sobota, 17 czerwca 2017

Uniwersalne ciasto naleśnikowe i Naleśniki po królewsku

Naleśniki to przysmak chyba każdego dziecka. To szybkie i proste danie. Dzisiaj przepis na uniwersalnie ciasto naleśnikowe, które zawsze wychodzi i jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Lekkie,a zarazem puszyste, delikatne i odpowiednio elastyczne. U mnie dzisiaj w wersji na bogato. Sos truskawkowy, kajmak, bita śmietana i świeże owoce prosto z ogrodu. Czysta rozpusta, nawet nie wiecie jak tak banalne danie może szybko przywołać męża do domu i oderwać go od pracy. Jak szaleć to szaleć... 








Składniki : 
Na ciasto uniwersalne : 

1 jajko (L)
375 ml źródlanej wody gazowanej 
260 g mąki pszennej typ 500 lub 650 
375 ml mleka 3,2%
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli 

Dodatkowo: 
2 łyżki ekstraktu waniliowego 
2 łyżki cukru waniliowego 
Olej kokosowy lub inny do smażenia. 

Na sos truskawkowy : 
2 łyżki jasnego cukru trzcinowego 
150 g świeżych truskawek 
1 łyżka soku z cytryny 

Ponadto do podania : 
masa kajmakowa
200 ml śmietanki kremówki 36%
Świeże poziomki oraz truskawki 
listki mięty, melisy lub innego zielska u mnie akurat czarnuszka siewna 

Wykonanie : 
1. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do miski wbić jajko i wymieszać. Dodać szczyptę soli i cukier jeśli robimy słodkie ciasto. Dodajemy naprzemiennie mleko i wodę gazowaną do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Ma być lejące i gładkie. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. 

2. Truskawki na sos umieścić na patelnie i zasypać cukrem. Gotować aż puszczą sok ok kilka minut. Delikatnie zgnieść miękkie owoce pozostawiając większe cząstki. Chyba że wolicie całkiem gładki sos to rozgniatać na całkowitą papkę. Dodać sok z cytryny wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu. Sos ma być gęsty a cukier całkowicie rozpuszczony. 
3. Naleśniki smażymy po 2-3 minut z obu stron. Wykładamy, 
4. Smarujemy cienką warstwą kajmaku i zawijamy. Polewamy sosem truskawkowym i bitą śmietaną. Dekorujemy owocami i świeżymi ziołami. 

Gotowe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz