sobota, 25 marca 2017

Gnocchi w sosie jagodowym

Czasem proste dania są najlepsze. Dawno na obiad u mnie nie było klusek, więc wpadłam na pomysł by trochę zaszaleć i zrobić coś na słodko. Co prawda był to mój pierwszy raz z kluseczkami na twarogu, ale myślę że z pewnością nieraz wrócę do tego przepisu. Ciasto jest bardzo delikatne, a w smaku ... hmm każdy musi ocenić sam, bo jak dla mnie są nawet lepsze od tradycyjnych kopytek. Gnocchi to rodzaj małych klusek. Bazą są ziemniaki, a nie rzadko też twaróg. Jak dla mnie pyszne, lekko kwaskowate i idealnie komponujące się z wszelkimi owocami sezonowymi. U mnie podane z gęstym sosem jagodowym, i przybrane nektarynką oraz listkami melisy. W szczelinkach rozpuszczony pod wpływem ciepła ciemny cukier trzcinowy Muscovado. Kilka chwil i pyszne,szybkie,tanie danie gotowe. 
Smacznego. 





Składniki : 
2 jajka 
180 g mąki pszennej 
500 g twarogu zmielonego 
szczypta soli 

Ponadto: 
200 g mrożonych jagód 
1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
125 ml zimnej wody
1 łyżka cukru waniliowego 
1 nektarynka 
1 łyżeczka ciemnego Muscovado 
świeża melisa do przybrania 

Wykonanie : 
1. Twaróg mielimy na gładką masę. Dodajemy jajka i miksujemy do połączenia. Dosypujemy mąkę. 
2. Wyrabiamy ciasto w razie potrzeby dodając nieco więcej mąki. Ciasto ma być miękkie i dość luźne ale nie zbyt mokre. Formujemy wałki i kroimy małe kluseczki. Małym widelcem robimy niewielkie wcięcie w kluseczkach. 
3. Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. 
4. Jagody i cukier umieszczamy w rondlu i gotujemy na średnim ogniu. Gdy masa zaczyna wrzeć rozpuszczamy mąkę w zimnej wodzie i szybkim ruchem mieszamy z jagodami. 
5. Zdejmujemy z ognia. Sos będzie dosyć gęsty. Nektarynkę dzielimy na cząstki. 
6. Wykładamy sos i gnocchi. Posypujemy muscovado i wykładamy nektarynki. Dekorujemy świeżą melisą. 

Gotowe. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz