niedziela, 5 marca 2017

Babka waniliowa z cytrynową skórką (najprostsza).

O ile tydzień temu dzieliłam się z wami przepisem na pyszną babkę oblaną czekoladowym kajmakiem (), to tym razem będzie bardzo podobnie, chodź jeszcze bardziej tradycyjnie. Kto z nas chodź raz nie miał okazji się nią delektować. Najprostsza, pachnąca wanilią z delikatnie wyczuwalnym aromatem skórki cytrynowej. Wilgotna w środku z mega chrupiącą skórką. Nie obyło się też bez klasycznego lukru na bazie soku z cytryny, no i kolorowej cukrowej posypki. Przepis trochę przywiał mi wspomnienia z dzieciństwa i babki pieczone w prodiżu. U mnie klasycznie i wiosennie... Zapraszam. 





Składniki : 

250 g masła/ margaryny 
250 g mąki 450 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżka glukozy 
ziarenka z 1 laski wanilii 
1 łyżka ekstraktu waniliowego 
skórka otarta z 1 cytryny 
5 jajek L 
200 g cukru drobnego 
sok z połowy cytryny 

Ponadto: 
3-4 łyżki cukru pudru 
sok z 1/4 cytryny 
szczypta kurkumy 
kolorowa posypka 

Ważne by wszystkie składniki znajdowały się w temperaturze pokojowej

Wykonanie : 
1. Jajka wybijamy do miski i ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę dodajemy ekstrakt waniliowy,sok z cytryny i startą skórkę cytrynową. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy. 
2. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy powoli roztopiony tłuszcz i mieszamy do całkowitego połączenia. Na końcu dodajemy glukozę.
3. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy masę. Ciasto pieczemy w 170 st C przez 60 minut. 
4. Składniki na lukier mieszamy i polewamy wystudzone ciasto dekorujemy posypką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz