Moi drodzy choć za oknami czuć już wiosnę, to na świeże owoce czy też warzywa przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać. Jak za pewne wiecie nie stronię od zdrowego żywienia i prócz tego, że na blogu dominują słodkości to od czasu do czasu prezentuję wam zdrowsze i alternatywne wypieki. Tak będzie i dzisiaj... Studiując jedną z książek Silvany de Lauro o wypiekaniu chleba znalazłam ciekawy przepis na chlebek a właściwie placek. Do jego wykonania będziecie potrzebować mąki z cieciorki, odrobiny soli i pieprzu, wody i oliwy z oliwek. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie, toteż i tym razem pokreśliłam smak odrobiną ziarna sezamowego. Wyszło zdrowo, pysznie i nieco odmiennie. Placek jest przysmakiem pochodzącym z kuchni liguryjskiej i toskańskiej. Przygotowywany w prosty sposób na kształt okrągłego, płaskiego wypieku. Najważniejszym składnikiem jest tutaj wspomniana mąka z nasion ciecierzycy, której zalety można by wymieniać bardzo długo. Prócz tego że jest skarbnicą białka roślinnego zawiera również mnóstwo kwasu foliowego, około 100 gramów zapewnia 120% dziennego zapotrzebowania na niego (ważne dla kobiet w ciąży).Zawiera również Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i żelazo (42% dziennego zapotrzebowania), potas (27%), wit. B1 (58%), wit. B6 (27%), fosfor (45%), magnez (31%), cynk (32%), selen (26%) i mangan (67%). A nawet miedź (26%). Także zachęcam do eksperymentowania z tą mąką. Mam nadzieję, że wkrótce zaprezentuję wam równie ciekawy przepis z jej wykorzystaniem. Na ten czas delektujcie się farinatą, i podzielcie się opinią na jej temat,
Składniki :
250 g mąki z ciecierzycy Melvit
250 ml wody
3 g soli gruboziarnistej
60 ml oliwy z oliwek extra vergine
1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki sezamu
Wykonanie :
1. Sól rozpuszczamy w 125 ml wody. Mąkę przesiewamy do dużej miski i powoli wlewamy najpierw osoloną wodę potem pozostałą. Podczas tej czynności stale mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na min. 4 godziny.
2. W czasie "wyrastania" ciasto będzie tworzyło pianę, którą należy zdjąć łyżką cedzakową. Po wskazanym czasie mieszamy ciasto przez 2-3 minuty. Dodajemy oliwę i mieszamy do całkowitego połączenia się z ciastem. Dodajemy pieprz i przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jest zabieg nie zbędny chyba że pieczecie tak jak ja w formie silikonowej, Ja użyłam takiej o śr. 28 cm to pieczenia tarty.
3. Całość obficie posypujemy sezamem. Pieczemy w 220 st C przez 20-25 minut. Ciasto jest upieczone gdy brzegi odejdą od ścianek a na całej powierzchni pojawią się charakterystyczne pęknięcia, pęcherzyki,
Fantastyczny, z pewnością wypróbuję ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i z niecierpliwością czekam na efekty
Usuńciekawy post
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńOj pychota! muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńZachęcam.
UsuńWyglada pysznie. Często mam w domu ciecierzycę wiec chętnie wypróbuje ten przepis.
OdpowiedzUsuńNiedawno na nowo odkryłam ciecierzycę :) I twój przepis na pewno wypróbuje, nie miałam pojęcia o takim cieście, a tu proszę, smaczne, zdrowe i pożywne :)
OdpowiedzUsuńCiecierzyca niekoniecznie podchodzi mi smakowo, ale może w takim wydaniu przekona mnie do siebie. :)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł, kocham ciecierzycę ale chlebka nigdy z niej nie robiłam
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie - a do tego wydaje się naprawdę prosty w wykonaniu i nie trzeba zbyt wielu składników . Chyba spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie. Często mam w domu ciecierzycę wiec chętnie wypróbuje ten przepis.
OdpowiedzUsuńNiedawno na nowo odkryłam ciecierzycę :) I twój przepis na pewno wypróbuje, nie miałam pojęcia o takim cieście, a tu proszę, smaczne, zdrowe i pożywne :)
OdpowiedzUsuńZ całą pewnością jest pożywne i niezwykle aromatyczne :)
UsuńCzym mogę zamienić sezam ?
OdpowiedzUsuńsezam można całkowicie pominąć :)
Usuń