Lubicie morele??? Ja wręcz uwielbiam i zawsze czekam z niecierpliwością na te świeże. Dzisiaj sernik z morelami właśnie w towarzystwie świeżych truskawek oraz lekkiego musu na bazie jogurtu greckiego i galaretek agrestowych. Spód wykonałam z zalegających w półce biszkoptów nasączonych likierem czekoladowym i związanych masłem. Ciasto lekkie, w smaku mocno owocowe i z małą ilością cukru. Pycha!!!. W zasadzie to przepis powstał na potrzeby uczczenia mojej pierwszej rocznicy ślubu. Poszukujecie prostego przepisu na sernik bez pieczenia??? To zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.
Składniki :
Na spód:
180 g biszkoptów czekoladowych
60 g masła
3 łyżki likieru czekoladowego** można pominąć
100 g świeżych truskawek
Na masę serową:
500 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego
450 g moreli bez pestek
4 łyżki cukru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
3 łyżki żelatyny
60 ml wody
Na mus agrestowy :
2 opakowania galaretki o smaku agrestowym
500 ml gorącej wody
300 g jogurtu typu greckiego
Wykonanie :
1. Ciasteczka mielimy w malakserze. Masło topimy i studzimy lekko. Następnie łączymy z zmielonymi biszkoptami i dodajemy likier czekoladowy. Spód tortownicy o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę wyrównując i dociskając do brzegów.
2. Truskawki myjemy i zdejmujemy szypułki. Odcinamy piętki i układamy dookoła rantu tortownicy. Resztę truskawek dzielimy na trzy plasterki i wykładamy całe dno.
3. Ser mielimy i dodajemy do miski. Rozpuszczamy żelatynę w 60 ml wody (ok.1/4 szklanki)
4. Morele dzielimy na pół i wyjmujemy pestki. Umieszczamy je w rondlu i zasypujemy cukrem oraz dodajemy ekstrakt z wanilii. Gotujemy do momentu aż owoce się zaczną rozpadać i puszczą sok. Lekko studzimy a następnie blendujemy na gładkie pure. Ważna uwaga ja nie obieram moreli wcześniej ze skórek bo i tak nie wyczujecie ich w cieście.
5. Pure przestudzone łączymy z serem i ponownie blendujemy do połączenia się obu mas. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy i mieszamy, a następnie całość dodajemy do masy i miksujemy 1 minutę do połączenia,.
6. Masę wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki na min.2 godziny do ścięcia się warstwy morelowej,
7. Przygotowujemy mus. W 500 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki agrestowe. Studzimy. Po wystudzeniu łączymy blenderem z jogurtem greckim i wylewamy na ściętą masę morelową.
8. Całość chłodzimy ok 2-3 godziny. Dekorujemy dodatkowymi owocami i miętą.
Uwaga użycie blendera pozwoli na uzyskanie lekkiej i puszystej konsystencji.
Czym można zastąpić biszkopty czekoladowe? czekoladę dodać do masy?
OdpowiedzUsuńMożna dodać startą czekoladę, choć bardziej rekomendowałbym użycie sypkiego kakao.
OdpowiedzUsuń