czwartek, 16 marca 2017

Bezglutenowe orzechowe gofry z tropikalną owocową sałatką ( Gluten & White sugar free)

Czuć już wiosnę, choć do świeżych sezonowych owoców jeszcze sporo czasu... Dzisiaj proponuję odchudzone gofry w doborowym towarzystwie. Same gofry wykonane są z mielonych na drobną mączkę podprażonych orzechów włoskich, mące gryczanej oraz ryżowej. Ciasto nie zawiera więc glutenu, a smak gofrów jest taki,że z pewnością do nich będziecie wracać. Przeważnie są kojarzone z dużą ilością bitej śmietany oraz owoców jagodowych. U mnie lżejsza choć niemniej słodka wersja... Zamiast bitej śmietany góra łakoci pod postacią owoców, które spokojnie kupicie w każdym markecie. Mały orzeźwiający dodatek mięty i voila ... Przepis wymyśliłam w dwie minuty przeglądając moje wpisy bezglutenowe. Gofry są chrupkie i idealnie miękkie wręcz puszyste i bez grama białego cukru, W połączeniu z tropikalną sałatką eksplozja endorfin gwarantowana... 
Prócz orzechów włoskich w przepisie znajdziecie również suszoną żurawinę, która jest jedną z moich ulubionych przekąsek a tutaj nadała dodatkowego charakteru. Rozkoszujcie się tym zdrowym podwieczorkiem i dzielcie się swoimi opiniami.... 

 agnex











Składniki na gofry : 

100 g mąki ryżowej 
50 g mąki gryczanej 
150 g drobno zmielonych orzechów włoskich 
1 mała łyżeczka oleju kokosowego 
2 jajka 
szczypta soli 
szczypta gałki muszkatołowej 
1 łyżka melasy karobowej 
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/2 łyżeczki octu jabłkowego 
350 ml wody 

Na sałatkę : 
200 g dojrzałej papai wraz z pestkami 
200 g dojrzałego mango
100 g banana (1 szt)
1 dojrzałe kiwi
20 g suszonej żurawiny 
20 g borówki amerykańskiej
2 mandarynki 
1 łyżka nasion chia 
sok z 1/4 cytryny lub limonki 
listki świeżej mięty do przybrania

Wykonanie : 

1. Mąki (ryżową oraz gryczaną) oraz szczyptę soli gałkę muszkatołową wsypujemy do miski. Orzechy mielimy na drobny maczek i podprażamy na suchej patelni. Studzimy i mieszamy z mąkami. 
2. Wbijamy jajka dodajemy olej (płynny), sodę oraz ocet a następnie mieszamy dolewając stopniowo wodę. Na koniec dodajemy melasę karobową i mieszamy do połączenia. 
3. Rozgrzewamy gofrownicę i smażymy gofry na 3 stopniu mocy przez 3-5 minut lub do momentu uzyskania złotobrązowej skórki. 
4. Składniki na sałatkę starannie myjemy i kroimy na zgrabną kostkę. Dodajemy suszoną  żurawinę oraz nasiona chia a także sok z cytryny. Pestki z papai są jadalne i również dodajemy je do naszej sałatki !
5. Całość delikatnie mieszamy przybieramy świeżą miętą. 




1 komentarz:

  1. Twój przepis trochę się różni od mojego, ja to raczej robię tradycyjne gofry, ale nie mówię, że nie spróbuję twoich. lubię nowe smaki. :) Teraz przed świętami mam sporo obowiązków, ale po wyjmę mojego dezala z szafy i upiekę w nim gofry.

    OdpowiedzUsuń