Kilka godzin pracy najpierw projekt, później opracowanie, wycinanie i pieczenie. Na końcu dekorowanie. Spora ilość lukru królewskiego, barwniki i moja ulubiona posypka od Delecty Karmelowa:). Na całe szczęście moja córeczka bardzo zaangażowała przy dekorowaniu domku. Przepis na same ciasto piernikowe jest proste a dodatek białej czekolady sprawił że świetnie się z nim pracowało. Zatem jeśli macie trochę czasu i chęci, szczyptę entuzjazmu i cierpliwości to zapraszam do przedświątecznej zabawy z dekorowaniem Piernikowego Domku :).
Domek ten zostanie podarowany prosto z serca mojej mamie, która na co dzień za prawdziwym domem tęskni, gdyż pracuje za granicą. Już nie mogę się doczekać jej reakcji na ten prezent, bo jest to coś czego nie można kupić za żadne pieniądze...
A oto efekt końcowy :
Domek ten zostanie podarowany prosto z serca mojej mamie, która na co dzień za prawdziwym domem tęskni, gdyż pracuje za granicą. Już nie mogę się doczekać jej reakcji na ten prezent, bo jest to coś czego nie można kupić za żadne pieniądze...
A oto efekt końcowy :
Składniki :
150 g miodu lub golden syrupu
110 g masła
60 g białej czekolady
50 g cukru pudru
400 g mąki pszennej
50 g przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
1 jajko (L)
50 g lukru królewskiego
całe opakowanie #Decorady o smaku Karmelu
inne dodatkowe dekoracje
Wykonanie:
1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. W rondlu umieszczamy masło, miód /syrop oraz posiekaną czekoladę .
2. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła i czekolady. Nie zagotować żeby nie przypalić!
3. Masę zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę,cukier puder, przyprawę do piernika i sól.
4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji,
5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, i wycinamy kształty zgodnie z poniższym szablonem.
7. Elementy pieczemy w 180 st C przez 10-12 minut.
8. Lukier przekładamy do szprycy i dekorujemy brzegi łącząc ze sobą poszczególne elementy. Pozostawiamy na 1 godzinę do zastygnięcia.
9. Przednią część dekorujemy średnio gęstym lukrem i posypujemy drzwi i fasadę oraz schodki po zewnętrznej części posypką #Karmel z serii Decorada od Delecty.
Komentarze
Prześlij komentarz