Dzisiejszy wpis będzie miał charakter trochę edukacyjny, gdyż chciałabym dzisiaj pokazać wam że nie taki cukier straszny jak go malują. We współczesnym świecie pogoń za bycie Fit urosło do takiej rangi, że tradycyjne i niegdyś powszechnie wykorzystywane produkty bywają zastępowane dziwnymi i przeważnie niebotycznie drogimi produktami. Sprawa też dotyczy jednego z podstawowych składników czyli cukru. Sam cukier pewnie każdemu od razu kojarzy się z małymi białymi kryształkami, i przywodzi myśl o niejednym smakołyku. Dzisiaj ten najzwyklejszy biały cukier dla niektórych jest jak największe zło. Nie wiem czy do końca dobrze jest z niego rezygnować, bo bądź co bądź i tak w przeróżnej postaci będziemy mieć z nim do czynienia spożywając np. owoce. Jedno jest pewne, bez niego nie da się żyć bo jest paliwem napędowym dla naszego organizmu. Chcecie wiedzieć więcej jak słodzić z głową i się nie wyrzekać starego poczciwego cukru, przy tym nie psuć sobie zdrowia??? Jeśli tak to zapraszam was na stronę http://uczymyjakslodzic.pl/ gdzie znajdziecie wiele ciekawostek i być może zmienicie swoje poglądy oraz obalicie kilka mitów na temat cukru.
A teraz krótko na temat mojego dania, przygotowanego z myślą o tej kampanii. Pokażę wam jak w 15 minut stworzyć coś dobrego, lekkiego i treściwego. W zasadzie danie jest na tyle uniwersalne, że może być serwowane na śniadanie, w ramach lunchu lub na kolację. Wybór zależy od was.
Mowa o placuszkach, które robi się z 3 składników i smaży na niewielkiej ilości tłuszczu. Cukier puder na wierzchu uwydatnia walory smakowe i dla dzieci będzie to świetna alternatywa dla racuchów z białej mąki, czy też naleśników. Przepis jest doskonały i nie trzeba mieć w zasadzie żadnych wielkich umiejętności by to danie przyrządzić.
Jedna porcja ok 4 placuszki posypane cukrem pudrem to ok. 135 kcal.
Zatem do dzieła.
Składniki : na ok 12-14 sztuk
2 dojrzałe banany ok . 200 g
1 jajko (L)
3 łyżki mąki gryczanej (ok.45-50 g)
opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu
Ponadto :
Cukier puder Królewski do oprószenia
2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego do smażenia
Wykonanie :
1. Banany obieramy, odcinamy końcówkę z gniazdami nasiennymi i blendujemy na gładką masę. Wbijamy jajko dodajemy cynamon oraz mąkę gryczaną.
2. Całość mieszamy na dość gęste i spójne ciasto. Rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu na patelni. Wylewamy łyżką ciasto tworząc niewielki okręgi. Smażymy po 2 minuty z każdej strony na nie wielkim ogniu, Zdejmujemy i osączamy z nadmiaru tłuszczu.
3. Placki posypujemy przed zjedzeniem nie wielką ilością cukru pudru do smaku.
Gotowe.
Mega szybkie i od kilku dni to ulubione danie mojego synka. Świetny wpis i gratuluję Pani bo cały blog jest ciekawy... Będę zaglądać tutaj częściej
OdpowiedzUsuńJezu... a ja nie staram się nie jeść taki rzeczy z tyloma węglowodanami.
OdpowiedzUsuńSkoro bez cukru to trzeba to przetestować ;-)
OdpowiedzUsuńświetnie :)
UsuńPyszności
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo (:
UsuńModa FIT jak każda - przeminie, ja jeszcze pamiętam wojnę masła z margaryną :) Każde czasy mają swoje żywieniowe fiksacje :) Placuszki wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://przystanek-klodzko.pl/
Dziękuję:)
UsuńNigdy nie próbowałam takich połączeń, ale może warto się przełamać?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie bo to świetna alternatywa dla takich zwykłych na białej mące. Polecam, w razie pytań zapraszam.
Usuńpychaaa! :)
OdpowiedzUsuńNie miałem jeszcze przyjemności z mąką gryczaną, może dzięki Twojej propozycji się to zmieni. ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam ma ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńMusze spróbowac tego przepisu i zrobię dzieciamom na kolację. To zdecydowanie coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńCieszę się i zapewniam ze są bardzo proste i równie smaczne.
UsuńCzęsto takie robię :) Czasem dodaję jeszcze łyżkę mąki kokosowej. Są proste i genialne!
OdpowiedzUsuń