Jak zapewne wiecie święta a raczej przygotowania do świąt są tak bardzo absorbujące, że zapominamy o wszystkich mniej przyziemnych rzeczach i skupiamy się przede wszystkim na tym by było idealnie. Przyznam szczerze, że miałam okazję w tym roku do samodzielnego przygotowania wieczerzy wigilijnej więc miałam naprawdę dużo pracy. Już od dosyć dawna planowałam zrobienie chleba... takiego domowego. Długo zastanawiałam się nad tym czy to się uda i jak możliwie skrócić sobie czas jego przygotowania. Szukałam i znalazłam... Dziś dzielę się z wami przepisem na chleb, któremu na przygotowanie ciasta wystarczy poświęcić 30 minut potem trzeba dać mu kolejne 30 minut na wyrośnięcie, a następnie czekać w niecałe 50 minut aż się upiecze. Łączenie w niecałe 2 godziny będziecie mieć wypiek, który zachwyci was swoją prostotą i smakiem. Chleb piecze się nietypowo w kąpieli wodnej dzięki czemu jest chrupki z wierzchu a w środku wilgotny i mięciutki zarazem. Dodatek ziaren dodaje mu charakteru i wzbogaca go wizualnie i smakowo również . Zdecydowanie polecam wszystkim a w szczególności tym którzy sceptycznie podchodzą do pieczenia chleba lub boją się kulinarnej porażki
Składniki :
na 1 bochenek:
450 g mąki pszennej chlebowej
75 g mąki żytniej razowej
szczypta cukru
1 płaska łyżka soli
25 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
260 ml letniej wody poniżej 40 st C
190 g surowych ziemniaków, umytych i nieobranych (startych na tarce o
najdrobniejszych oczkach , jak na placki)
10 ml łyżki octu jabłkowego
21 g suchych drożdży (3 opakowania) lub 40 g drożdży świeżych
1 łyżeczka maku
1 łyżeczka sezamu
1 łyżeczka czarnuszki
1 białko jaja
Wykonanie:
1.Do dużej miski wsypujemy obie mąki, suche drożdże (z świeżych najpierw robimy
zaczyn)** ,cukier i sól.
2.Dodać masło i wyrobić lekko między palcami. Ścieramy całe ziemniaki wcześniej
dokładnie umyte i osuszone. Ja ścieram na najdrobniejszych oczkach na tarce lub
w małym malakserze.
3.W drugim naczyniu mieszamy ciepłą wodę, starte ziemniaki, wlewamy ocet - Od
razu dodajemy do suchych składników i wyrabiamy klejące ciasto. Wyrabiamy
ok 5-8 minut dokładnie zagniatając. Tak wyrobione i przykryte odkładamy na 10
minut.
4.Po tym czasie należy lekko natłuścić dłonie oraz stolnicę. Wykładamy ciasto i
wyrabiamy zagniatając ciasto. Ponownie odkładamy przykryte na 10 minut.
5.Czynność z kroku 4 powtórzyć jeszcze raz.
6.Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do oprószonego mąką kosza
do wyrastania. U mnie zwykły kosz wiklinowy. Przykrywamy ręczniczkiem i
odkładamy w ciepłe miejsce do zwiększenia objętości, na 30 minut.
7.Nagrzewamy piekarnik.Na dolnej blasze lub w mniejszej formie nalewamy wrzątku
i wstawiamy na najniższy poziom w piekarniku,
8. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy na rozgrzany kamień lub do
keksówki, Nacinamy ukośnie i smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Posypujemy
naprzemiennie ziarnami sezamu maku i czarnuszki. Chleb pieczemy w piekarniku
nagrzanym do temperatury 220ºC, w parze wodnej. Pod przez około 40 - 50 minut.
Wystudzić na kratce.
** Świeże drożdże najpierw dodajemy do ciepłej wody i rozpuszczamy
Komentarze
Prześlij komentarz