Naleśniki to przysmak chyba każdego dziecka. To szybkie i proste danie. Dzisiaj przepis na uniwersalnie ciasto naleśnikowe, które zawsze wychodzi i jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Lekkie,a zarazem puszyste, delikatne i odpowiednio elastyczne. U mnie dzisiaj w wersji na bogato. Sos truskawkowy, kajmak, bita śmietana i świeże owoce prosto z ogrodu. Czysta rozpusta, nawet nie wiecie jak tak banalne danie może szybko przywołać męża do domu i oderwać go od pracy. Jak szaleć to szaleć...
Składniki :
Na ciasto uniwersalne :
1 jajko (L)
375 ml źródlanej wody gazowanej
260 g mąki pszennej typ 500 lub 650
375 ml mleka 3,2%
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
2 łyżki ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru waniliowego
Olej kokosowy lub inny do smażenia.
Na sos truskawkowy :
2 łyżki jasnego cukru trzcinowego
150 g świeżych truskawek
1 łyżka soku z cytryny
Ponadto do podania :
masa kajmakowa
200 ml śmietanki kremówki 36%
Świeże poziomki oraz truskawki
listki mięty, melisy lub innego zielska u mnie akurat czarnuszka siewna
Wykonanie :
1. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do miski wbić jajko i wymieszać. Dodać szczyptę soli i cukier jeśli robimy słodkie ciasto. Dodajemy naprzemiennie mleko i wodę gazowaną do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Ma być lejące i gładkie. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.
2. Truskawki na sos umieścić na patelnie i zasypać cukrem. Gotować aż puszczą sok ok kilka minut. Delikatnie zgnieść miękkie owoce pozostawiając większe cząstki. Chyba że wolicie całkiem gładki sos to rozgniatać na całkowitą papkę. Dodać sok z cytryny wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu. Sos ma być gęsty a cukier całkowicie rozpuszczony.
3. Naleśniki smażymy po 2-3 minut z obu stron. Wykładamy,
4. Smarujemy cienką warstwą kajmaku i zawijamy. Polewamy sosem truskawkowym i bitą śmietaną. Dekorujemy owocami i świeżymi ziołami.
Gotowe.
Super talerzyk. Skąd masz taki?
OdpowiedzUsuńTen talerzyk to jest ulubiony talerzyk blogerów kulinarnych nie wiem czemu ale często go widuję na innych zdjęciach. Smukke z Biedronki :) zawsze jak jest tydzień azjatycki można takie stylizowane na japońską porcelanę cuda kupić.
UsuńCzasami robię podmiankę i do ciasta zamiast wody lub mleka dodaję piwo - najlepiej ciemne, ale to już do bardziej wytrawnych wersji tego smakołyku. ;)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam naleśników! Czas znowu je przygotować :)
OdpowiedzUsuń