Dzisiaj krótko i na temat, wciąż jesteśmy w trakcie przygotowań do świąt, więc mam dla was sernik. Ja osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. Na takie okazje nie żałuję czasu ani składników.
Sernik królewski chyba zna każdy u mnie jednak będzie to wersja świąteczna. Do masy serowej bowiem wkrada się obłędna nuta marcepanu, która podbita została nutką pomarańczy oraz anyżu. Ciasto kruche kakaowe z nutką piernika dopełni całości.
Sernik królewski chyba zna każdy u mnie jednak będzie to wersja świąteczna. Do masy serowej bowiem wkrada się obłędna nuta marcepanu, która podbita została nutką pomarańczy oraz anyżu. Ciasto kruche kakaowe z nutką piernika dopełni całości.
Przypominam, że zarówno piękną formę do tarty ze zdobną powłoką imitującą kamień . która u mnie pełni rolę patery ,jak i złote łyżeczki możecie kupić na stronie producenta AMBITION klikajcie tutaj http://ambition.pl.
Składniki na kruche ciasto:
420 g szklanki mąki pszennej
50 g kakao
300 g masła 82%
140 g cukru
2 żółtka jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
Składniki na masę serową:
1 kg mielonego twarogu
200 g serka mascarpone
5 jajek (L)+ 2 białka
150 g cukru
40 g mąki migdałowej
10 g skrobi ziemniaczanej
100 g masła
skórka otarta z dwóch pomarańczy
1/4 łyżeczki mielonego anyżu
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub likieru amaretto
Wykonanie :
1. Mąkę przesiewamy wraz z kakao i przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Do misy dodajemy zimne masło i zagniatamy krótko na kruszonkę. Dodajemy dwa żółtka, sól oraz cukier a następnie krótko jedynie do połączenia się składników zagniatamy ciasto i natychmiast zawijamy w folię i chłodzimy min. 1 godzinę w lodówce.
2. Przygotowujemy masę serową. Jajka i dwa białka wbijamy do miski i ubijamy je z cukrem na puszystą masę. Ważne by cukier całkowicie się rozpuścił. Do osobnej miski dajemy zmielony ser, serek mascarpone oraz przesianą skrobię, mąkę migdałową oraz anyż. Wszystko mieszamy a następnie łączymy partiami z masą jajeczną. Na koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz startą skórkę z dwóch pomarańczy oraz ekstrakt lub likier.
3. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części. Ścieramy pierwszą część do formy prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Podpiekamy spód przez 20 minut w 180 st C
Wylewamy masę serową i ścieramy na wierzch drugą część ciasta. Sernik pieczemy przez 1 godzinę w 170 st C. Po u pieczeniu zostawiamy go w piekarniku uchylając drzwiczki.
4. Najlepiej smakuje z dodatkiem cukru pudru i cynamonu na wierzchu.
Uwielbiam sernik w każdym wydaniu i na każdą okazję. 😊
OdpowiedzUsuńuwielbiam sernik, bardzo fajny przepis, więc przepisuję go do swojego brulionu. A zdjęcia są MEGA! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKocham serniki. Również piekę sernik królewski na każde święta Bożego Narodzenia. Na Wielkanoc także robię sernik, ale zupełnie inny. U mnie jest sprawdzony przepis od lat. Mam go z zeszytu mojej babci. 😊 Nie znaczy to jednak, że nie jestem ciekawa Twojej wersji, bo jestem. ☺️ A zdjęcia rzeczywiście piękne. Mam taką samą formę do tarty i jeszcze jedną, w kolorze białym. 😊
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik, kojarzy mi się z czasami dzieciństwa. Gdy moja Mama miała więcej sił i czasu zagniatała kakaowe ciacho, a ja pomagałam jej z mieleniem sera. Dziś częściej idziemy na skróty - spód z kupnych ciasteczek, dekoracje z delicji, ale to właśnie ten domowy sernik jest dla mnie idealny <3
OdpowiedzUsuńTakiego sernika z marcepanem jeszcze nie jadłam :) Sernik na święta musi być, ale kochamy go jeść teżprzez cały rok.
OdpowiedzUsuńO esssuuuu! Co Ty mi z rana robisz! Nie widzę innej możliwości jak zrobic takie w domu i to jak najszybciej !
OdpowiedzUsuńU mnie też nie ma świąt bez sernika, a Twój wygląda wyjątkowo pieknie :) Lubie połączenie z ciemnym ciastem!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Niestety nie jem produktów pochodzenia zwierzęcego, więc na taki sernik mogę co najwyżej popatrzeć na zdjęciu w sieci, ale jestem przekonana, że smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://tamczytam.blogspot.com/2019/11/nastepnym-razem.html
Uwielbiam sernik. A ten, w przepięknej aranżacji na pewno wypróbuję! Wygląda po prostu pysznie! Patrycja
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Uwielbiam ten sernik jednak sanago jeszcze nie piekłam.
OdpowiedzUsuńMogę do Ciebie przyjść po kawałeczek? Uwielbiam serniki, a sama dopiero niedawno zaczęłam piec tradycyjny śląski kołocz z serem i to jest szczyt moich możliwości.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :) Zapewne jest to bardzo smaczny serniczek :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam sernika. U mnie na święta musi być makowiec.
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie! to połączenie to jakaś magia ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Uwielbiam serniki i chętnie się na ten skuszę :)
OdpowiedzUsuńA ja sobie nie wyobrażam świat bez makowca.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale, naprawdę po królewsku - i na pewno równie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńTo jest jeden z moich ulubionych serników.
OdpowiedzUsuńbajeczny sernik, iście królewski
OdpowiedzUsuń