niedziela, 18 grudnia 2016

Bożonarodzeniowy sernik pomarańczowo czekoladowy

Nie macie jeszcze pomysły na świąteczne ciasto???- w sumie ja też jeszcze nad tym pracuję, ale zaprezentuję wam przepis na sernik pomarańczowo czekoladowy. Delikatny nie za słodki z dużą dozą czekolady. Masę serową pieczemy w kąpieli wodnej dzięki czemu sernik jest bardzo równy. Całość zwieńczona iście świąteczną dekoracją. Zatem zapraszam:)






Składniki : 

Na spód: 

180 g ciastek typu Oreo
50 g masła roztopionego

Na masę serową jasną : 

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
150 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
165 g  drobnego cukru do wypieków
skórka starta z połowy pomarańczy
1 łyżka likieru pomarańczowego
2-3 krople olejku pomarańczowego
3 łyżki mąki pszennej

Na masę czekoladową : 

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
150 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
165 g drobnego cukru do wypieków
100 g startej czekolady gorzkiej
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka likieru kawowego
3 łyżki mąki pszennej

Do dekoracji : 
posypki w kolorze czerwonym i niebieskim oraz Decorada o smaku mango
wiśnie z kompotu 
starta czekolada deserowa 
200 g serka mascarpone 

Wykonanie : 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1.Ciastka i masło wrzucamy do malaksera i ,miksujemy do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
2. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wsypujemy ciasteczka. Wyrównujemy, i dokładnie wylepiamy dno formy. Tak przygotowany spód wstawiamy  do lodówki, na czas przygotowania masy serowej.
3. Formę trzykrotnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową szczelnie (od dołu i boki) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy!!!
4.W misie umieszczamy wszystkie składniki a następnie  delikatnie mieszamy rózgą kuchenną ( uwaga nie mieszamy zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej) - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
5. W drugiej misie przygotowujemy masę czekoladową. Ścieramy czekoladę lub siekamy na drobne wiórki a kakao przesiewamy. Delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami tylko do momentu połączenia
6.Masy serowe przelewamy najpierw pomarańczową a później czekoladową na ciasteczkowy spód i pieczemy w temperaturze 150ºC przez około 50-60 minut w kąpieli wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy sprawdzeniu suchym  patyczkiem. W razie konieczności można lekko wydłużyć czas pieczenia.
7. Po wystudzenia dekorujemy sernik. Do szprycy cukierniczej przekładamy serek mascarpone i wyciskamy zgrabne rozetki. Posypujemy wierzch startą czekoladą a brzegi dekorujemy odsączonymi wiśniami z kompotu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz