Dawno nie wrzucałam żadnego przepisu na sernik, więc dzisiaj zapodam wam przepis, który zapewni wam pełną satysfakcję smaku. Cóż dobry sernik wymaga jednak kalorii w swym składzie, więc jeśli aktualnie jesteście na diecie, to będziecie mieli co spalać. Sernik, jest tak delikatny, puszysty i wilgotny, że z całą pewnością trudno będzie wam się od niego oderwać. Nieskromnie dodam, że wśród wszystkich dotychczasowych serników ten jest zdecydowanie najlepszy. Szczególnie polecałabym przygotować ten wypiek na jakąkolwiek rodzinną uroczystość, bo jest bardzo uniwersalny i możecie zestawić go z dowolnymi owocami. Zachęcam was do spróbowania, bo jestem przekonana, że gdy raz spróbujecie, będziecie chcieli więcej.
Składniki:
500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
250 g mascarpone
4 jajka duże
170 g masła
160 g miałkiego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
sok z połowy cytryny
80 g budyniu śmietankowego
Wykonanie:
1. Ser mielimy a następnie łączymy z mascarpone . Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka. Przesiewamy proszek budyniowy. Wlewamy sok z cytryny. Wszystko dobrze ze sobą łączymy, miksując na niskich obrotach.
2. Masę serową przekładamy do reszty i miksujemy do połączenia składników.
3. Keksówkę 32cm x 13cm x 8 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać połowę masy. Borówki obtaczamy w mące i wykładamy na masę serową. Na borówki wlewamy drugą połowę masy i na wierzchu rozkładamy pozostałą część owoców oraz pokruszone biszkopty.
4. Do dużej formy wlewamy wrzątek i ustawiamy na najniższy, stopniu w piekarniku. keksówkę ustawiamy na środkowej półce w piekarniku. Po 30 minutach przykrywamy wierzch sernika folią aluminiową by nie spiec wierzchu.
5. Sernik pieczemy w 170 st C przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku uchylając drzwi. Po wystudzeniu wyjmujemy i studzimy do temperatury pokojowej.
6. Wywracamy do góry dnem ustawiając na paterze. Dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty.
Przepis bardzo ciekawy muszę go spróbować http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam, bo sernik jest przepyszny.
Usuńhmmm jeszcze takiego sernika nie próbowałem ale brzmi intrygująco i wygląda smacznie :) - sernik to moje ulubione ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda dużo mniej atrakcyjnie aniżeli smakuje. Zachęcam do wypróbowania.
UsuńCzas najwyższy zrobić nowy sernik, a ten twój brzmi baaardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSernik jest niezwykle delikatny .
OdpowiedzUsuńNie za bardzo przepadam za sernikami, ale Twój bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, bo jest bardzo delikatny i puszysty.
Usuńzdecydowanie niebiański, wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńNietstey mam dwie lewe ręce do pieczenia :P
OdpowiedzUsuńMyślę, że taki sernik nie jest trudny do zrobienia. Zawsze warto spróbować.
UsuńBiorę w ciemno do sprawdzenia. ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, i oczywiście czekam na recenzję jak poszło.
UsuńOch, jakbym zjadła takie cudo... Uwielbiam piec, tylko do sernika nigdy nie miałam ręki. Twój przepis wkrótce sprawdzę, bo w domu wszyscy uwielbiają ten wypiek.
OdpowiedzUsuńU mnie jest podobnie jeśli chodzi o zamiłowanie do serników. A ten jest łatwy i efektowny.
Usuńświetny przepis, z pewnością wypróbuje przy najbliższej okazji
OdpowiedzUsuńBardzo polecam.
UsuńUwielbiam serniki. Moja teściowa zrobiła raz jagodowy i to było przepyszne. Niestety ja nie umiem robić sernika, nigdy mi nie wyszedł.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować ten z powyższego przepisu. Jest łatwy w wykonaniu a smak broni się sam.
UsuńJezu jestem teraz na diecie i jak nie lubiłam serników, tak bym zjadła ten w całości! Super wygląda.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Dziękuję.
UsuńO, siedzi własnie obok mnie wielbiciel puszystych i kremowych ciast.
OdpowiedzUsuńhmm, skądś to znam. Mój mąż to sernikoholik.
UsuńUwielbiam pieczone serniki - to najlepsze ciasto na świecie! Przepis do wypróbowania. 😃 Mniam!
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować.
Usuńo tak! serniki zawsze i wszędzie. Z borówkami jednak nie miałem okazji jeszcze spróbować.
OdpowiedzUsuńTo też był mój pierwszy raz jeśli chodzi o sernik z borówkami ale sprawdziły się w przepisie w 100 %.
UsuńLecę do sklepu po składniki :-)
OdpowiedzUsuńSuper... Daj znać jak poszło.
UsuńBardzo lubię ciasta budyniowe :)
OdpowiedzUsuńJa również, a tutaj budyń ma swoją wyjątkową rolę bo czyni ciasto bardzo puszystym.
UsuńWygląda naprawdę smakowicie i lekko, na pewno spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.
UsuńO mamo! Ale bym jadła!
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować przepis.
UsuńW sobotę zrobię:) Przekonałaś mnie borówkami :)
OdpowiedzUsuńBorówki bardzo dobrze się komponują z lekkością masy serowej więc polecam
UsuńSuper! Wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńDziękuję i czekam na recenzję
UsuńSerników ci u nas dostatek, ale może i ten przetestujemy :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam
OdpowiedzUsuńA jaki rozmiar keksówki?
OdpowiedzUsuń32cm x 13cm x 8 cm .
Usuń