niedziela, 11 czerwca 2017

Terrina morelowo-kokosowa z truskawkami

Chłodne desery na upalne dni to coś obowiązkowego. W ramach niedzielnych podwieczorków dzisiaj mam dla was terrine na zimno. Pyszna, kremowa i orzeźwiająca. Bazą są mleko kokosowe oraz jogurt, a smak nadają pieczone, i karmelizowane w cukrze trzcinowym morele. Deser nieco może przypominać w wykonaniu panna cottę ale ma inną formę. Truskawki i świeże zioła w postaci mięty i melisy przenoszą deser na wyższy poziom jeśli chodzi o doznania smakowe. Zabieg karmelizacji samych moreli pozwala na wydobycie głębi ich smaku. Zatem jeśli lubicie te owoce to gorąco polecam ten deser. 






Składniki : 


400 ml mleczka kokosowego 

30 g żelatyny 

200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 

2 łyżki cukru waniliowego 

2 łyżki ekstraktu z wanilii 

350 g świeżych moreli 

4 łyżki jasnobrązowego cukru trzcinowego 

1 morela 

3-5 sztuk truskawek 

skórka cytrynowa 

świeża melisa lub mięta



Wykonanie : 





1. Morele myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Dodajemy na patelnię i posypujemy jasnym cukrem trzcinowym. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru i do momentu aż owoce zmiękną. 

2.
Mleczko kokosowe wraz z cukrem waniliowym oraz żelatyną podgrzewamy na niewielkim ogniu. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny, uważając by nie doprowadzić do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy

3. Jogurt mieszamy z ekstraktem waniliowym oraz przestudzonym mlekiem kokosowym. Dodajemy karmelizowane morele i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. 

4. Pojemnik wykładamy folią.  1 morelę dzielimy na cząstki i rozkładamy równomiernie na na dnie. Wylewamy ostrożnie płynną masę i wstawiamy do lodówki na ok.3 godziny lub na całą noc. 

5. Gdy masa stężeje przykrywamy talerzem i pewnym ruchem wywracamy terrine do góry nogami.Cząstki moreli, które były wyłożone na dno powinny znaleźć się na górze. 

6. Truskawki oraz gałązki melisy lub mięty myjemy i osuszamy. Zdobimy wierzch. Kroimy na małe kwadraty. Podajemy schłodzoną z ulubionymi dodatkami. U mnie działkowe owoce : truskawki oraz poziomki białe i czerwone. 

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz