Moi drodzy dzisiaj chcę wam zaprezentować moje dzieło, które zostało stworzone na 5 urodziny mojej córki Nikoli. Musicie wybaczyć mi jakość zdjęć, bo naprawdę nie miałam czasu by spędzić przy aparacie dość czasu by mieć z czego wybierać, w dodatku moja mała księżniczka również się nim bawiła i pozostawiła odciski na obiektywie... Niestety te zdjęcia nie są takie jakie miały być no ale cóż ... Sam smak tortu to połączenie masy czekoladowej, oraz malinowej.Spód wykonany z ciasteczek cantuccini... i na życzenie solenizantki galaretka. Pyszne choć czasochłonne.
Składniki :
Na spód :
250 g dowolnych herbatników u mnie czekoladowe cantuccini
100 g masła
Na masę czekoladową :
250 g twarogu trzykrotnie mielonego
50 g gorzkiego kakao
60 g żelatyny
125 g greckiego jogurtu
80 g drobnego cukru do wypieków
40 ml wody
Na masę malinową :
250 g twarogu trzykrotnie mielonego
125 g malin (mogą być mrożone)
60 g żelatyny
30 g cukru drobnego
Na masę jogurtową :
1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym
250 g jogurtu greckiego
250 ml gorącej wody
Wierzch:
2 łyżeczki niebieskiego cukru
galaretka rubinowa Wodzisław
125 g mascarpone
1 brzoskwinia z syropu
czekoladowe ażurki
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki czekoladowej posypki
niebieski i różowy cukier opcjonalnie do dekoracji
Wykonanie :
1. Ciasteczka mielimy lub tłuczemy do uzyskania drobnej masy. Masło topimy i mieszamy z ciastkami, Powstałą masę dzielimy na pół. Jedną część wykładamy na spód tortownicy (28 cm) i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
2. Twaróg mielimy. Składniki na masę czekoladową łączymy miksując do połączenia. Żelatynę wcześniej rozrabiamy w ciepłej wodzie lub rozpuszczamy w mikrofali. Całość łączymy i wylewamy na schłodzony spód.
3. W ten sam sposób przygotowujemy masę malinową. Wylewamy ją na tężejącą masę czekoladową i ponownie wstawiamy do lodówki. Chłodzimy. Następnie wykładamy drugą połowę masy ciasteczkowej wyrównujemy i umieszczamy w lodówce.
4. Galaretkę o smaku agrestowym rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody a następnie studzimy. Gdy galaretka będzie wciąż w stanie płynnym łączymy ją z 250 g jogurtu naturalnego. Wylewamy na masę malinową i wstawiamy do lodówki na min 1 gadzinę ja z braku czasu umieściłam całość na 20 minut do zamrażalnika .
5 Gdy masa jogurtowa się chłodzi rozpuszczamy różową galaretkę w 375 ml wody. Odstawiamy na ostygnięcia. Stężały Wierzch masy jogurtowo -agrestowej delikatnie posypujemy intensywnie niebieskim cukrem, a następnie zalewamy tężejącą rubinową galaretką.
6. Mascarpone ucieramy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Kokosem ozdabiamy brzegi ciasta.
Z kremu wyciskamy zgrabne rozetki na wierzch kładziemy kawałki brzoskwini. Rozetki posypujemy kolorowym cukrem.
Gotowe,
5 Gdy masa jogurtowa się chłodzi rozpuszczamy różową galaretkę w 375 ml wody. Odstawiamy na ostygnięcia. Stężały Wierzch masy jogurtowo -agrestowej delikatnie posypujemy intensywnie niebieskim cukrem, a następnie zalewamy tężejącą rubinową galaretką.
6. Mascarpone ucieramy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Kokosem ozdabiamy brzegi ciasta.
Z kremu wyciskamy zgrabne rozetki na wierzch kładziemy kawałki brzoskwini. Rozetki posypujemy kolorowym cukrem.
Gotowe,
Komentarze
Prześlij komentarz