Dzisiaj przedstawiam wam przepis na domowy marcepan. Przepis bez jajek na miodzie i z dużą ilością migdałów. W zasadzie marcepan jest prosty w wykonaniu dobrze się przechowuje a smak??? Nieziemski ja najchętniej jadłabym go w surowej postaci, ale cóż święta tuż, tuż i mam w planach jeszcze podzielić się z wami na migdałowe herbatniki. Póki co szykujcie malaksery i zaskoczcie swoich najbliższych marcepanem własnej roboty. Ja, nie wyobrażam sobie świąt bez marcepana, bo to jeden z tych składników kulinarnych, który od razu kojarzy mi się ze świątecznymi wypiekami.
Składniki :
175 g bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki lub mąki migdałowej
200 g cukru drobnego
85 g miodu ( u mnie spadziowy stąd też marcepan jest ciemniejszy)
2 łyżki wody
1 łyżka ekstraktu migdałowego ** ( jeśli nie macie możecie pominąć ale wzbogaca smak)
Wykonanie:
1. Jeśli zaczynacie od całych migdałów należy najpierw sparzyć je we wrzątku a następnie obrać ze skórki. Następie umieścić w malakserze i zmielić do momentu otrzymania drobnej mąki( trwa to ok. 3 minuty) UWAGA zbyt długie miksowanie może spowodować powstawanie pasty
2. Otrzymaną mąkę dla pewności przesiać przez sito o drobnych oczkach. Mąki migdałowej powinno być 175 g. Tak przygotowaną mąkę z powrotem wrzucić do malaksera.
3. Cukier, wodę oraz miód umieścić w rondu i podgrzewać na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia się cukru. Uruchomić malakser i cienkim strumieniem wlewać mieszankę do migdałów cały czas miksując. Pod koniec możecie dodać ekstrakt migdałowy.
4. Jeszcze ciepłą masę wyłożyć na folię spożywczą i szczelnie zawinąć w zgrabny wałeczek. Zostawić do ostygnięcia by marcepan osiągnął temperaturę pokojową.
5. Całkowicie wystudzony jest gotowy do użycia jeśli chcecie go przechowywać i zostawić na później to szczelnie owinięty folią powinien po wystudzeniu trafić do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz