poniedziałek, 5 czerwca 2017

Letni sernik morelowy z truskawkami i agrestowym musem (na zimno)

Lubicie morele??? Ja wręcz uwielbiam i zawsze czekam z niecierpliwością na te świeże. Dzisiaj sernik z morelami właśnie w towarzystwie świeżych truskawek oraz lekkiego musu na bazie jogurtu greckiego i galaretek agrestowych. Spód wykonałam z zalegających w półce biszkoptów nasączonych likierem czekoladowym i związanych masłem. Ciasto lekkie, w smaku mocno owocowe i z małą ilością cukru. Pycha!!!. W zasadzie to przepis powstał na potrzeby uczczenia mojej pierwszej rocznicy ślubu. Poszukujecie prostego przepisu na sernik bez pieczenia??? To zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. 








Składniki : 

Na spód: 

180 g biszkoptów czekoladowych 
60 g masła 
3 łyżki likieru czekoladowego** można pominąć 
100 g świeżych truskawek 

Na masę serową: 
500 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego 
450 g moreli bez pestek 
4 łyżki cukru 
2 łyżki ekstraktu waniliowego 
3 łyżki żelatyny 
60 ml wody 

Na mus agrestowy : 

2 opakowania galaretki o smaku agrestowym 
500 ml gorącej wody
300 g jogurtu typu greckiego 

Wykonanie : 
1. Ciasteczka mielimy w malakserze. Masło topimy i studzimy lekko. Następnie łączymy z zmielonymi biszkoptami i dodajemy likier czekoladowy.  Spód tortownicy o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę wyrównując i dociskając do brzegów. 
2. Truskawki myjemy i zdejmujemy szypułki. Odcinamy piętki i układamy dookoła rantu tortownicy. Resztę truskawek dzielimy na trzy plasterki i wykładamy całe dno. 
3. Ser mielimy i dodajemy do miski. Rozpuszczamy żelatynę w 60 ml wody (ok.1/4 szklanki)
4. Morele dzielimy na pół i wyjmujemy pestki. Umieszczamy je w rondlu i zasypujemy cukrem oraz dodajemy ekstrakt z wanilii. Gotujemy do momentu aż owoce się zaczną rozpadać i puszczą sok. Lekko studzimy a następnie blendujemy na gładkie pure. Ważna uwaga ja nie obieram moreli wcześniej ze skórek bo i tak nie wyczujecie ich w cieście. 
5. Pure przestudzone łączymy z serem i ponownie blendujemy do połączenia się obu mas. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy  i mieszamy, a następnie całość dodajemy do masy i miksujemy 1 minutę do połączenia,. 
6. Masę wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki na min.2 godziny do ścięcia się warstwy morelowej, 
7. Przygotowujemy mus. W 500 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki agrestowe. Studzimy. Po wystudzeniu łączymy blenderem z jogurtem greckim i wylewamy na ściętą masę morelową.
8. Całość chłodzimy ok 2-3 godziny. Dekorujemy dodatkowymi owocami i miętą.  

Uwaga użycie blendera pozwoli na uzyskanie lekkiej i puszystej konsystencji. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz