ekstraktu kawowego 

Na krem : 

200 g śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone 
100 g gorzkiej czekolady 
4 łyżki ciemnego kakao przesianego
2 łyżeczki cukru pudru (można pominąć)


Wykonanie : 
1. Mąkę dokładnie przesiać wraz z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i solą.
2. Maślankę wymieszać w dwoma jajkami miksować dodając partiami cukry, następnie cienką stróżką wlewać olej. Na końcu dodać ekstrakt, dobrze zmiksować. 
3. Połowę płynu wymieszać z suchymi składnikami, gdy stworzą jednolitą masę dodać drugą partię. 
4. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełniać jedynie do połowy wysokości. Pieczemy babeczki w 175 st C przez 18-22 minut. Studzimy po upieczeniu. 
5. Śmietankę mocno schłodzoną wraz serkiem ubijamy na puszysty krem, uważając by go nie przebić. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy (czekolada ma być wciąż płynna). Łączymy czekoladę z kremem następnie przesiewamy kakao i cukier puder. Wszystko miksujemy bardzo krótko by krem się nie zważył. Chłodzimy. Nakładamy do rękawa i wyciskamy na zimne babeczki. 

Smacznego. 




Komentarze

  1. Wygląda bardzo smakowicie, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyglądają te babeczki, ale nie lubię czekolady

    OdpowiedzUsuń
  3. Czuć moc czekolady.Od czasu do czasu warto sobie pozwolić na taką przyjemność. Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjawiskowo wygladaja bardzo kuszaca propozycja

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie wczoraj królowały babeczki czekoladowe na bazie bananów ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadam czekolady i ciastek,ale dlaczego nie zrobic takich babeczek dla gości?
    Fajnie wyglądają i pewnie smakują.
    Wilgotne i puszyste dobrze się kojarzą.
    Też życzę smacznego!
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam, niebo w gębie :) Może w święta się uda?

      Usuń
  7. Jak pięknie wygląda! Ale bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  8. Przytulam przepis i będę korzystać ;) Kocham czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie się na nie skuszę, przepis wykorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają smakowicie.
    Będę musiała kiedyś wypróbować ten przepis!
    Dominika D.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam czekoladowe desery, więc przy nadarzającej się okazji na pewno go wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Często robiłam z siostrzenica babeczki. Ona uwielbia pomagać. Z takiego przepisu nie robiliśmy, pora wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. często robię babeczki na oleju czekoladowe też bardzo lubie

    OdpowiedzUsuń
  14. Takiego smaka mi zrobiłaś, że chyba jutro rano je upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Szkoda, że jestem na diecie... Wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ojejciu! Jakie pyszności! Przytylam na sam widok.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale apetyczne! Widzę, że ciasto ma wilgotną konsystencję :) mniam, jem oczami!

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię piec muffinki i zabieram je ze sobą na drugie śniadanie do pracy. Czasami też piekę ciastka z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ i wtedy w pracy mam prawdziwą ucztę, muszę przynosić więcej bo moi współpracownicy uwielbiają te ciastka!

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Fit przekąska - Chipsy z czerwonej soczewicy z bazylią i pomidorami

Nie ma co się szczypać jest karnawał i jak co roku strony kulinarne zalewa fala przepisów na pączki, chrusty, faworki i inne tego typu przysmaki. Trochę mi nie po drodze na ten czas zapodawać przepis na te kaloryczne, choć smakowite kąski...więc, postanowiłam że dzisiaj postawię na coś wręcz przeciwnego.  W szafce od dłuższego czasu zalegała mi soczewica, której nie zmieściłam w pojemniku. Zazwyczaj takie resztki lądują w zupie, lub jakieś paście do chleba. Tym razem wymyśliłam inne zastosowanie  soczewicy w mojej kuchni.  Przyznaję, że rzadko ale jednak kupuję czasem gotowe przekąski, choć nie jestem ich fanką. Zdecydowanie wolę stać w kuchni kilkanaście minut dłużej i przygotować domowe chipsy z piekarnika, lub frytownicy. Dzisiaj przedstawię wam moją wersję przekąski, która odmieni wasze spojrzenie na strączki i nawet jeśli nie lubicie smaku soczewicy to zapewniam, że w tej przekąsce jej nie wyczujecie.  Jedynym poświęceniem z waszej strony będzie...

Fit Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze

Chodź dzisiejszy przepis będzie dedykowany głównie weganom i tym na diecie bezglutenowej, to gwarantuję że bułeczki podbiją też nie jedno najbardziej wybredne podniebienie. Trudno nazwać dzisiejszy produkt bułeczkami, bo z takimi klasycznymi praktycznie nie mają nic wspólnego. Są w 100 % wegańskie nie zawierają jajek,drożdży a dodatkowo są bezglutenowe. Niemożliwe? a jednak... Następnym szczegółem odróżniającym vege bułeczki od tych zwykłych jest sposób ich przygotowania. Przygotowane bowiem zostały w parowarze i tym samym bliżej im do tradycyjnych buchtów in.(parowańców,bułek na parze). Słodkie, delikatne no i zaskakująco sycące. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa, a bułeczki rosną dzięki kombinacji sody oczyszczonej i octu. Bez obaw octu nie wyczujecie po upieczeniu, ma on za zadanie aktywować działanie sody oczyszczonej. Smak aksamitny i bogaty z wyraźnie wyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjn...

Kluski na parze w sosie czekoladowym

Yum Choć wariantów tych drożdżowych klusek jest naprawdę wiele, to powiem wam że dla nie jednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji:  500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka słodzącego)* można pominąć w wersji wytrawniej...

Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta

Kto z nas choć raz nie miał w domu takiej sytuacji, że zostało ciasta lub kruchych ciastek i były one wręcz niejadalne???. Ja przyznam się szczerze, że zdarza się to u mnie nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki  o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać mu drugie życie i przerobiłam na słodkie pełne smaku i bakalii małe bajaderki. Są one nie mal w każdej cukierni, piekarni i przybierają różne nazwy od kartofelków po kulki firmowe i tak naprawdę  różnią się dodatkami i smakiem, ale zawsze są to ciemne kulki kształtem przypominające ziemniaczki (kartofelki). Szczerze mówiąc pamiętam czasy, gdy dojeżdżałam do szkoły średniej i co jakiś czas zaglądałam do pobliskiej cukierenki, tam zaw...

Empanadas z bananami i czekoladą (White sugar free)

Jak już zapewne wiecie jestem fanką wszystkiego co związane jest z kulturą latynoamerykańską. Dzisiaj powrót do Meksyku i do bardzo popularnej potrawy a raczej deseru pochodzącego z tego kraju. Empanadas... W meksyku bardziej kojarzone są z ciastem składanym na kształt pieroga wykonane na bazie tortlli i z wytrawnym nadzieniem, ale u mnie trochę inaczej. Wersja na słodko z bananami, i ciemną czekoladą została przeze mnie nieco ulepszona i wzbogacona o uprażone orzechy laskowe. Moje empanadas wykonane zostały na bazie ciasta francuskiego, co nadało dodatkowego wymiaru tym słodkim trójkątom. Słodka przekąska, doskonale sprawdzi się na wszelkich rodzinnych imprezach a co najlepsze jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 25 minut. Zachęceni, to mam jeszcze jedną dobrą informację dla zwolenników słodkości bez białego cukru. Do przepisu nie użyłam ani grama, a nadzienie zyskało słodycz płynącą z bananów. Doskonała przystawka na każdego rodzaju kinder party. Zapraszam.  ...

Flan waniliowy

Jest wiele deserów na świecie, nad którymi nie ma co dyskutować, w kwestii tego skąd się wywodzą i z jakim krajem się od razu kojarzą. Myślisz Francja, mówisz Crème brûlée, myślisz Włochy, mówisz Tiramisu, mówisz Polska, myślisz kremówka, czy też makowiec. Oczywiście to jedynie przykłady. Dzisiaj chciałabym wam zaserwować deser, który przeważnie kojarzony jest z Hiszpanią a tak naprawdę hiszpański do końca nie jest. W tym wpisie chciałabym zaznaczyć fakt, że poszukując informacji na temat dzisiejszego dania byłam mocno zaskoczona jego genezą. Dlaczego??? , bowiem okazało się że Flan chodź większości kojarzony z Hiszpanią  właśnie, tak naprawdę swoje początki  miał za czasów panowania Imperium Rzymskiego, i później pod wpływem licznych migracji i prób udoskonalania przepisu stał się firmowym deserem chociażby Meksyku, choć w wielu miejscach będzie ciągle przypisywany jest jako typowy deser Hiszpanii. Co ciekawe, Francuzi też mają swój "flan" i jest on klasyką cukierni...

Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free)

Len... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia się tzw. półki zdrowia w znanej sieci marketów odkryłam mąkę lnianą. Za bardzo nie miałam na nią innego pomysłu niż tradycyjne zaparzanie jej i stosowanie jako osobny napar lub baza do koktajlów. Aż do dziś kiedy to nieco eksperymentalnie postanowiłam zrobić z niej placuszki. Bazą placuszków był banan, bo przecież przepis jest wegański i nie było mowy o zastosowaniu jajek, a tzw. bazą suchą wspomniana mąka lniana w połączeniu z moją ulubioną kokosową. Oprócz tego woda mineralna,cynamon i cukier kokosowy. Samo zdrowie. I zapewniam was, że nawet  Ci co nie są przekonani co do smaku siemienia lnianego czy też samej mąki to się nie zawiodą na walorach smakowych. Banan i kokos nadają dominującą nutę aromatyczną a cynamon ją wzbogaca. Placuszki podałam z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami, w tym naszymi...

HIT- Różowe miękkie ciastka malinowe

W ramach prowadzonej kampanii uświadamiającej o roli cukrów prostych w naszym życiu postanowiłam przedstawić wam ciastka, które zachwycą was nie tylko wizualnie ale i smakowo. Ten przepis w szczególności polecam wszystkim zapracowanym mamom, które dbają o żywienie swoich pociech i nie ograniczają im słodyczy do zera. Oczywiście wszystko z umiarem. Chcecie więcej informacji na temat cukru i jego roli w naszym życiu ??? To ponownie zapraszam was do odwiedzenia strony   www.uczymyjakslodzic.pl  W kilku słowach o samych ciastkach. Z wierzchu i od spodu kruche a w środku struktura najlepszego biszkoptu połączona z piaskową konsystencją ciasta ucieranego. Nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Miękkie i aromatyczne z wyraźnie wyczuwalnym smakiem malin i kontrastującym kwaskowym cytrusowym posmakiem. Poezja wśród wszystkich ciastek. Relatywnie mała ilość cukru uwypukla i wręcz podkreśla naturalne aromaty.   Mamy lato- lato to czas świeżych owoców. Za chwilę pojawią się moj...

Kanapka bawarska z kiełbaskami norymberskimi

Witajcie w nowym roku. Nowy rok przyniósł mi nowe wyzwania. Zostałam ambasadorem marki ALDI i niemniej wpis ten stanowi integralną część mojego udziału w kampanii.  Fast food wciąż modny, okryty złą sławą, przyprawiający nas o ból głowy w kwestii zawartych w nim kalorii. Co sprawia, że ciągle nie możemy zmienić naszych nawyków żywieniowych? Lenistwo, brak czasu, lub nieumiejętne podejście do tematu codziennego odżywiania. Jeśli już stawiamy na tzw. FAST FOOD, to zróbmy go w domu. Ja dzisiaj mam dla was szybką alternatywę dla kupnych zapiekanek, bądź co gorsza mrożonek, które podgrzewamy w kuchence mikrofalowej.  Wszystkie składniki kupicie w jakimkolwiek sklepie stacjonarnym, ale jako że wpis będzie lokował konkretny produkt i sieć marketów marki ALDI polecam kupić wszystko właśnie tam. Moja zapiekanka jest wzorowana na "Nürnberger Bratwürste" a konkretnie Drei im Weckla , czyli kanapce rodem z Bawarii.  Oczywiście moja ma zdrowe dodatki pod postacią świeżych warz...

Waniliowy sernik z kruszonką

To ciasto które dzisiaj wam zaprezentuje zna chyba każdy. Sernik z kruszonką, słodki z wyraźną nutą wanilii na kruchym spodzie i z kruszonką maślaną. Smak dzieciństwa i podstawowe ciasto wielu przyjęć. Prosty, smaczny i tak aromatyczny, że można by go jeść bez końca. Składniki na kruche ciasto: 220 g  mąki pszennej 120 g  cukru 100 g masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 żółtka  30 g kakao Składniki na masę serową: 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 jajek 100 g masła 1 laska wanilii  szczypta soli Na kruszonkę :  Składniki: 150 g mąki pszennej  100 g cukru  100 g masła  Wykonanie:  Ciasto kruche 1. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i ugniatamy palcami tak, by zrobiły się jak najmniejsze grudki. Gdy jest...

Łączna liczba wyświetleń

685,068