Całkiem niedawno podzieliłam się z wami przepisem na domowy Golden syrup (przepis tutaj). Oczywiście zgodnie ze wcześniejszą informacją tenże syrop powstał na potrzeby zrobienia ciasta na pierniczki. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na wspaniałe pierniczki PIPERKAKUT rodem z odległej Finlandii. Słowem wstępu nadmienię, że jest to przepis tradycyjny i właśnie takie korzenne słodkości wypieka się w tamtejszym rejonie z okazji Bożego narodzenia. Przepis prosty chodź są różnice między naszymi polskimi piernikami a tymi które dzisiaj wam prezentuję. Co ciekawe o ile u nas pierniczki za zwyczaj kojarzone są ze kształtami typu serce, gwiazdka betlejemska, renifer o tyle w Finlandii zazwyczaj są to świnie i skrzaty (elfy). Jeśli chodzi o same ciasto koniecznie przed wałkowaniem musi być dobrze schłodzone. Jego konsystencja jest dosyć specyficzna: jest miękkie wręcz aksamitne i lepkie. Przed właściwym wykrawaniem kształtów jak i również w czasie wałkowania należy solidnie! i to dosłownie oprószyć blat mąką. Przed położeniem pierniczka na blachę strzepać nadmiar mąki lub zmieść pędzelkiem. Tak jak wspomniała ciasto jest miękkie i niesamowicie delikatne, ale przekłada się to również na jego teksturę po upieczeniu. W zaledwie 3 dzień po upieczeniu pierniczki u mnie są już miękkie i obłędnie pyszne wprost rozpływają się w ustach. Intensywnie korzenne i odpowiednio słodkie.... W sumie martwię się o to czy doczekają do świąt. Jeśli jeszcze nie macie pierniczków lub też czekacie z ich zrobieniem na tzw. ostatni dzwonek to jest przepis dla was.
Składniki :
190 ml Golden syrupu ostatecznie miodu
200 g cukru pudru
250 g masła
2 jajka
500 g mąki
20 g sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki zmielonych goździków
0,5 łyżeczki ziela angielskiego
0,5 łyżeczki ziela angielskiego
1 łyżeczka kardamonu
2 łyżeczki skórki cytrynowej
Wykonanie:
1. Syrop, masło, cukier puder oraz przyprawy (za wyjątkiem soli) podgrzewać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia do wystudzenia.
2. Mąkę, sodę i sól przesiać. Do wystudzonej masy dodać pojedyńczo jajka dobrze mieszając za każdym razem.
4. Masę wystudzoną przelać partiami do mąki za każdym razem wyrabiając ciasto. Pod koniec zmiksować na dużych obrotach.
5. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin lub na całą noc.
6. Przed wałkowaniem oprószyć blat intensywnie mąką i wałkować ciasto na placek o grubości 3 mm. Wycinać dowolne kształty, Piec w 190 st C przez 6-8 minut.
Ooo fajne te pierniczki, bardzo smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń