poniedziałek, 5 grudnia 2016

Pierniczki mocno czekoladowe

Nie kryję, że w zasadzie kocham czekoladę. Nie każdą bo nie cierpię tej najtańszej która z tą prawdziwą nie ma praktycznie nic wspólnego. Najbardziej uwielbiam tą gorzką z dużą zawartością kakao min 70%. Teraz jest ten czas,w którym przygotowujemy się do świąt i jak zapewne niejedna gospodyni domowa nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Na początek proponuję takie, które od kilku lat piekę i zawsze smakują wszystkim. Co ważne w przepisie występuje dosyć duża zawartość czekolady, kakao. Z miłości do czekolady i by wydobyć i wręcz podbić jej smak w przepisie występuje również kawa... a dla tekstury  i smaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo gęste i bardzo dobrze się z nim pracuje. Zatem do dzieła... bo gwiazdka tuż, tuż...





Składniki : 
520 g mąki typ 650
45 g kakao (ciemne holenderskie)
130 g cukru pudru
5 g sody oczyszczonej (płaska łyżeczka)
40 g przyprawy do piernika
szczypta soli
45 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
175 g masła
1 duże jajko (L)
80 g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao
230 g miodu akacjowego
2 lub 3 g kawy rozpuszczalnej (1 lub 1,5 łyżeczki)
10 ml ekstraktu pomarańczowego z tego przepisu lub innego likieru pomarańczowego 
ewentualnie kilkanaście kropel aromatu pomarańczowego

Wykonanie: 
1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. W rondlu umieszczamy masło, miód kawę oraz posiekaną czekoladę a także bardzo drobno posiekaną skórkę pomarańczową.
2. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła i czekolady. Nie zagotować żeby nie przypalić!
3. Masę zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę,cukier puder, kakao sodę oczyszczoną przyprawę do piernika i sól. 
4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji, 
5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc. 
6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, i wycinamy dowolne kształty. 
7. Pierniczki pieczemy w 175 st C przez 8-11 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz