środa, 13 września 2017

Sernik czekoladowy ricotta aromatyzowany pomarańczą

Jakoś ostatnio serniki królują u mnie w kuchni, jeśli chodzi o jakiekolwiek ciasta. Po niebiańskim serniku z borówką amerykańską przyszedł czas na sernik równie bogaty w smaku i nie mniej ciekawy jeśli chodzi o jego wnętrze. W lodówce zalegała mi jeszcze ricotta, którą kupiłam przy okazji tygodnia włoskiego  w jednym z popularnych marketów. Co prawda miałam inny pomysł na jej wykorzystanie, ale jak to już u mnie bywa nastąpiła mała zmiana planów, i zamiast deseru powstał bardzo kremowy sernik. W zasadzie to przyznam wam się do czegoś, tak jak jestem olbrzymią zwolenniczką używania prawdziwego masła w wypiekach, to tym razem wykorzystałam zwykłą margarynę do pieczenia i wypiek nie stracił na smaku. Po prostu przeraża mnie fakt, że masło jest drogie, że nawet ja z niego postanowiłam zrezygnować. Margaryna, której użyłam to popularna Kasia do wypieków. Bałam się początkowo, że mi się masła będzie warzyła i z sernika nie będzie nic, ale jestem mile zaskoczona efektem końcowym. Moje małe wariactwo sprowadziło się też do tego, że sernik upiekłam w formie do babki. Najzwyklejsza falista aluminiowa foremka sprawiła, że moja córka w pierwszym momencie myślała, że upiekłam kakaową babkę, a tu taka niespodzianka. Sernik był tak delikatny, kremowy i wilgotny, że wprost rozpływał się w ustach.
Żeby nie było nudno, to po za użyciem dobrej jakości ciemnego kakao, sernik został uperfumowany świeżo startą skórką pomarańczową i domowym ekstraktem pomarańczowym. Pyszności, polecam wielbicielom ciast: lekkich, puszystych i przede wszystkim smacznych. 







Składniki : 

500 g serka ricotta 

250 g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego

4 jajka duże

160 g margaryny do pieczenia (masła)

130 g miałkiego cukru

3 łyżki ciemnego kakao typu holenderskiego 

skórka otarta z 1 pomarańczy

2 łyżki domowego likieru pomarańczowego

80 g mąki ziemniaczanej

Cząstki pomarańczy do podania

Wykonanie: 

1. Ser mielimy a następnie łączymy z ricottą . Margarynę ucieramy z cukrem i startą skórką pomarańczową oraz likierem na jasną i puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Wszystko dobrze ze sobą łączymy, miksując na niskich obrotach. 
2. Masę serową przekładamy do reszty i miksujemy do połączenia składników. 
3. Formę do babki  posmarować tłuszczem i wysypać pokruszonymi biszkoptami lub po prostu bułką tartą, wylać  masę. 
4. Do dużej formy wlewamy wrzątek i ustawiamy na najniższy, stopniu w piekarniku. keksówkę ustawiamy na środkowej półce w piekarniku. Po 30 minutach przykrywamy wierzch sernika folią aluminiową by nie spiec wierzchu. 
5. Sernik pieczemy w 160 st C przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku uchylając drzwi. Po wystudzeniu wyjmujemy i studzimy do temperatury pokojowej. 
6. Wywracamy do góry dnem ustawiając na paterze. Dekorujemy świeżymi owocami (cząstkami pomarańczy) i listkami mięty. 

38 komentarzy:

  1. Ale pychota uwielbiam serniki ale takiego jeszcze nie jadlam wyglada tak apetycznie ze musze koniecznie wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie proszę spróbować, naprawdę warto:)

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam jeszcze nic z ricottą, chyba http://mish-mash-by-anula.blogspot.com/muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ricotta w tym robi sporą różnicę i polecam bo smak też jest całkiem inny niż w tradycyjnych ciężkich sernikach z białego sera /

      Usuń
  3. Kocham serniki i jestem otwarta na testowanie nowości takich jak Twój przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi ciekawie, jeszcze nigdy nie próbowałam takiego sernika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie zachęcam do wypróbowania.

      Usuń
  5. Uwielbiam serniki, ale takiego z ricottą jeszcze nie miałem okazji posmakować. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo ricotta ma w sobie niezwykłą delikatność

      Usuń
  6. Uwielbiam wszystko co czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, czekolada to moje uzależnienie :D

      Usuń
    2. Ja też jestem wielką fanką czekolady a sernik o tym smaku już szczególnie trafia w moje kubki smakowe .

      Usuń
  7. Ciekawe czy mozna zamienic cukier na np. daktyle lub banany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem daktyle jak najbardziej banany już nie bo sernik i tak wychodzi mega delikatny, jednakże jeśli miałabyś zrezygnować z cukru białego to warto go zastąpić ksylitolem, lub erytrolem.

      Usuń
  8. Wspaniały sernik, ostatnio właśnie za mną chodzi taki czekoladowy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To polecam zrobić nie jest skomplikowany i wychodzi bardzo smaczny

      Usuń
  9. Bardzo lubię sernik, a ten wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mało pieke, ale ten sernik wydaje się prosty, może się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest mało skomplikowany więc polecam.

      Usuń
  11. Będąc szczerą, nie wygląda zbyt apetycznie, ale mimo wszystko i tak bym go zjadła <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż ciężko wyeksponować tak czekoladowe ciasto o ciemnobrązowym zabarwieniu. Najważniejsze jednak że jest bardzo smaczny.

      Usuń
  12. Oboje z mężem uwielbiamy serniki. Twój pomysł jest bardzo interesujący :) Zapewne pychota na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i polecam. W zasadzi to u mnie jest tak samo.

      Usuń
  13. Bardzo fajna wariacja. Moja mama zawsze piecze na margarynie Kasi, w tym sernik wiedeński. Choć to prawda z masłem. Cena obecna to jakaś makabra. Może kiedyś na odmianę zrobię sernik w Twoim wydaniu, wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam bo sernik jest pyszny.

      Usuń
  14. Aż by się chciało od razu zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam straszną chrapkę na zjedzenie tego cudeńka. Ale z moimi zdolnościami kulinarnymi przygotowanie tego nie będzie proste. A może jednak tym razem mi się uda? Nigdy nie wiadomo

    OdpowiedzUsuń
  16. Serniki to jedne z moich ulubionych ciast - ale takiego jeszcze nigdy nie próbowałam. Nietypowe rozwiązanie - ale sądząc po składnikach świetnie trafiłoby w moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealny przepis na jesienny weekend <3 Już nie mogę się doczekać, kiedy go upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Za sernik dałbym się zabić i sam bym zabił. Moje ulubione ciasto, które jadłbym całymi kilogramami. Takiego cuda jeszcze nie próbowałem, muszę pokazać przepis damianowej. ;)

    Pozdrawiam,
    Damian

    OdpowiedzUsuń