Przejdź do głównej zawartości

Chałka domowa z prawdziwą wanilią i kruszonką

Święta, święta i już po. Nie zdążyłam się z wami podzielić przed świętami przepisem, który absolutnie skradł moje serce i wiem, że nie raz jeszcze go wykorzystam. Nie rzadko przygotowuję domowe pieczywo i zazwyczaj przed świętami u mnie to jest priorytet. Dzisiaj chcę wam przedstawić recepturę na domową chałkę z słodkim, mięciutkim wnętrzem i obłędnym waniliowym aromacie. Chałkę zdobi kruszonka z maślanych herbatników oraz szczypta maku. Do wielkanocnego koszyczka sprawdzi się świetnie, U mnie z podanej porcji ciasta wyszły dwie spore sztuki i znikły równie szybko jak się pojawiły. 
Ciekawi??? to czytajcie przepis, który zamieszczam poniżej. 









Składniki : 

Na ciasto:

50 g drożdży świeżych
170 g cukru
500 g mąki pszennej tortowej typ 450 (+ trochę do podsypania)
200 ml ciepłego mleka 3,2% (około 40°c)
4 żółtka jajek (L) 
1-2 białka do posmarowania chałki
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 
1/2 laski wanilii 
100 g masła
1/4 łyżeczki  soli

Ponadto : 
40 g herbatników maślanych 
2 łyżki niebieskiego baku suchego 

Wykonanie : 
1. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, aż staną się płynne. Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie, w które wlewamy drożdże oraz ciepłe mleko. Rozrabiamy rozczyn z 2 łyżkami mąki i  odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut.
2. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy żółtka utarte z pozostałą ilością cukru i cukrem waniliowym domowym oraz nasionami z połowy laski wanilii, a także roztopione i przestudzone masło i sól. 
3.Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość) na ok 1,5 godziny. Ponownie je zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. 
4.Z każdej kulki  formujemy wałek, i dzielimy na pięć kawałków (można również na 3) zależy jaką plecionkę chcecie uzyskać. Ważne by każdy wałek miał cieńsze końce. Z wałków zaplatamy warkocz. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. 
5. Wyrośniętą chałkę smarujemy obficie lekko roztrzepanym białkiem. Posypujemy wcześniej rozkruszonymi herbatnikami i makiem. Pieczemy każdą chałkę na złocisty kolor 20-25 minut w 180 st C. 









Komentarze

  1. Wygląda smakowicie. U mnie na stole w tym roku gościła babka drożdżowa ze skórką pomarańczy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie przygarnę przepis, chałka to pieczywo, które cieszy się u nas powodzeniem, wystarczy do niej masło i miód. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam, że jej przygotowanie jest trudniejsze, a tu okazuje się, że wcale nie. :)

      Usuń
  3. Jejku chałka wygląda wspaniale. Ostatnio chodzi za mną jej smak. Dzięki Twojemu przepisowi może sama spróbuję ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie w domu również bardzo często robimy drożdżowe ciasta. Bardzo je lubię. 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie piekę drożdżowych ciast. Jednak chałkę lubię. W dzieciństwie bardzo często zajadaliśmy ją do herbaty 😁

    OdpowiedzUsuń
  6. Taką ciepłą z masełkiem sama chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie chałki, sama piekę prawie identyczną...ale potem sama wyglądam jak chałka ;-D

    OdpowiedzUsuń
  8. Och taka chałka musi być obłędna. Bardzo lubimy na śniadanie zjadać z masełkiem i dżemem, ale kupcza to na pewno nijak ma się do domowej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią skorzystam z przepisu - mój syn uwielbia chałkę :) Z chęcią mu ją przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj za taką chałeczkę to bym się dała pokroić! Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam chałkę z masłem i kakao pychota .

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłaś mi smaka na chałkę!
    Z chęcią bym ją zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam chałkę ale takiej domowej nie jadałam jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie lubię chałki, ale ta naprawdę kusi!

    OdpowiedzUsuń
  15. Boszhe, ta chałka jest obłędna! Nie wiem czy zrobię bo nie jest prosta w przygotowaniu ale chętnie wprosiłabym się do Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jako dziecko bardzo lubiłam, ale warunek był taki, że musi być blada i mieć sporo kruszonki.

    OdpowiedzUsuń
  17. No niee... dopiero co jadłam, a zrobiłam się głodna na myśl o tej panna cocie <3
    Ania z ModaNaBloga :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moje dzieci uwielbiają chałkę, chętnie skorzystam z przepisu - dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam chałkę, jednak nigdy nie przyrządzałam jej samodzielnie. Na pewno nadarzy się okazja, aby wykorzystać Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubię chałkę.
    Niestety nigdy nie robiłam. Może czas, by spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Fit przekąska - Chipsy z czerwonej soczewicy z bazylią i pomidorami

Nie ma co się szczypać jest karnawał i jak co roku strony kulinarne zalewa fala przepisów na pączki, chrusty, faworki i inne tego typu przysmaki. Trochę mi nie po drodze na ten czas zapodawać przepis na te kaloryczne, choć smakowite kąski...więc, postanowiłam że dzisiaj postawię na coś wręcz przeciwnego.  W szafce od dłuższego czasu zalegała mi soczewica, której nie zmieściłam w pojemniku. Zazwyczaj takie resztki lądują w zupie, lub jakieś paście do chleba. Tym razem wymyśliłam inne zastosowanie  soczewicy w mojej kuchni.  Przyznaję, że rzadko ale jednak kupuję czasem gotowe przekąski, choć nie jestem ich fanką. Zdecydowanie wolę stać w kuchni kilkanaście minut dłużej i przygotować domowe chipsy z piekarnika, lub frytownicy. Dzisiaj przedstawię wam moją wersję przekąski, która odmieni wasze spojrzenie na strączki i nawet jeśli nie lubicie smaku soczewicy to zapewniam, że w tej przekąsce jej nie wyczujecie.  Jedynym poświęceniem z waszej strony będzie...

Kluski na parze w sosie czekoladowym

Yum Choć wariantów tych drożdżowych klusek jest naprawdę wiele, to powiem wam że dla nie jednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji:  500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka słodzącego)* można pominąć w wersji wytrawniej...

Empanadas z bananami i czekoladą (White sugar free)

Jak już zapewne wiecie jestem fanką wszystkiego co związane jest z kulturą latynoamerykańską. Dzisiaj powrót do Meksyku i do bardzo popularnej potrawy a raczej deseru pochodzącego z tego kraju. Empanadas... W meksyku bardziej kojarzone są z ciastem składanym na kształt pieroga wykonane na bazie tortlli i z wytrawnym nadzieniem, ale u mnie trochę inaczej. Wersja na słodko z bananami, i ciemną czekoladą została przeze mnie nieco ulepszona i wzbogacona o uprażone orzechy laskowe. Moje empanadas wykonane zostały na bazie ciasta francuskiego, co nadało dodatkowego wymiaru tym słodkim trójkątom. Słodka przekąska, doskonale sprawdzi się na wszelkich rodzinnych imprezach a co najlepsze jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 25 minut. Zachęceni, to mam jeszcze jedną dobrą informację dla zwolenników słodkości bez białego cukru. Do przepisu nie użyłam ani grama, a nadzienie zyskało słodycz płynącą z bananów. Doskonała przystawka na każdego rodzaju kinder party. Zapraszam.  ...

Śliwki w korzennym syropie, czyli lato zamknięte w słoiku.

Yum Doceniając obfity plon mojej przydomowej śliwki, która w tym roku naprawdę miała tyle owoców, że aż żal ich nie wykorzystać postanowiłam trochę zaszaleć i po raz pierwszy zrobić nie konfiturę, a śliwki w syropie. Przepis prosty, a same śliwki w towarzystwie korzennych przypraw oraz skórki pomarańczowej bardzo dobrze się prezentują. Nic dodać nic ująć, zima mi nie straszna. Jeśli jeszcze nie wiecie jak wykorzystać śliwki, a w waszych spiżarniach macie już powidła lub śliwkowe konfitury, to ten przepis na pewno się sprawdzi. Zapraszam i gorąco polecam póki na świeże owoce jest czas!. Składniki: przepis na 1 kg: 1 kg śliwek 1 kg cukru sok z połowy dużej cytryny 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego kora cynamonu 5 szt. goździków  0,5 szt anyżu  skórka pomarańczowa z połowy pomarańczy Wykonanie:  1. Śliwki myjemy i drylujemy usuwając pestki. Połówki przekładamy od razu do miski i wlewamy sok z cytryny oraz wsypujemy cukier. Tak przygo...

Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta

Kto z nas choć raz nie miał w domu takiej sytuacji, że zostało ciasta lub kruchych ciastek i były one wręcz niejadalne???. Ja przyznam się szczerze, że zdarza się to u mnie nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki  o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać mu drugie życie i przerobiłam na słodkie pełne smaku i bakalii małe bajaderki. Są one nie mal w każdej cukierni, piekarni i przybierają różne nazwy od kartofelków po kulki firmowe i tak naprawdę  różnią się dodatkami i smakiem, ale zawsze są to ciemne kulki kształtem przypominające ziemniaczki (kartofelki). Szczerze mówiąc pamiętam czasy, gdy dojeżdżałam do szkoły średniej i co jakiś czas zaglądałam do pobliskiej cukierenki, tam zaw...

Flan waniliowy

Jest wiele deserów na świecie, nad którymi nie ma co dyskutować, w kwestii tego skąd się wywodzą i z jakim krajem się od razu kojarzą. Myślisz Francja, mówisz Crème brûlée, myślisz Włochy, mówisz Tiramisu, mówisz Polska, myślisz kremówka, czy też makowiec. Oczywiście to jedynie przykłady. Dzisiaj chciałabym wam zaserwować deser, który przeważnie kojarzony jest z Hiszpanią a tak naprawdę hiszpański do końca nie jest. W tym wpisie chciałabym zaznaczyć fakt, że poszukując informacji na temat dzisiejszego dania byłam mocno zaskoczona jego genezą. Dlaczego??? , bowiem okazało się że Flan chodź większości kojarzony z Hiszpanią  właśnie, tak naprawdę swoje początki  miał za czasów panowania Imperium Rzymskiego, i później pod wpływem licznych migracji i prób udoskonalania przepisu stał się firmowym deserem chociażby Meksyku, choć w wielu miejscach będzie ciągle przypisywany jest jako typowy deser Hiszpanii. Co ciekawe, Francuzi też mają swój "flan" i jest on klasyką cukierni...

Łatwy bezglutenowy chleb ziemniaczany z nasionami babki jajowatej ( Vege & Gluten free)

Drodzy moi w obliczu pewnego wyzwania zadano mi bym upiekła chleb bezglutenowy jak najbardziej zbliżony do zwykłego pszennego. Czy mi się udało? sami musicie ocenić. Mało tego że chleb jest bezglutenowy, to jeszcze ma sporo błonnika, dzięki obecności łusek z babki jajowatej i nasion babki płesznik. Kolejną jego zaletą jest to, że jest również dobry dla osób na diecie wegańskiej. Chleb jest drożdżowy i jest łatwy  do wykonania, pięknie rośnie i nie pęka. Następnym plusem jest to, że ma niebywale piękną chrupiącą, rumianą skórkę, a w środku jest jak dobrze upieczony najzwyklejszy chleb pszenny. Pieczywo nie kruszy się za nadto po ukrojeniu i spokojnie zastąpi nie jeden sklepowy pełen chemii bochenek. Kwestię czasu potrzebnego do wykonania od wyłożenia składników na blat, po wyjęcie ciepłego bochenka zamkniecie w ok. 3,5 godzinach.  Polecam jak zwykle wszystkim.  Składniki na 1 duży bochenek :  500 g mąki ziemniaczanej 25 g mąki lnianej (jeśli n...

Muffinki z białą czekoladą, kremem mlecznym i gorzkimi guziczkami

Babeczki, weekend i czas spędzony z z dzieckiem w kuchni to bezcenne chwile, które dodają skrzydeł. Od rana moja Nikola nagadywała by zrobić jakieś pyszne babeczki z kremem. Przyznam szczerze, że rzadko je przygotowuję, bo zawsze jest ich za mało, to też wszystkie inne ciasta mają przewagę na nimi, głównie ze względu na ilość. Uległam jednak po jej wielogodzinnych namowach i oto są pyszne, miękkie i aromatyczne. Na pewno nie jest to przepis dla osób dbających o dietę, ale sami przyznacie, że są urocze. Jeśli chodzi o ciasto to nie ma w nim nic skomplikowanego, i nawet największy amator w pieczeniu powinien sobie z nim poradzić. Dodatek większych kawałków białej czekolady nadaje ciekawej faktury i  oczywiście smaku. Dwa słowa o kremie. To taki krem, ciężkiego kalibru, dlaczego?... Masło, mascarpone, mleko w proszku, wanilia,cukier puder i odrobina żelatyny. Całość zakrawa na małe bombki kaloryczne, ale czego się nie robi dla ukochanych osób. A u mnie takie ciasta mają wzięcie....

Racuchy bezglutenowe na maślance (ryżowo-jaglane)

Spieszę dziś do was z prostym i mega smacznym przepisem na racuchy.  Niestandardowe, bez drożdży, białego cukru i glutenu. Zdrowe, smaczne i zaskakująco puszyste. Dla dzieci miła odmiana dla tych tradycyjnych. Do przygotowania racuchów użyłam maślanki truskawkowej a gęstości nadaje banan. Zamiast tradycyjnej białej mąki użyłam mieszanki mąki ryżowej i jaglanej. Jeśli chodzi o smak, to nikt się nie połapał, że to wersja bezglutenowa. Zatem zapraszam do testowania przepisu. Składniki :  1 dojrzały banan ok. 100 g  pół szklanki mąki ryżowej  1/4 szklanki mąki jaglanej  2 jajka średnie lub jedno duże  1,5 szklanki maślanki  1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej  Wykonanie :  1. Banana obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę dodajemy maślankę. Mieszamy. Obie mąki przesiewamy stopniowo z sodą do masy. Miksujemy do połączenia.  2. Wbijamy dwa jajka i łączymy starannie...

Niebiański sernik budyniowy z borówkami amerykańskimi

Dawno nie wrzucałam żadnego przepisu na sernik, więc dzisiaj zapodam wam przepis, który zapewni wam pełną satysfakcję smaku. Cóż dobry sernik wymaga jednak kalorii w swym składzie, więc jeśli aktualnie jesteście na diecie, to będziecie mieli co spalać. Sernik, jest tak delikatny, puszysty i wilgotny, że z całą pewnością trudno będzie wam się od niego oderwać. Nieskromnie dodam, że wśród wszystkich dotychczasowych serników ten jest zdecydowanie najlepszy. Szczególnie polecałabym przygotować ten wypiek na jakąkolwiek rodzinną uroczystość, bo jest bardzo uniwersalny i możecie zestawić go z dowolnymi owocami. Zachęcam was do spróbowania, bo jestem przekonana, że gdy raz spróbujecie, będziecie chcieli więcej. Składniki:  500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 250 g mascarpone 4 jajka duże 170 g masła 160 g miałkiego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego sok z połowy cytryny 80 g budyniu śmietankowego Wykonanie:  1. Ser mielimy a ...

Łączna liczba wyświetleń