O tym jak bardzo istotną rolę odgrywa błonnik w naszym codziennym jadłospisie chyba nie muszę pisać. Dzisiaj przepis, który wymyśliłam głównie z potrzeby wykorzystania sproszkowanego młodego jęczmienia, który nie powala smakiem, a mnie wręcz odtrąca. Kupiłam go głównie z zaspokojenia ciekawości, gdyż uwielbiam testować wszystkie nowinki na półkach ze zdrową żywnością. Wybór padł na zgrabne kuleczki, które zawierają same zdrowe składniki nie zawierają żadnych sztucznych słodzików ani cukrów. Są również bez tłuszczowe. Długo myślałam nad tym jak zniwelować charakterystyczny smak jęczmienia i wybór padł na połączenie go ze świeżą miętą. Kulki są miękkie delikatne i bardzo odświeżające. W ich składzie znajdziecie również wspomniany przeze mnie wyżej błonnik w postaci mieszanki nasion babki płesznik i babki jajowatej. Nasiona chia,które są spoiwem nadającym konsystencję. Słodyczy nadają daktyle i odrobina melasy karobowej. Dla wzbogacenia smaku i tekstury oraz dla zagęszczenia całości użyłam mąki kokosowej. Samo zdrowie i zbawienie dla naszego układu pokarmowego. Taki deser możecie jeść bez obaw.
Wszelkie bakalie i zdrowe produkty możecie znaleźć w sklepie agnex a żeby was zachęcić do mam dla was 5% rabat na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).
Wszelkie bakalie i zdrowe produkty możecie znaleźć w sklepie agnex a żeby was zachęcić do mam dla was 5% rabat na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).
Składniki:
2 łyżki nasion chia
2 łyżki mieszanki babki płesznik i babki jajowatej
1 łyżka zielonego młodego jęczmienia
5-6 daktyli bez pestek namoczonych we wrzątku
100 ml wody (sok) brzozowej
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżka melasy karobowej ewentualnie miodu
spora garść świeżej mięty
Wykonanie :
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem. Po wystudzeniu miksujemy na gładką pastę. Nasiona babki oraz jęczmień a także mąkę wsypujemy do miski.
2.Dodajemy nasiona chia całość zalewamy wodą brzozową i mieszamy do momentu napęcznienia nasion chia. Powstanie gęsta masa. Dodajemy daktyle oraz melasę mieszamy do połączenia.
3. Miętę drobno siekamy i mieszamy z masą. Całość wstawiamy do lodówki na 10 minut. Po wyjęciu formujemy nieduże kulki (wielkości orzecha włoskiego) i gotowe.
muszą być bardzo orzeźwiające
OdpowiedzUsuńmięęęęętooowe <3
OdpowiedzUsuńPS. Jeśli masz ochotę i czas, zapraszam do wzięcia udziału na moim blogu :)