O ile tydzień temu dzieliłam się z wami przepisem na pyszną babkę oblaną czekoladowym kajmakiem (), to tym razem będzie bardzo podobnie, chodź jeszcze bardziej tradycyjnie. Kto z nas chodź raz nie miał okazji się nią delektować. Najprostsza, pachnąca wanilią z delikatnie wyczuwalnym aromatem skórki cytrynowej. Wilgotna w środku z mega chrupiącą skórką. Nie obyło się też bez klasycznego lukru na bazie soku z cytryny, no i kolorowej cukrowej posypki. Przepis trochę przywiał mi wspomnienia z dzieciństwa i babki pieczone w prodiżu. U mnie klasycznie i wiosennie... Zapraszam.
Składniki :
250 g masła/ margaryny
250 g mąki 450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka glukozy
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
5 jajek L
200 g cukru drobnego
sok z połowy cytryny
Ponadto:
3-4 łyżki cukru pudru
sok z 1/4 cytryny
szczypta kurkumy
kolorowa posypka
Ważne by wszystkie składniki znajdowały się w temperaturze pokojowej
Wykonanie :
1. Jajka wybijamy do miski i ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę dodajemy ekstrakt waniliowy,sok z cytryny i startą skórkę cytrynową. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy.
2. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy powoli roztopiony tłuszcz i mieszamy do całkowitego połączenia. Na końcu dodajemy glukozę.
3. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy masę. Ciasto pieczemy w 170 st C przez 60 minut.
4. Składniki na lukier mieszamy i polewamy wystudzone ciasto dekorujemy posypką.
Moje dzieci uwielbiają taką najprostszą babkę a udekorowana lukrem i kolorową posypką to dopiero byłby szał! Musze upiec :)
OdpowiedzUsuń